leeskamer-maken-inrichten-tips-ideeen

Leeskamer maken en inrichten? Zo pak je het aan!

Zijn je kinderen uit huis en heb je daardoor ineens één of meerdere kamers over? Dan weet je misschien niet zo goed wat je met al deze ruimte aan moet. Als je van lezen houdt, kun je één van de kamers omtoveren tot leeskamer. Lijkt dit je wel wat? Dan ben je misschien benieuwd hoe je zo’n leeskamer kunt maken en inrichten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst helpen wij je om een leeskamer te realiseren.

Kies voor rustige kleuren

Tijdens het lezen van een boekje is het fijn als jij je goed kunt concentreren. Richt een leeskamer daarom niet direct in, maar denk eerst na over het kleurgebruik. Zo is een rode muur in deze ruimte bijvoorbeeld niet aan te raden, want deze kleur trekt de aandacht. Hierdoor word je mogelijk constant afgeleid tijdens het lezen. Kies daarom liever voor rustige kleuren in een leeskamer. Je hoeft echt niet alle muren wit te schilderen, want er zijn ook kleuren die je concentratie bevorderen. Blauw is hier een voorbeeld van.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Ben je een echte boekenwurm? Dan heb je door de jaren heen misschien een flinke verzameling boeken aangelegd. Als je het merendeel hiervan nog steeds hebt, is het leuk om de leeskamer hiermee in te richten. Omdat het nogal slordig oogt om alle boeken in stapeltjes op de grond te leggen, mogen boekenkasten niet ontbreken in deze ruimte. Hoeveel kasten je nodig hebt, hangt uiteraard af van het aantal boeken dat je hebt. Ben je van plan kasten te kopen? Houd dan ook vast rekening met eventuele uitbreiding van de boekencollectie in de toekomst.

leeskamer-maken-tips-inspiratie-foto

Zet er een fijne stoel neer

Een fijne stoel mag uiteraard niet ontbreken bij een leeskamer inrichten. Als er in deze ruimte geen fijne plek is om te zitten, lees je straks mogelijk alsnog in de woonkamer. Zet daarom een lekkere relaxstoel in de leeskamer neer. Doordat zo’n stoel comfortabel is, kun je er probleemloos uren in zitten. Focus je niet alleen op het comfort, want het oog wil ook wat.

Denk aan de verlichting

Bij een leeskamer maken moet je ook aan de verlichting denken. Hangt er alleen een lamp aan het plafond en lees je voornamelijk ’s avonds? Grote kans dat lezen je veel moeite kost. Zorg er daarom ook voor dat je een staande lamp bij je stoel hebt staan. Kies bij voorkeur voor een dimbare lamp, want hiermee kun je de lichtintensiteit aanpassen. In dat geval heb je altijd voldoende licht om goed te kunnen lezen in de leeskamer.

Lees ook: Een minibieb maken voor in je tuin

Geef een reactie