Bram-en-zoldermysterie-stormsteem-review-boek- michael-reefs-jeugd

Recensie jeugdboek: Bram en het zoldermysterie

Bram en het zoldermysterie is een spannend jeugdboek voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek is geschreven door Michael Reefs, tevens de schrijver van ‘De bieb-bende’. Mijn zoon en ik hebben allebei het boek gelezen en vertellen graag wat we ervan vonden.

Vroeger toen ik zelf een tiener was las ik graag de boeken uit de serie ‘Kippenvel’ van de schrijver R.L. Stine. Die waren destijds erg populair en ik had bijna elk boek hiervan gelezen. Wij ontvingen van de schrijver Michael Reefs het boek ‘Bram en het zoldermysterie’. Toen ik de titel las en de cover zag, wist ik meteen dat het een spannend en griezelig boek zou zijn. Klopte dat? Dat ga ik jullie zo vertellen. Eerst vertel ik jullie even iets over de schrijver.

Over de schrijver

Michael Reefs is 31 jaar en heeft al veel leuke boeken geschreven. Hij werkte acht jaar lang in een speelgoedwinkel, waar hij genoeg inspiratie heeft opgedaan voor zijn boeken. Al vanaf zijn twaalfde schrijft hij fantasy verhalen, wat resulteerde in vijf complete manuscripten en vele verhalen die nooit zijn afgerond.

jeugdboek-bram-en-het-zoldermysterie

Over het boek

De tienjarige Bram heeft het moeilijk: het huis waarin hij opgroeide is gesloopt, hij moet zijn vrienden achterlaten en tot overmaat van ramp moet hij ook nog eens verhuizen naar het grote landhuis van zijn opa en oma. Daar is het stil… en eng. Bram hoort vreemde geluiden op zolder. Hij hoort iemand lopen. Als hij gaat kijken, wordt zijn zusje meegenomen door de angstaanjagende Zolderschimmen. Hij ontdekt dat hij via dozen de hele wereld over kan reizen en belandt in een hels avontuur in een poging zijn zusje te redden. Lukt het hem om de enge zoldermannen te verslaan?

Op de cover staat Bram en Mei-Lin op een zolder met de zolderschimmen en de dozen waar ze mee kunnen reizen. Het boek telt 263 bladzijden en is uitgegeven door uitgeverij Stormsteen. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor € 13,99

Michael begon in 2004 al te schrijven aan dit boek en in 2016 was het boek af.  Ongelooflijk hè? Afgelopen herfst kwam hiervan de paperback versie uit en er komen in de toekomst meer boeken over de avonturen over Bram, de hoofdpersoon in het boek. Na het lezen van Bram en het zoldermysterie zijn wij benieuwd of de volgende boeken nóg spannender zijn want in dit boek maakt Bram al zoveel mee!

Recensie: Bram en het zoldermysterie

Mijn zoon had het boek binnen een week uit. Ik wilde het zelf ook graag lezen om er samen een recensie over te schrijven maar helaas duurde het bij mij iets langer. Ik had mij voorgenomen elke dag een hoofdstuk te lezen maar na een paar dagen pauze wist ik niet meer precies wat er in de vorige hoofdstukken allemaal gebeurde. Daarom heb ik het boek twee keer vanaf het begin opnieuw gelezen om weer terug in het verhaal te komen.

Het is geen griezelboek maar een spannend, avontuurlijk fantasy boek. Mijn zoon vond het cool dat er tussen de hoofdstukken door QR codes stonden waarmee je met je mobieltje of tablet meer informatie op kunt zoeken over bepaalde onderwerpen in het boek.

Het boek leest lekker weg en er staan geen moeilijke woorden in. Toch vind ik het voor een 8 jarige best een dik boek, en om het een beetje te kunnen volgen zou ik het boek toch eerder aanraden voor kinderen vanaf 10 jaar die van avontuurlijke en fantasy boeken houden.

Welke jeugdboeken las jij vroeger? Zou dit boek ook iets voor jullie kinderen zijn?

12 Comments

 • Reply Charlotte maart 5, 2018 at 11:29 am

  Klinkt als een spannend boek. En wat leuk dat het interactief is gemaakt met QR codes.

 • Reply mama joon maart 5, 2018 at 12:39 pm

  Onze kinderen zijn nog te jong vood deze boeken maar het ziet er wel als een leuk boek uit!

 • Reply Marjolein maart 5, 2018 at 12:44 pm

  Leuk, mijn kids zijn nog iets te jong ,maar lezen breng ik ze graag zoveel mogelijk bij!

 • Reply Mirjam maart 5, 2018 at 12:53 pm

  Het viel me al op dat het zo’n dik boek is! Mijn meisje leest nog niet zelf, maar is wel gek op boekjes.

 • Reply Mama joon maart 5, 2018 at 1:10 pm

  Ziet er uit als een leuk boek, zelf nog geen kinderen in die leeftijd maar wel gek op boekjes.
  Ook leuk geschreven, mijn complimenten hoor!

 • Reply Laura / fitfunfab.nl maart 5, 2018 at 1:49 pm

  Leuk! Ik ben op zoek naar leuke boeken voor mijn zoon (6), maar deze ga ik gedachte houden voor over een paar jaar! Ik vind het nog best lastig om boeken te vinden…

 • Reply Nicole Orriëns maart 5, 2018 at 2:15 pm

  Ik vond onder andere Koning van Katoren heel erg mooi. Die is volgens mij nu ook nog leuk voor kinderen.

 • Reply Rory maart 6, 2018 at 11:09 am

  De boeken van Arendsoog (hoe heet het ook alweer?) en heel veel andere soorten boeken. Pinkeltje was ook favoriet. Als ik zie dat mijn net 6-jarige dochtertje heel blij wordt van de toch behoorlijk spannende boeken van Thea Stilton (de serie over heksen en prinsessen) dan vind ik dat heel grappig. Wij lezen overigens voor. Ze leest nog niet zelf.

 • Reply Krystle/Batboy maart 6, 2018 at 4:53 pm

  Dat heeft hij dan lekker snel uitgelezen! Ik had vroeger een hekel aan boeken lezen en las liever strips: Jan Jans en de kinderen las ik graag

 • Reply Fleur maart 7, 2018 at 11:56 am

  MIjn lievelingsboek was Brief aan de Koning van Tonke Dragt. Mijn dochter leest nu graag Dagboek van een Muts en de Waanzinnige boomhut

 • Reply Oma Will maart 7, 2018 at 1:32 pm

  Mijn lievelingsboeken waren: Ilja de ganzenridder, Alleen op de wereld en Goudlokje .
  Misschien nog meer, maar dat weet ik zo gauw niet meer. Heb ze op zolder in een krat. Ga ze een keertje weer opzoeken en bekijken.
  Vinden mijn kleinkinderen misschien wel leuk.

 • Reply Susan maart 7, 2018 at 4:13 pm

  Oh heerlijk, lijkt me een superleuk [voorlees]boek voor jongens. Die van mij zit nog in de luiers, maar voor straks ben ik al wel een voorraadje boeken aan het aanleggen. Zo goed voor hun taalontwikkeling en fantasie!

 • Leave a Reply