Recept om nootjes en chips mee te kruiden

Recept om zelf chips en nootjes mee te kruiden

In huize Wijma zijn wij dol op BBQ rubs; heerlijke kruidenmengsels om je vlees, kip of vis mee te kruiden. Een tijdje geleden heb voor een borrelavondje zelf noten geroosterd met deze kruiden… Dit was een regelrechte hit, heerlijke niet standaard gekruide nootjes. Je kan dit heel makkelijk in de oven doen. Als je geen bbq rub in huis hebt kun je dit ook heel goed doen met je favoriete kruiden.


Vandaag deel ik mijn snelle recept voor het roosteren en kruiden van noten en naturel zoutjes en chips met jullie. Nathalie heeft ook nog een leuk recept om zelf chips te maken. Kruiden kun je er ook heel goed aan toevoegen.

Je kan natuurlijk zelf variëren in noten en kruiden. Ongebrande noten zijn gewoon in de supermarkt of bij je notenboer te koop. Ik bak en rooster de nootjes apart omdat deze meer tijd nodig hebben dan de zoutjes. De nootjes en zoutjesmix kun je ruim een week bewaren in een goed afsluitbaar bakje (bijvoorbeeld in de handige Mepal Circula bewaarkommen) en zijn dus prima een paar dagen van te voren te maken.

Recept zelf chips en nootjes kruiden in de oven

Benodigdheden

 • Bakplaat, 2 vellen bakpapier, rooster of grote zeef voor het afkoelen van de noten en zoutjes
 • 1 theekop cashewnoten ongebrand en ongezouten
 • 1 theekop pinda’s ongebrand en ongezouten
 • 1 theekop Pretzels
 • 1 theekop naturel ribbel chips of wokkels
 • 1 theekop naturel bugles
 • 1 theekop naturel zoutjes
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 2 theelepels (gerookte) paprikapoeder
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 1 theelepel chilipoeder of cayennepeper als je van pittig houdt
 • 3 eetlepels olijfolie

Verwarm de oven vast voor op 160 graden.

Meng dan alle kruiden goed door elkaar en zet deze even apart met een theelepel.

Nootjes zoutjes zelf kruiden recept

Zelf noten kruiden doe je zo:

 1. Meng de noten in een kom met 1 eetlepel olijfolie en vervolgens 2 theelepels van het kruidenmengsel, schep de noten en kruiden goed door elkaar zodat de kruiden lekker om de  noten gaan zitten. 
 2. Verdeel de noten goed over het bakpapier wat je op de bakplaat legt en zet de bakplaat in het midden van de oven. Rooster ze 6 minuten schep de noten even om en rooster ze vervolgens nog eens 5 min.
 3. Haal de nootjes met het bakpapier van de plaat en leg deze op een rooster om ze af te  koelen. 

Zelf zoutjes en chips kruiden doe je zo:

 1. Meng alle chips door elkaar en voeg vervolgens in delen de olijfolie toe zodat er een fijn laagje olie om de meeste zoutjes zitten voeg vervolgens de kruiden ook in etappes toe en schep het mengsel voorzichtig door.
 2. Verdeel de zoutjes goed over het bakpapier wat je op de bakplaat legt en zet de bakplaat in het midden van de oven. Rooster ze 4 minuten, schep de zoutjes even om en rooster ze vervolgens nog eens 4 min.
 3. Haal de nootjes met het bakpapier van de plaat en leg deze op een rooster om ze af te  koelen. 

Als alles goed is afgekoeld kun je eventueel alle nootjes en zoutjes met elkaar mixen.

Geef een reactie