2 jaar geleden hebben we een wafelijzer gekocht. Heerlijk lekker eigen gemaakte wafels eten. Althans dat dacht ik. Na het uitproberen van verschillende recepten had ik nog steeds niet HET recept gevonden. Daardoor is het wafelijzer eigenlijk weer in de kast beland. Sinds begin vorig jaar volg ik een hele leuke Belgische foodblogger Amylia de Schepper aka Cookameal. Afgelopen zomer poste zij een heerlijk recept “Brusselse wafels”. Omdat het wafelijzer al weer veel te lang in de kast stond ben ik de keuken in gedoken en met het recept aan de slag gegaan. Ik heb er wel een ‘gezonde’ twist aangegeven door boekweitmeel te gebruiken. En wat waren ze ontzettend lekker, ik het nu dus HET recept gevonden voor heerlijke wafels.
Recept Brusselse wafels met boekweitmeel
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN (+- 15 wafels en dus meer dan genoeg!)
- 500 gram boekweitmeel
- 25 gram verse gist (gekocht bij de Jumbo)
- 500 ml melk
- 500 ml lauw water
- 4 eieren
- 200 gram gesmolten boter
- Vanille extract
- 5 gram zout
- arachideolie of boter
- versiering (poedersuiker, slagroom, fruit, chocoladesaus,…)
Extra: wafelijzer
Tip: Gebruik voor het beslag een (staaf)mixer of een keukenmachine
- Zeef meel in een kom
- Meng de gist met melk en water
- Voeg al roerend toe aan de bloem
- Voeg de eierdooiers toe en klop het beslag luchtig
- Voeg boter toe, vanille extract en een snuifje zout
- Klop het eiwit tot schuim
- Spatel het eiwit onder het beslag
- Dek het deeg af met een vochtige handdoek en laat 45 minuten rusten
- Zet het wafelijzer op de hoogste stand
- Bestrijk het wafelijzer met een beetje arachideolie of boter
- Schep een lepel beslag in de vorm, sluit het wafelijzer
- Laat ongeveer 5 minuten bakken en haal de wafels uit het ijzer
- Serveer met garnituur naar keuze
EET SMAKELIJK
Voorraad in de vriezer
Het fijne van dit recept is dat de wafels ook prima in de vriezer kunnen. Even opwarmen in de oven en ze zijn weer super knapperig. In het weekend vind ik ze heerlijk als ontbijt, lekker met roerei & tomaat.
Het is ook ideaal als je onverwacht bezoek krijgt en je niet in huis hebt. Heerlijke warme wafels met vers fruit en slagroom. Dit heb je binnen no time op tafel staan.
Als je dit heerlijke recept gaat maken probeer ze dan niet allemaal op te eten of zoveel te maken dat je er ook een flink aantal in de vriezer kunt doen.
Wat is jullie favoriete wafel topping?
Ik vind poedersuiker altijd wel erg lekker, maar dat is dan weer niet zo gezond natuurlijk…
Af en toe moet je jezelf ook verwennen hé?
Ja inderdaad. En ideaal dat ze eventueel ook in de diepvries kunnen. Zo kun je een fijne voorraad aanleggen.
Wat ziet dit er heeeeerlijk uit! Dank voor de tip, ik ga ze zeker ook eens maken!
Ze zijn ook echt lekker ? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt
Wat een heerlijk recept! Gezien ik gluten en lactosevrij eet, hoef ik maar gering iets op dit recept aan te passen.
Dat is fijn? boekweit word toch veel gebruikt in Glutenvrije recepten?
Zo leuk, ik wil dit echt graag eens proberen. Jammer genoeg heb ik geen wafelijzer!
Iemand in de familie of vriendenkring?? Gezellig samen wafels bakken?
Oeeeh lekker lijken ze me. Ben dol op wafels. Mijn wafelijzer is laatst helaas, gesneuveld. Ik hou van slagroom en rood fruit. Of leker fout met nutella
Wat jammer dat je wafelijzer stuk is. Dat word zoeken naar een nieuwe. De topping klinkt heerlijk, krijg spontaan zin in wafels met frambozen en aardbeien ?
het ziet er super uit, alleen is dit denk ik niet weg gelegd voor mijn anti keuken handjes 🙁
Vrienden of familie met een wafelijzer?? En dan gezellig samen aan de bak?
Waw jouw wafels zien er goed uit! Ik krijg zo zin in een lekkere knapperige wafel.
Ze zijn ook erg lekker als ontbijt met een roereitje? of een klein beetje ahornsiroop ?
Oeh wafels! En dan heerlijk met een toetje slagroom, aardbeien en wat hagelslag er overheen gestrooid. Niet dan? Echt lekker!
Wafels met chocola is altijd goed???
Het ziet er erg lekker uit. Ik ga het proberen.
Het ziet er erg lekker uit. Ik ga het proberen
Lekker! Doe mij maar met slagroom een aardbeien… heerlijk!
Ze zijn lekker. Ik heb sojaboter gebruikt en amandelmelk ipv koemelk.