redenen-kiezen-voor-gastouder

5 redenen om voor een gastouder te kiezen

Er zijn verschillende soorten opvangmogelijkheden voor kinderen. Denk aan het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, een nanny of een gastouder. Jaycee is gastouder en heeft 5 redenen en voordelen opgeschreven om als ouder zijnde voor gastouderopvang te kiezen. Misschien helpt dit jou een zetje om een keuze te maken?

Waarom zou je als ouder(s) voor een gastouder kiezen?

Reden 1: flexibiliteit

Je kan samen met de gastouder bepaalde dingen afspreken. Je kan hierbij denken aan; boodschappen doen, eten koken, brood halen, huishoudelijke klusjes, speel activiteiten binnen of buiten etc. Een gastouder is flexibel en past zich aan, aan jou opvoed wensen en of ideeën.

Reden 2: één vast gezicht

Er is altijd 1 gastouder aanwezig, en je hebt niet te maken met inval krachten, nieuwe leidsters, stagiaires etc. Dit bied regelmaat en rust voor je kind(eren). Ook de hechting met de gastouder gaat zo een stuk sneller.

Reden 3: persoonlijke aandacht

Een gastouder heeft meestal een gezin met weinig kinderen, een gastouder bij haar zelf thuis heeft er ongeveer 5. Een klein groepje, waardoor de gastouder persoonlijke aandacht heeft voor je kind(eren). Ze hoeft haar aandacht niet te verdelen over 11 andere kinderen bijvoorbeeld, en je kind hoeft niet lang te wachten als het aandacht wilt en of nodig heeft.

Reden 4: persoonlijk contract met de gastouder

Je bespreekt samen met de gastouder wat het uurtarief wordt, wat de werktijden zijn en of er eventuele behoefte is aan in de avond oppassen en of in het weekend. Jullie wensen en de wensen van de gastouder komen in dit contract te staan,zodat er een prettige samenwerking komt.

Reden 5: Whatsappgroepje/overdracht boekje

Ik heb zelf met de ouder(s) een groep aangemaakt op Whatsapp. We bespreken daar de belangrijkste onderwerpen voor de dag in, stellen vragen aan elkaar en delen foto’s. Zo kan je als ouder(s) zien en lezen(in het overdracht boekje) wat er op een dag gebeurt met je kind(eren). Ook kan je als ouder nog even snel en makkelijk een bericht sturen na de gastouder.

Heb jij ook de keuze overwogen voor de gastouderopvang? Heb jij al ervaring als gastouder of met een gastouder?

*De uitgelichte foto van een vrouw en meisje die aan het kleuren zijn is van Oksana Kuzmina – Shutterstock

2 thoughts on “5 redenen om voor een gastouder te kiezen

  1. Ik ben zelf gastouder in Emlichheim, en kan me helemaal vinden in jou geschreven stukje.
    De rust, persoonlijke aandacht staan zowel bij mij als ouder en kind op nummer 1.

    En een voordeel, in Duitsland is het hebben van een gastouder ook nog eens zeer goed betaalbaar.

Geef een reactie