ochtendstress-mama-kind-gezin-tips

Ochtendstress met kind; wat te doen?

Geen ochtendstress meer? Bijna elke doordeweekse dag is het weer hetzelfde liedje. Elk gezin kent het wel. Iets te laat opgestaan en nog niets voorbereidt… En als je kind dan ook nog eens gaat zeuren en lopen miepen… Haastje-repje! 😉 Hoe kun je het makkelijkst stress in de ochtend voorkomen en de dag relaxed beginnen?

Ochtendstress vermijden

Het antwoord op deze vraag is heel simpel, de uitvoering is soms een uitdaging; ochtendstress vermijden. Je kunt je natuurlijk wel eens verslapen als de wekker niet afgaat, of als je net iets te vaak op de ‘snooze’ knop van je wekker hebt gedrukt… Maar één ding is heel belangrijk, met een beetje voorbereiding worden de ochtenden een stuk relaxter. Daarom delen we vandaag met jullie deze tijdbesparende tips om ochtendstress te vermijden.

Ochtendstress kind

De ochtend is bij ons het meest stressvolle moment van de dag. Schieten de kids een beetje op met aankleden? Vergeten ze hun lunchtrommels niet? Hebben ze hun tanden wel gepoetst? Vaak ben ik met allerlei dingen tegelijk bezig. Een duizendpoot-mama en inspector gadget in één.

Je hebt kinderen die netjes op tijd opstaan, kinderen die (te) vroeg opstaan en kinderen die niet uit bed te krijgen zijn. Zal ik je wat grappigs vertellen? Ik heb ze alle drie! En ja, dat zorgt soms voor de nodige ochtendstress om iedereen op tijd de deur uit te hebben.

Tips voor minder stress in de ochtend

ochtendstress kind tips
Foto: haren borstelen – Shutterstock / George Rudy

Tip 1: voor het slapen douchen

Als je de douche ’s ochtends met het hele gezin moet delen schiet het douchen natuurlijk niet echt op. Je kunt een douchewekker gebruiken maar nog prettiger vinden wij het om de kinderen in ieder geval voor het slapen gaan te laten douchen. Dan hoef je hier niet naar om te kijken in de vroege ochtend.

Tip 2: kleren klaarleggen voor volgende ochtend

Je kunt voor jezelf en voor je kinderen vast schone kleren voor de volgende ochtend klaarleggen. Als je kindje wat ouder is kan hij of zij het zelf doen of samen met jou in overleg. Geen keuzestress in de ochtend met de vraag “Wat trekken we aan vandaag weer aan?”.

Tip 3: avond ervoor ontbijttafel dekken en broodtrommels vullen

Tijd en stress kun je ook besparen als je de avond ervoor vast de ontbijttafel dekt met bordjes en bestek. Kan iedereen ’s ochtends zo aanschuiven en hoeven ze alleen brood, drinken en beleg te pakken. De lunchboxen voor je kind(eren) kun je de avond ervoor vullen en in de koelkast bewaren.

Tip 4: eerder opstaan

Slapen is heerlijk maar als je iets eerder op gaat staan (voordat de kids wakker zijn) en begint met een lekkere kop thee of koffie, dan pak je meteen even een me-time momentje mee. Gun jezelf dit. Ik vind het erg ontspannend. Eventueel een heerlijk muziekje erbij…

Tip 5: ochtendroutine en structuur

Voor de meeste kinderen is structuur belangrijk. Weten waar het kind aan toe is. Bedenk dus een ochtendroutine / vast ritme om uit te voeren voor elke doordeweekse ochtend. Een voorbeeld van een ochtendroutine; opstaan, plassen, wassen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, haren borstelen, even knuffelen met mama, jas en schoenen aan. Mocht je kindje hier moeilijkheden mee hebben, dan zijn hier ook dagritmekaarten en planborden voor te koop.

Tip 6: helpen waar nodig

Als je kindje moeite heeft met aankleden, veters strikken of een jas dichtdoen, dan zou ik hier gewoon bij helpen. Er zijn betere momenten om dit met je kindje te oefenen dan in de ochtendspits.

Tip 7: blijf rustig

Ook al heb je ochtendstress laat het niet merken en blijf rustig. Kinderen kunnen dat merken en worden er misschien zelf onrustig van of gaan juist nog meer treuzelen. Er zijn altijd goede en slechte dagen. That’s life!

Tips tegen ochtendstress met kinderen

Wat doe jij om ochtendstress met kind te voorkomen? Heb jij nog aanvullende tips?

*De uitgelichte foto ‘uitrekken’ is van Shutterstock / George Rudy

Geef een reactie