Prentenboeken thema carnaval karnaval, verkleden

Carnaval; 10 x leukste prentenboeken met thema verkleden

Alaaf! Carnaval staat voor de deur. Ik maakte daarom een top 10 lijstje met de leukste prentenboeken rondom het thema carnaval, verkleden, verkleedfeest en de optocht. Deze leuke en vrolijke boekjes zijn geschikt om voor te lezen aan dreumesen, peuters en kleuters. Voor thuis of misschien wel in de klas of bij de kinderopvang?

Kinderboeken thema carnaval en verkleedfeest

Niet alle kinderen vinden verkleden leuk… En dat hoeft ook helemaal niet. De eerste keer carnaval voor je peuter of kleuter is best spannend. Vaak heb je tijdens een optocht of carnavalsfeestje te maken met harde muziek, drukte, gekkigheid en verklede mensen. Stel je eens voor hoeveel prikkels dat bij elkaar kunnen zijn voor een klein kindje? Dat zijn er heel wat! Je kunt kinderen hiervoor een beetje voorbereiden door hier samen prentenboeken over te lezen. Wij hebben een paar leuke titels voor jullie verzameld!

1. Kas en Saar vieren carnaval – Pauline Oud

Kas en Saar vieren carnaval is een prentenboekje, geschreven door Pauline Oud. Er bestaat een hele reeks van Cas en Saar en dit boekje over carnaval vieren is er een van. De teksten zijn kort maar leuk en herkenbaar. Ook zijn de illustraties erg mooi.

2. Rik zoekboek – Rik en de verkleedkist

Verkleedpartijtjes en toneeltjes, daar houden alle kleuters van! Ook Rik houdt van verkleden. In dit kleurrijke zoekboek leven Rik en zijn vriendjes zich helemaal uit met vrolijke kostuums, leuke hoedjes en grappige maskers. Dit zoekboek legt de nadruk op ‘verkleden’ en niet op carnaval maar omdat verkleden bij carnaval hoort, mag dit boek eigenlijk niet tussen dit lijstje ontbreken. Kleine kinderen zullen het zoekboek geweldig vinden!

3. Lotta viert carnaval – Diana Put en Rik de Wulf

Lotta de kip ken je misschien ook wel. Hier hebben ze een hele reeks boekjes van. Vandaag viert Lotta carnaval. De prentenboeken met Lotta’s verhaaltjes zijn altijd erg grappig, geschreven met een vleugje humor en prikkelen de fantasie.

4. Dribbels grote verkleedfeest – Eric Hill

Dribbel en zijn vriendjes verkleden zich. Jij mag raden hoe ze verkleed gaan en dat kun je ontdekken onder de flapjes in het kartonnen boek. Het is wel een erg kort verhaaltje maar dat is bij de meeste Dribbel boekjes zo.

5. Ben je ooit naar een neuzenfeest geweest? – Guido van Genechten

Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Dit boek is uitgeven door Clavis en is een vrolijk boek voor iedereen die van (verkleed)partijtjes houdt.

6. Een prins voor Perlefien – L. Schacht

Prinses Perlefien moet een aardige rijke prins zoeken om mee te trouwen. Dan ontmoet ze Prins Carnaval en is ze smoorverliefd. Maar de hofnar is het daar niet helemaal mee eens… Het boek is uitgegeven in 2000 en helaas nog weinig online verkrijgbaar.

7. Willemijn wil een optocht zijn – Lyda Dijkstra

Het lieve muisje Willemijn wil een optocht zijn. En dat kan natuurlijk niet in haar eentje. Een boek met mooie plaatjes en veel rijm.

8. Luuk en Lotje – Het is carnaval!

De tweeling Luuk en Lotje gaan in dit prentenboekverhaaltje naar de carnavalsoptocht. Luuk als piraat en lotje als prinses. Ze dansen mee op de muziek en gooien confetti rond. En wat gooit Prins Carnaval? Snoep natuurlijk! Vangen maar…

9. Lou viert carnaval – Kathleen Amant

Het is carnaval op school. Lou is verkleed als indiaan. Op de speelplaats zijn bijna alle kinderen verkleed. Lou ziet een fee, een bij, een piraat en een kikker. Maar zijn vriendinnetje Anissa ziet hij niet. Is ze misschien een draak vandaag? Of een spook? En wie is toch die grote beer? Iedereen is anders. Zo ook in dit grappige en herkenbare carnavalsverhaal. Lou toont hoe mooi en divers onze samenleving is.

10. Dribbels verkleedkist – Eric Hill

In dit klapboekje kun je Dribbel zelf verkleden op wel 100 verschillende manieren. Je kunt de bladzijde helemaal omklappen of de helft om grappige creaties te maken. Meer een doeboekje in plaats van een voorleesboekje.

carnaval prentenboeken tips

Ken jij nog meer leuke prentenboeken voor carnaval? Laat gerust een reactie achter.

Geef een reactie