letterparty-letterfeestje-alfabet-kinderen-groep-drie-feestje

Letterfeest vieren met leuke activiteiten en spelletjes

Na een paar maanden in groep drie kennen kinderen alle letters van het alfabet. Top, weer een mijlpaal voor je kindje! Sommige (basis)scholen vieren dit met een letterfeest in de klas, maar je kunt thuis natuurlijk ook je eigen letterfeestje vieren. Denk bijvoorbeeld aan uitnodigingen, versieringen en leuke activiteiten. Wij hebben een paar leuke tips en ideeën voor jullie verzameld. 

Letterfeest

Weet je nog hoe jouw kind de eerste schooldag het lokaal van groep 3 binnenstapte? Vol verwachting over wat hem of haar allemaal te wachten stond? En een paar maanden later kan je kind lezen! Halverwege het schooljaar heeft je kind alle 34 lettertekens (letters en lettercombinaties) geleerd. Een belangrijk moment, want dan kan het echte lezen beginnen en gaat er een hele wereld voor kinderen open! Het Letterfeest is een feestelijke manier om het lezen thuis nog meer te stimuleren. 

Tips en ideeën

Ook thuis zijn er allerlei leuke manieren en activiteiten om te spelen met letters. Met deze tips voor je eigen Letterfeest creëer jij thuis een heleboel letterpret!

Uitnodiging Letterfeest

Hoera ik kan lezen. Kom je ook op mijn Letterfeestje? Een uitnodiging maak je zelf door oude reclamefolders of -kranten te pakken, een a4 blad, een schaar en lijm. Knip de letters van tussenkopjes en maak er eigen woorden van voor op de uitnodiging.

Letterslinger maken

Knip samen met je kindje letters uit vellen gekleurd papier en hang ze op aan een mooi lintje. Om het nog leuker te maken kun je de letters versieren met glitterstiften of stickers. Fleur je woonkamer op met deze unieke letterslinger.

Letterkoekjes bakken

Koop lettervormpjes of vraag bij familie en vrienden rond of ze nog letter koekvormpjes van Albert Heijn hebben liggen. Een tijdje geleden kreeg je deze gratis bij de boodschappen.

Soep met lettervermicelli

Het avondeten of de lunch wordt nog leuker en lekkerder met een kop verse soep en lettervermicelli van bijvoorbeeld Honig. Welke woorden kun je maken met de letters op je soeplepel?

Letterfeest speurtocht

Print het woord LETTERFEEST in hoofdletters; op elk a4 of a5 blad één letter en het liefst op gekleurde vellen zodat ze makkelijker te vinden zijn. Knip de letters uit en lamineer ze. Verstop ze thuis in de woonkamer en ga ze samen zoeken. Als je ze ’te goed’ hebt verstopt kun je eventueel hints geven. Als je alle letters hebt gevonden kan je samen het woord Letterfeest leggen.

Letterbingo spel

Maak zelf bingokaarten voor de Letterbingo. Wie heeft er als eerste de letterkaart vol? Spannend..

Letterdiploma

Voor meer Letterfeest tips, downloads en inspiratie kun je kijken op de website van Zwijssen, bekend van de boekjes ‘Veilig leren lezen’ waar veel scholen mee werken. Zing samen een letterlied en sluit het Letterfeestje af met een Letterdiploma. 😉

Organiseren ze bij jullie kinderen op school een Letterfeest? En zou jij er thuis extra aandacht aan willen besteden?

*De uitgelichte foto van meisje met letters voor haar ogen is van Shutterstock / FamVeld

Geef een reactie