nijntjemuseum-utrecht-peuters-uitstapje

De top 5 leukste museums in Nederland voor peuters

Musea niet leuk met kinderen? Zeker wel! In Nederland zijn er gelukkig veel belevingsmusea en reguliere musea die met een speurtocht of app proberen hun tentoonstelling ook voor kinderen toegankelijk te maken.  Maar met een peuter die nog niet kan lezen is dat allemaal wat lastiger. Gelukkig zijn er ook een aantal leuke musea specifiek voor peuters in Nederland.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag

De meeste peuters kennen ze wel: Kikker, Nijntje en Rupsje-Nooit-Genoeg. Dat maakt dit museum extra leuk voor kinderen. Er zijn hier speciale tentoonstellingen voor kleine kinderen waar ze van alles kunnen ontdekken over boeken, letters en kleuren, maar ze kunnen hier ook lekker spelen, rennen en klimmen.

Het Nijntje museum in Utrecht

Misschien wel het bekendste museum in Nederland voor peuters is het Nijntje museum. Dit museum van twee verdiepingen heeft allemaal verschillende thema ruimtes. Nijntje is ziek en je peuter kan zich verkleden als verpleegster of dokter en Nijntje helpen weer beter te worden. In een andere ruimte kan je rijden op een klein treintje en leer je spelenderwijs over oversteken. Dit museum is echt super hands-on en je kind kan hier heerlijk zijn gang gaan en zelf ontdekken.

Ga je een weekendje naar Utrecht met je peuter, ook het Spoorwegmuseum heeft  een aantal leuke activiteiten en optredens voor jonge kinderen.

Het Bakkerijmuseum in Hattem

hattem-bakkerijmuseums-uitstapje-peuters

Hattem is een klein plaatsje bij Zwolle en hier hebben ze het hele leuke Bakkerijmuseum. Ga wel in het weekend of in de schoolvakanties zoals in de aankomende meivakantie want alleen dan zijn er de activiteiten zoals koekjes bakken. Een echte bakker helpt je peuter om een koekje te bakken. In dit museum is een leuke speurtocht met muizen. Deze hebben zich op verschillende plekken verstopt door het museum en je peuter kan zelf op zoek de stoute muisjes te vinden.

Villa Zebra in Rotterdam

In Rotterdam kunnen kinderen zelf kunst ervaren. Er is een heel gedeelte voor kinderen tot 6 jaar en deze is ook geschikt voor ondernemende peuters (eind 2 of 3 jaar). Die kunnen hier leuk zelf spelen en ontdekken. Check van te voren ook de website want er zijn ook regelmatig leuke workshops in de weekenden en tijdens de vakanties.

Cobramuseum in Amstelveen

Heb je een creatieve peuter bezoek dan op zondag het Cobramuseum in Amstelveen. Hier zijn ze welkom in het kinderatelier en mogen ze zelf mooie kunstwerken maken.

peuter-museum-leukste-nederland

Heb je zelf nog een leuke favoriet met een peuter?

Geschreven door Tikva van Gezin Op Reis.

2 thoughts on “De top 5 leukste museums in Nederland voor peuters

Geef een reactie