Lever functies, klachten en reinigen

Dit is waarom je lever af en toe wat extra hulp kan gebruiken

Als moeder is het niet altijd gemakkelijk om even gezond te leven. Terwijl je alle ballen in de lucht probeert te houden, schiet je er zelf nog wel eens bij in. Dat betekent soms ook een snelle hap op de bank als de kinderen eindelijk op bed ligt. Wanneer je dagelijks ongezonde voedingsstoffen tot je neemt, zal dit uiteindelijk een groots effect hebben op het lichaam. Het belangrijkste orgaan in je lichaam die de schadelijke stoffen probeert te stoppen is de lever. Deze speelt een belangrijke rol bij het reinigen van het bloed van chemicaliën, metalen en giftige stoffen die het lichaam kunnen bedreigen.

De lever werkt dus eigenlijk als schoonmaker van het lichaam. De werking van de lever kan echter bedreigd worden bij een ongezonde levensstijl. Daarom is het reinigen van de lever zo belangrijk. In dit artikel lees je meer over de werking van de lever én hoe je deze op de juiste manier kunt ondersteunen.

Functies van de lever

De lever behoort tot één van de belangrijkste organen van het lichaam. Deze beschikt over meer dan 500 functies. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om bijna alles te benoemen. De belangrijkste functie van de lever is het filteren van afvalstoffen die anders in het lichaam terecht zouden komen. Wanneer de lever dus niet of minder goed zou werken, kan het lichaam zichzelf vergiftigen. Met alle gevolgen van dien.

Op dagelijkse basis zal je lever heel wat stoffen moeten filteren. Dat komt niet alleen door een slechte levensstijl, maar ook door schadelijke invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan het bestaan van pesticiden op groentes, maar ook aan geneesmiddelen die je wel moet slikken. De lever zorgt er voor dat al deze stoffen gefilterd worden, zodat je lichaam vrij blijft van schadelijke stoffen.

Klachten bij verstopping van de lever

De lever wordt vandaag de dag enorm veel blootgesteld aan schadelijke stoffen. De wereld is constant in ontwikkeling, maar de lever is eigenlijk nog niet zo ver. Mede door onze technologische samenleving en de consumptiemaatschappij, merken we dat de lever het soms allemaal niet meer aan kan. En als de lever het niet meer aan kan, zal dat enorm veel effect hebben op de gezondheid. Dit is bijvoorbeeld te merken aan het feit dat steeds meer mensen kampen met auto-immuunziekten. Experts geloven dat dit komt doordat het lichaam niet net zo hard is geëvolueerd als de samenleving. Wanneer de lever het allemaal niet aan kan, zal dit zich uiten in de nodige klachten:

  • Vermoeidheid
  • Problemen met de spijsvertering
  • Hoofdpijn en gewrichtspijn
  • Verstopping van de neus en bijholtes
  • Duizeligheid
  • Over- of ondergewicht
  • Uitslag
  • Bloeddrukproblemen
  • Trillen en duizeligheid

Gelukkig zijn er wel enkele dingen die je zelf kunt doen om de lever te reinigen. Je lichaam de boost te geven die het nodig heeft om zo weer lekker in je vel te zitten. Een detox kuur kan hierbij helpen. Dit kan net het zetje geven om je lever weer in goede conditie te krijgen. Hierbij laat je tijdelijk heel veel voedingsmiddelen met mogelijk schadelijke stoffen staan en focus je op pure en heilzame voedingsstoffen.

*Stockfoto van Pexels

Geef een reactie