luizencheck

Luizen en neten behandelen bij volwassenen en kinderen, hoe pak je dat aan?

Luizen, beestjes.. Ik krijg er al kriebels van als ik het woordje lees of hoor. Jaarlijks hebben duizenden basisschoolleerlingen last van hoofdluis. Als er luizen op de school van mijn kinderen zijn geconstateerd, dan krijgen we altijd netjes een briefje mee met de boodschap om onze kinderen te checken en eventueel te behandelen.

En als de kinderen dan met zo’n briefje aan komen zetten, dan kijk ik meteen alle kinderen na met een luizenkam. Ook spray ik de haren van de kids elke ochtend in met een preventief antiluizenmiddel. Zelf hebben wij (gelukkig) nog nooit luizen gehad maar naar aanleiding van een persbericht dat ik hierover ontving, vond ik de informatie erg nuttig om met jullie te delen.

Hoofdluisbesmetting van eigen kind

Onlangs liet Juf Ank, bekend uit de populaire TV-serie De Luizenmoeder, weten dat zij zelf hoofdluis heeft en aan de Prioderm zit! Een probleem waar dus niet alleen schoolgaande kinderen, maar ook hun ouders mee kampen. Een onderzoek van Luizenradar.nl laat zien dat 49 procent van de ondervraagden hoofdluis van hun eigen kind heeft gekregen.

Niet thuisblijven door hoofdluis  

Het hebben van hoofdluis is geen reden om thuis te blijven. Uit het onderzoek bleek dat 64 procent van de volwassenen zich niet door hoofdluis uit het veld heeft laten slaan en gewoon naar hun werk of school ging. Luizenradar.nl adviseert om wel bijvoorbeeld je school, sportclub of werk te laten weten dat er hoofdluis is geconstateerd. Op deze manier kan je omgeving hier alert op zijn.

luizen-kinderen

hoofdluis
Zo zien neten (eitjes) en hoofdluis er in het echt uit

Hoofdluis ontdekt, wat te doen?

Er heerst nog veel onduidelijkheid over hoe je hoofdluis het best kan behandelen. Het advies is om gedurende twee weken te kammen met een netenkam. Dit kun je doen in combinatie met een antihoofdluismiddel. Een middel met de werkzame stof dimeticon wordt hierbij als eerste keus aangeraden. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mensen deze adviezen opvolgt. Ruim 36 procent geeft echter aan al het beddengoed, knuffels en kleding in de hete was te hebben gedaan om op deze manier van de hoofdluizen af te komen. Dit is echter een achterhaalde maatregel die door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 2011 is aangepast. Het wassen van beddengoed, kleding en knuffels of bijvoorbeeld het grondig reinigen van de auto helpt niet om verspreiding van hoofdluis te voorkomen.

Referenties
1. Landelijk Steunpunt Hoofdluis, geraadpleegd op 13-04-2018
2. Onderzoek onder 230 respondenten, uitgevoerd door Luizenradar (Meda Pharma BV, een Mylan organisatie) april 2018
3. Algemeen Dagblad, maart 2018
4. RIVM LCI- richtlijn Hoofdluis, geraadpleegd op 13-04-2018
5. Heukelbach et al., 2010; Speare et al. 2002; Speare et al. 2003

* De foto’s zijn allemaal van Shutterstock.

Hebben jullie al eens te maken gehad met luizen?

One thought on “Luizen en neten behandelen bij volwassenen en kinderen, hoe pak je dat aan?

Geef een reactie