placenta-capsules-opeten-diy-maken

11 dingen die je met een placenta kunt doen na de bevalling

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, is belangrijk om je baby in de buik van alle voedingstoffen te voorzien. Toch is het belangrijk om tijdens de zwangerschap na te denken wat je met de nageboorte wilt gaan doen. Wil je het begraven, capsuleren of kies je voor een lotusbevalling?

Zelf ben ik drie keer in het ziekenhuis van gezonde kinderen bevallen. Ze hebben mij daar nooit gevraagd of ik iets met de nageboorte wilde doen. Mocht ik de bevalling over kunnen doen, dan zou ik er graag een afdruk van willen maken en daarna begraven in de tuin en daar een geboorteboom op planten. Maar er zijn natuurlijk nog meer keuzes.

1 Lotus bevalling

Misschien heb je er al eens van een Lotusbevalling gehoord. Het gaat er eigenlijk om dat je de navelstreng na de geboorte niet afknipt. De placenta blijft dus aan de navelstreng en je baby hangen totdat de navelstreng er vanzelf afvalt. De placenta wordt meestal in een doek gewikkeld en in een schaal gelegd. Het lijkt wat onhandig en het kan wat vreemd gaan ruiken. Sommige mensen denken dat een lotusbevalling beter voor een baby is maar daar zijn de meningen tot nu toe over verdeeld.

2 Begraven en beplanten

https://www.instagram.com/p/BTwcmUmAvAy/?tagged=geboorteboom

Mijn man zijn placenta is bij het ouderlijk huis begraven en hier hebben ze een boompje op geplant. De placenta zou voor een vruchtbare grond en geluk zorgen. Een beetje bijgeloof met een mooie betekenis.

3 Foto sessie

https://www.instagram.com/p/Be7VBNsBDKW/?tagged=placentalove

Je placenta als fotomateriaal gebruiken is tegenwoordig ook helemaal hip. Uitgevouwen ziet je placenta eruit als een boompje. Vaak proberen ze met de navelstreng het woord ‘love’ te leggen of de naam van je kindje indien hij of zij een korte naam heeft.

4 Verwerken in een sieraad

https://www.instagram.com/p/BgUMGYDl6_V/?tagged=placenta

Ik weet niet precies waar, maar er bestaan ateliers waar je je placenta deels kunt verwerken in sieraden. Een mooie hanger, oorbellen of een ring. Niemand zal op het eerste ogenblik zien dat er een placenta in verwerkt zit. Geheimpje!

5 Navelstreng laten drogen

Wil je de navelstreng bewaren? Dan is het leuk om hem in de naam van je kindje te leggen en hem zo te laten drogen. Ziet er bijzonder uit. Ik vraag me af hoelang dit goed blijft. De vaten zie je hier om de foto goed zitten.

6 Capsuleren tot superfoods

https://www.instagram.com/p/BgUssdBHaHQ/?tagged=placentacapsules

Het is een heel karwei en je betaald er flink voor, maar je kunt je placenta dus in capsules laten maken. Het schijnt veel voordelen te hebben om je placenta op deze manier te consumeren. Lees er hier alles over.

7 Afdruk maken

Afdrogen en in de verf ermee. Het kan een heus kunstwerk worden. Wij vinden dit erg mooi!

8 Verwerken in een zalf

https://www.instagram.com/p/BZpccnJAPww/?tagged=placentasalve

Ook dit schijnt weer voor van alles goed te zijn. Hier worden dan enkele biologische producten aan toegevoegd die onder andere helpen bij eczeem, tepelkloven en de wondverzorging van je keizersnede of perineum.

9 Opeten of opdrinken

Slik je niet graag capsules, dan zou je ze kunnen verwerken in een smoothie of in een gerecht zoals lasagne of chocolade bonbons. Durf jij dit met anderen te delen?

10 Stamcellen doneren

Op de site van Sanquin zag ik dat je stamcellen uit je navelstreng levens kunt redden. Lees hier alle informatie.

11 Weggooien

Vind je al deze tips smerig? Of wist je niet beter? Dan kun je hem altijd nog bij het medisch afval weggooien. Dit gebeurd in het ziekenhuis meestal meteen na het nakijken van de nageboorte. Als je er wel wat mee wilt doen kun je dit dus beter van te voren aangeven als de bevalling is begonnen.

Wat heb jij met je placenta gedaan? Of wat zijn jouw plannen hiermee?

*De uitgelichte afbeelding met placenta capsules is van Shutterstock.

13 thoughts on “11 dingen die je met een placenta kunt doen na de bevalling

  1. Ik zit enorm te twijfelen of ik deze keer voor capsules ga. Wil het best uitproberen. Zo eten of in een smoothie zie ik niet zitten. Maar geloof wel dat er veel voedingsstoffen inzitten die je nodig hebt. Dieren eten ze tenslotte ook op na de bevalling, dat doen ze niet voor niets.

  2. Nummer 11 (of 7). Eerlijk gezegd krijg ik van een aantal dingen kriebels. Maar dat is persoonlijk. Hoe dan ook. Ik had geen idee. Ik heb een gedeeltelijk natuurlijke bevalling en toen een spoedkeizersnede gehad. Het is niet ter sprake gekomen en ik weet dan ook niet hoe het eruit zag / wat ermee is gebeurd…

Geef een reactie