Vrijdag 20 november ging de week van de Mediawijsheid van start. Dat is een initiatief met als doel om de mediawijsheid van kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar te bevorderen. Deze week is dus ideaal om in gesprek met jouw kind in gesprek te gaan over mediagebruik.
In vele huishoudens is een smartphone of tablet niet meer weg te denken. Maar hoe leer je je kinderen om hier nou goed mee om te gaan? En welke rol kun je als opvoeder hierin spelen?
Een smartphone hebben onze kinderen nog niet. Wel hebben wij een tablet die onze jongens van 5 en 7 jaar, regelmatig gebruiken om spelletjes op te spelen. Filmpjes op YouTube kijken ze soms ook. Toch vind ik dat ze er eigenlijk onbewust teveel gebruik van maken..
OpenMobile is een nieuwe telecomprovider (opgericht in 2014 door Erwin van den Bovenkamp) die daar een oplossing voor heeft! Met OpenMobile kun je met de Huisbox gemakkelijk bepalen wie welke websites bezoekt, tot welke apps en op welk tijdstip een gezinslid toegang heeft. Deze telecomprovider gaat dus verder dan alleen mobiele data. Handig toch?! Voor meer informatie kun je kijken op www.openmobile.nl
Van Bureau Jeugd en Media kregen we deze tips voor een goed gesprek:
- Toon belangstelling en stel open vragen. Bijvoorbeeld: “Welke apps vind jij het leukst?”
- Samen in gesprek gaan over een bepaalde stelling. Bijvoorbeeld: “Tijdens het eten zit je niet op je mobieltje”.
- De schoolregels en regels van andere ouders bespreken en samen met je kind kijken hoe jullie er tegenover staan.
- Op papier ieder gezinslid 3 regels laten tekenen of schrijven. Dit samen bespreken.
Het aangaan van dit gesprek heeft als doel dat je weet welke plek een smartphone of tablet heeft binnen het gezin. Duidelijkheid geeft immers rust.
Wij hebben een gesprek gehad over dit onderwerp met zijn allen. Dit was best prettig. Mijn zoon had wel eens naar een smartphone gevraagd, maar daarvoor zou hij toch nog een paar jaartjes moeten wachten. Ik vind het persoonlijk nu nog niet nodig. Spelletjes spelen op de apps kan nu mooi op de tablet, en wij hebben er als ouders zelf de controle over.
Hebben jullie kinderen ook een smartphone of tablet? Hoelang mogen ze er op spelen?