Duitse kaasbroodjes van de bakker, wij lusten er wel pap van! Duitse kaasbroodjes (käsebrötchen; spreek je uit als keezebreutschen) zijn knapperige bolletjes, bedekt met een laagje kaas en lekker luchtig van binnen. Wij kopen ze zo af en toe in Duitsland maar zelf maken is goedkoper en nog lekkerder.
Duitse kaasbroodjes maken
Eind deze maand ben ik jarig en gisteren ontving ik al mijn verjaardagscadeau: een *appeltjesrode Kitchenaid. Hoe vet is dat? Zo’n fijne machine voor in de keuken waar je veel mee kunt. Ik kon deze ‘mooie rooie’ niet ingepakt laten staan natuurlijk… Wij hebben er de eerste dag meteen al Napolitaanse pizzadeeg mee gemaakt én deze overheerlijke kaasbollen naar Duits recept. De kinderen vonden de kaasbroodjes nóg lekkerder dan die van de echte bakker. Dat zegt wat. Wij delen graag het recept met jullie zodat jij ook Duitse kaasbroodjes kunt maken.
Ook lekker om te maken: Duitse Apfelstrudel
Benodigdheden en ingrediënten
Voor 8 Duitse kaasbroodjes
- 1/2 blokje verse gist of 1 klein pakje droge gist
- 500 gram meel
- 1 ei
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel fijn keukenzout
- 45 gram boter (wij hebben ongezouten roomboter gebruikt)
- 240 ml lauwwarme melk
- 200 gram geraspte kaas
En verder
- 1 eigeel
- 2 eetlepels koud water
- vershoudfolie
- schone theedoek
Bereiding
- Je start met het gistdeeg. Verkruimel de verse gist (of neem het zakje droge gist) en laat deze samen met de suiker in een deel van de lauwwarme melk oplossen. Laat dit 5 minuten rusten, daarna kun je verder.
- Nu pak je een grote kom en daarin kan je het meel, de ei, het boter, zout en het opgeloste gistgoedje van stap 1 en de rest van de melk toevoegen. Kneed dit goed door met je handen of een machine tot alle ingredienten zich goed vermengt hebben en het niet meer aan de rand van de schaal plakt.
- Pak het deeg in met vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten.
- Dan kun je het deeg in 8 gelijke stukken verdelen en er bolletjes van maken.
- Leg een theedoek over de deegstukken en laat het nogmaals 15 minuten rusten.
- Druk de bolletjes voorzichtig plat en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
- Om de geraspte kaas beter op de broodjes te laten ‘plakken’, meng je het eigeel met twee eetlepels water. De platgedruke bolletjes smeer je hiermee in en daarna kan het kaasraspel erop.
- Bak de bolletjes ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Ze smaken het beste als ze net uit de oven komen en zijn afgekoeld.
Eet smakelijk – Guten appetit!
* affiliate link