Mijn peuter zou hoogbegaafd kunnen zijn

Als het daadwerkelijk zo is weet ik niet of je er blij mee moet zijn of niet. Ik merk aan bepaalde dingen dat mijn dochter enorm voorloopt qua ontwikkeling dan bij mijn zoons op die leeftijd en andere kindjes van haar eigen leeftijd. Ze telt al tot 10 in drie talen, Nederlands, Duits én Engels! Whut? Ja het is echt waar en ze kent nog veel meer..

De ontwikkelingen en groei van je kindje vergelijkt iedere moeder wel eens. Bewust of onbewust. Hoef je je echt niet voor te schamen. Niemands is 100 % perfect dat weten we allemaal. Maar mijn man en ik lopen al een tijdje te hikken dat onze dochter enorm snel dingen leert die ze hoort en ze pakt heel snel dingen op. Mensen om ons heen vinden het bizar dat mijn dochter tot 10 kan tellen in drie talen, de meeste kleuren kent in 3 talen. Dat zou je toch niet verwachten van een peuter van 2 jaar? Ze verstaat alles, begrijpt alles.. maakt complete lange zinnen.

Omdat een leraar ons wel eens geadviseerd had om mijn oudste zoon te laten testen op meerbegaafdheid (hebben we nooit gedaan) ging er wel een belletje rinkelen. Zou mijn dochter die nu nog een peuter is meerbegaafd of hoogbegaafd zijn?

lovy2

Is dat niet te vroeg om hierover te kunnen oordelen? En wil ik het weten? Bij mijn zoon hebben we na twijfels besloten om hem niet te laten onderzoeken. Op de een of andere manier druk je er bij een kind toch een stempel op. Toch hebben deze kinderen extra uitdaging nodig en met dat in mijn achterhoofd hebben we hem een laptop cadeau gedaan en leert hij op 9 jaar met zijn vader een website programmeren. Prima uitdaging en hij vind het leuk! Net als papa met computers werken.

Marguerita gaf mij als tip haar blogartikel over uitdagend speelmateriaal.  Van baby tot kleuter benoemd ze een aantal speelgoed en speelmogelijkheden die uitdagend zijn.

Mijn nieuwsgierigheid kon het niet laten om eens op internet te snuffelen of er hoogbegaafde peuters bestaan, want ik had geen idee of ze het zo vroeg al kunnen merken. Op de website van Expertgroepontwikkelingsvoorsprong.nl vond ik een lijstje met kenmerken van hoogbegaafde baby’s en peuters.

Deze kenmerken voor hoogbegaafde peuters staan in het lijstje en zijn van toepassing bij mijn dochter.

 • Grote belangstelling voor allerlei onderwerpen.
 • Kind is erg zelfstandig, wil alles alleen doen. (Ze kleed zichzelf helemaal uit en met aankleden gaat het ook aardig goed. Schoenen met klittenband en gespen, riempjes trekt ze zelf aan.)
 • Perfectionistisch.
 • Erg ondernemend, veel energie en komt weinig toe aan rust. (Zou ze daarom zo weinig slapen?)
 • Snelle cognitieve ontwikkeling. (Kan kleuren benoemen, tellen, cijfers herkennen.)
 • Sociaal/emotioneel verder dan leeftijdsgenootjes.
 • Grote woordenschat en correcte zinsbouw.
 • Gevoelig. Prikkels en emoties komen sterker binnen.
 • Opstandig of boos door frustratie als iets niet lukt. Als ze iets willen maar nog niet kunnen. (Ze doet dan echt de armen over elkaar en trekt een boos hoofd.)
 • Nieuwsgierig, praat veel.
 • Ruimte en omgeving oriënterend. (Weet thuis precies waar alles ligt.)

Dit zijn niet alle punten maar wel heel veel punten die bij mijn dochter van toepassing zijn. Als je het zo bekijkt zou er dus een grote kans kunnen zijn dat ze meerbegaafd of hoogbegaafd zou zijn. Of we het laten onderzoeken bij haar? Ik ga het er in ieder geval eens overhebben met de kinderarts bij de volgende controle dit najaar. Wordt vervolgt..

Wist jij dat peuters en zelfs baby’s al hoogbegaafde trekjes kunnen hebben? Ken jij kinderen in je omgeving die hoogbegaafd zijn?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

10 thoughts on “Mijn peuter zou hoogbegaafd kunnen zijn

 1. Als ik dit zo lees dan voldoet mijn dochter net 2 aan een hoop van deze eisen. Net als mijn oudste zoon toen de tijd. Maar of ze dan hoogbegaafd of meerbegaafd zijn. Ik noem ze pienter. Wel verveelde mijn zoon zich op de basisschool. Werd niet uitgedaagd en gestimuleerd. Scoorde op zijn cito zeer hoog. Maar presteerde in de klas weinig. Lette nooit op. Stof vond hij niet interessant. Hopelijk gast het op de middelbare een stuk beter.

 2. Mijn oudste had als peuter al overduidelijk een ontwikkelingsvoorspong, op die leeftijd spreek je nog niet van hoogbegaafd. Wel merk je heel duidelijk verschil met andere kinderen (maar pas als je vergelijkingsmateriaal hebt). Ze is overigens nooit getest, de school vindt dat niet nodig omdat ze haar in het vizier hebben en ze is al een keer versneld. Leuk dat je naar mijn blog linkt!

  1. Ik las ergens dat je het tegenwoordig al vanaf 2,5 jaar kan laten testen. Maar of ik dat zou willen? Ik weet het niet hoor. Dit najaar heeft ze een controle bij de kinderarts en wil ik het in ieder geval even kwijt. Vergelijkmateriaal hebben we genoeg. Zwangerschapsclubje, peuterspeelzaal.. De school van mijn zoon wilde er ook niet aan mee werken om hem te testen. Wij zorgen dus thuis voor extra uitdaging.

 3. Ik zou het net als Marguerita inderdaad eerder een ontwikkelingsvoorsprong noemen dat hoogbegaafdheid. Op die leeftijd kun je nog alle kanten op. En bij alle kinderen is het belangrijk om ze uit te dagen op hun niveau, daar heb je geen test voor nodig. ?

 4. Ik heb er al veel over gelezen, dus ja ik wist het wel.
  Zolang ze er geen hinder van ondervinden is het niet echt een probleem, maar heel vaak komen ze wel in de problemen op school of op sociaal vlak. Het is dus wel nuttig om het te weten, of om tenminste waakzaam te zijn…

 5. In de meeste punten herken ik mijn peuter in. Of dit hoogbegaafdheid of trotse moeder is weet ik niet. Ik heb ook niet goed vergelijkingsmateriaal.
  Mijn man heeft wel de goede genen wat dit onderwerp betreft, dus de kans bestaat dat het niet alleen een trotse mama is, maar hij ook echt slim is. Omdat mijn man zich erg verveelde op school, hoop ik dat het allemaal mee zal vallen en hij juist normaalbegaafd zal zijn. Zijn nieuwsgierigheid blijven we wel lekker veel prikkelen, zodat hij leren leuk blijft vinden.

Geef een reactie