Martinitoren-met-kinderen-Dagje-uit-groningen

Martinitoren in Groningen beklimmen; ook geschikt voor kinderen?

De Martinitoren beklimmen; misschien eentje voor op je bucketlist tijdens een stedentrip in Groningen? En is het aan te raden om dit ook met (kleine) kinderen te doen? In maart maakte ik deze klim tot 251 traptreden en ik vond het die drie euro zeker waard. Eenmaal boven geniet je van een fenomenaal uitzicht…

Ik heb altijd geroepen dat als we ooit naar Groningen gaan, dat ik dan de Martinitoren wil beklimmen. Een bucketlist dingetje, net zoals de Euromast beklimmen in Rotterdam. Tenzij je hoogtevrees hebt natuurlijk, dan kun je er beter vanaf de grond omhoog kijken. 😉

Dit keer was ik zonder kinderen in de stad Groningen. Alleen met da husband. We hadden nog een hotelbon (vorig jaar gekregen op de verjaardag) te besteden en ik was al jarenlang niet even een nachtje alleen met manlief weggeweest. De kids mochten bij opa en oma logeren en wij ontdekten samen de studentenstad in het noorden.

Martinitoren Groningen

De Martinitoren Groningen ligt midden in de stad aan de Grote markt, tegenover het VVV kantoor. De toren is met 97 meter de hoogste van de stad. Je kunt deze joekel haast niet missen en dient ook perfect als oriëntatiepunt. De toren hoort bij de Martinikerk en de Groningse bevolking noemt het ook d’ Olle Grieze wat de oude grijze betekent.

De Martinitoren steekt al meer dan 500 jaar boven de stad uit. De allereerste toren was veel lager, namelijk 30 meter en hield twee eeuwen stand. De tweede toren bereikte een hoogte van 45 meter. Ook deze toren werd verwoest. In 1469 werd begonnen met het bouwen van de derde toren. Deze werd 127 meter hoog in 1482. In 1577 brandde de toren tot 69 meter af. In 1627 was de restauratie klaar en sindsdien is de toren 97 meter hoog. Hopelijk blijft de toren nu bestaan zoals die is.

Martinitoren met kinderen

Je kunt de Martinitoren ook bezoeken met kinderen. Onze ervaring was geweldig maar ik vind de Martinitoren het niet geschikt voor kleine kinderen en zeker de kindjes die nog niet zelfstandig kunnen lopen. Er zijn behoorlijk wat trappen door kleine, donkere ruimtes en best gevaarlijk als een peuter of kleuter zich nog niet kan vasthouden aan de trapleuning (touw). Op sommige plekken kun je je niet eens vasthouden. Kinderen vanaf een jaar of zes (zonder hoogtevrees) zullen het vast leuk vinden. Toen ik de foto’s aan mijn achtjarige zoon liet zien vond hij het jammer dat hij er niet bij was.

martinitoren-met-kinderen
Martinitoren beklimmen met kinderen? De trappen zijn smal en je kunt je niet overal aan vast houden…

Onze ervaring

Bij de ingang van de Martinitoren staat een hek en een automaat waar je het muntje in moet werpen. Zodra je dit hebt gedaan kun je aan je klim beginnen. Het aantal bezoekers word hierbij geregistreerd en ze laten maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk toe. Wat ik achteraf goed begreep. Sommige ruimtes zijn nauw, je moet opletten en soms je hoofd intrekken en je moet soms even wachten omdat andere bezoekers passeren.

Ik vond het echt een leuke klim en 3 euro is natuurlijk niet veel geld voor zo’n trekpleister! Je doet de klim in etappes waar hier en daar ook wat te zien is.

Toen wij er waren was het best rustig maar ik denk dat het er schoolvakanties en later op de middag best wel druk kan zijn. Het is natuurlijk wel hopen op mooi weer. De eerste en tweede trans zijn in de buitenlucht, dus wordt je wel een beetje nat als het regent. Bij extreme weersomstandigheden kan de Martinitoren wel eens gesloten zijn.

Wij zijn tot het eind geklommen en het uitzicht was prachtig. We zagen onder andere het ziekenhuis waar het broertje van mijn man maandenlang heeft gelegen. Vanaf een ander ‘raam’ zagen we het hotel waar we die nacht verbleven. Je kunt kilometers ver kijken. Leuk om te zien hoe de oude gebouwen sieren tussen de nieuwe gebouwen.

Auke de Boer speelt op verzoek. Kijk eens wat voor leuke nummers! Zelfs K3 en de Lambada van Kaoma
Prachtig werk die klokken!
Genieten van een prachtig uitzicht over Groningen
Even tot rust komen na de klim. Boven is het best fris!

Praktische info

  • De toren is gesloten op feestdagen.
  • De Martinitoren kan bij gladheid gesloten worden.
  • Entreemunten kun je kopen bij de VVV op de Grote Markt.
  • Er is geen lift aanwezig; niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn en kinderen die nog niet zelfstandig lopen.

Adres: Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen

Heb jij al zin gekregen om de Martinitoren te beklimmen? En ben jij al eens in Groningen geweest?

6 thoughts on “Martinitoren in Groningen beklimmen; ook geschikt voor kinderen?

  1. Het beklimmen van een kerktoren vind ik toch iets magisch. Zo te zien in Groningen geen glazen balkons waar je in kunt staan. Dat heb ik in Arnhem geprobeerd, vreselijk voor de maag. Gezellig een nachtje weg met alleen je man!

Geef een reactie