oud-hollandse-spelletjes-spellen-voor-buiten-jong-en-oud

10x Oud-Hollandse spelletjes voor buiten; plezier voor jong en oud

In een tijd waarin moderne technologie en videogames steeds meer terrein winnen, is het heerlijk om soms even terug te grijpen naar de traditionele Oud-Hollandse spelletjes voor buiten. Wellicht een leuk idee voor Koningsdag, de Koningsspelen op de basisschool of een familiefeest. Deze eenvoudige, maar vermakelijke spelletjes zijn een bron van plezier voor jong en oud. Ze stimuleren beweging, creativiteit en sociale interactie en bieden een gezellige en actieve manier om tijd door te brengen met je kinderen, familie, collega’s en vrienden. In dit artikel delen we 10 leuke Oud-Hollandse spelletjes die je buiten kunt spelen en geven we je tips om deze spellen te organiseren voor een gezellige middag vol plezier.

Koekhappen

Koekhappen is een klassiek Oud-Hollands spel dat vaak gespeeld wordt tijdens kinderfeestjes, verjaardagen of andere evenementen zoals Koningsdag. Hang een touw op tussen twee bomen of palen en bind hier stukjes ontbijtkoek of speculaas aan met een touwtje. De spelers moeten, met hun handen op de rug, proberen de koekjes van het touw te happen. Voor extra uitdaging kan er tijdens het spel muziek worden gespeeld: zodra de muziek stopt, moet iedereen stoppen met koekhappen. Wie als eerste het koekje op heeft, is de winnaar.

Zaklopen

Zaklopen is een nostalgisch spel waarbij de deelnemers (meestal buiten) in een grote jutezak of kussensloop stappen en zo snel mogelijk naar de finish proberen te springen. Leg buiten een parcours uit met kegels of andere markeringen en laat de deelnemers om beurten zo snel mogelijk naar de finish springen. Voor extra plezier kun je een estafette organiseren waarbij teams tegen elkaar strijden. De winnaar is degene die als eerste het parcours heeft afgelegd.

Steltlopen

Een andere populair Oud-Hollandse spelletje voor buiten is steltlopen, waarbij spelers op houten stelten staan en proberen zo ver of zo snel mogelijk te lopen zonder te vallen. Steltlopen was oorspronkelijk een manier om over drassig land te bewegen, maar evolueerde tot een leuk en uitdagend spel. Kinderen kunnen steltlopen oefenen op laaghangende stelten, terwijl volwassenen zich kunnen wagen aan stelten die hen een meter of meer boven de grond tillen.

Knikkeren

Knikkeren is een tijdloos spel dat al generaties lang wordt gespeeld. Past prima bij Oud-Hollandse spellen voor buiten en kan door jong en oud gespeeld worden. Graaf een klein kuiltje in de grond of teken een cirkel op een vlakke ondergrond. De spelers plaatsen hun knikkers in het kuiltje of de cirkel en proberen met hun eigen knikker de knikkers van de andere spelers eruit te stoten. Wie de meeste knikkers uit het kuiltje of de cirkel krijgt, is de winnaar.

Spijkerpoepen

Spijkerpoepen is een hilarisch Oud-Hollands spel waarbij de spelers een spijker aan een touwtje om hun middel moeten binden. Dit kan ook prima buiten. Vervolgens moet iedere speler proberen om de spijker in een lege fles te laten zakken, zonder hun handen te gebruiken. Het vergt enige behendigheid en geduld, maar zorgt voor veel gelach en plezier. Wie als eerste de spijker in de fles krijgt, heeft gewonnen.

Touwtrekken

Touwtrekken is een krachtmeting tussen twee teams die tegenover elkaar staan en proberen elkaar over een lijn te trekken. Het enige wat je nodig hebt, is een stevig en lang touw en een lijn op de grond die de middenlijn markeert. De winnaar is het team dat de tegenstanders over de middenlijn weet te trekken.

Lees ook: actieve teambuilding uitjes

Eierlopen

Bij eierlopen draait het allemaal om balans en concentratie. Geef elke speler een lepel en een ei (dit kan een rauw of een gekookt ei zijn, afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen). De spelers moeten proberen om met het ei op de lepel zo snel mogelijk een parcours af te leggen zonder het ei te laten vallen. Wie als eerste bij de finish is met het ei nog op de lepel, heeft gewonnen.

Aardappelrace

De aardappelrace is een estafettespel waarbij snelheid en behendigheid centraal staan. Verdeel de spelers in teams en leg voor elk team een parcours uit met kegels. De spelers moeten met een aardappel op een lepel zo snel mogelijk het parcours afleggen en de aardappel aan de volgende speler doorgeven. Het team dat als eerste alle spelers het parcours heeft laten afleggen, is de winnaar.

Sjoelen

Sjoelen is een Oud-Hollands spel dat met een speciaal sjoelbak gespeeld wordt. Het doel van het spel is om de houten schijven door de poortjes aan het einde van de sjoelbak te schuiven en zo punten te scoren. Hoewel sjoelen vaak binnen wordt gespeeld, kan het ook prima buiten op een vlakke ondergrond worden gedaan zoals op een tuintafel.

Blikgooien

Blikgooien is een eenvoudig spel waarbij de spelers moeten proberen om een piramide van lege conservenblikken omver te gooien met een bal of een zakje gevuld met rijst of bonen. Zet de blikken in een piramidevorm op een tafel en geef elke speler drie pogingen om de blikken omver te gooien. Het aantal omgegooide blikken bepaalt de score van de speler.

Oud-Hollandse spelletjes voor buiten zijn niet alleen leuk en nostalgisch, maar zorgen ook voor beweging, sociale interactie en gezelligheid. Deze spelletjes zijn ideaal voor familiedagen, buurtfeesten of gewoon een middag plezier in de achtertuin. Door het organiseren van een middag vol Oud-Hollandse spelletjes, zorg je gegarandeerd voor een plezierige en onvergetelijke ervaring voor jong en oud.

Geef een reactie