review-clementoni-doc-talking-robot

Clementoni programmeerspellen voor kinderen vanaf 4 jaar – Review + winactie!

Het speelgoed van tegenwoordig wordt steeds leuker, interactiever en gaat met de tijd mee. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat kinderen het ook leuk blijven vinden om ermee te spelen. Clementoni is een Italiaans speelgoedmerk die meespeelt op de huidige speelgoedtrends. Een van deze mooie upcoming trends is kinderen spelenderwijs leren programmeren. Clementoni heeft drie hele leuke programmeerspellen voor kinderen op de markt gebracht in de Coding Lab Serie; DOC Talking Robot, Mind Designer Robot en Robomaker. Het spel voor beginners vanaf 4 jaar, de DOC Talking Robot, mochten wij reviewen. De andere twee mag ik aan jullie weggeven in een winactie! Hoe leuk is dat?

It’s the most wonderfull time of the year.. De feestdagen staan voor de deur en wij bij Volgmama vinden dat zo’n gezellige maand. Heb jij nog wat leuks weten te scoren tijdens de Black Friday sale? Wij hebben onze sinterklaascadeautjes en kerstcadeautjes nu bijna compleet. Deze maand en volgende maand zullen we een aantal leuke speelgoedtips in de vorm van reviews en lijstjes met jullie gaan delen. Op deze manier kom je meer over het speelgoed te weten (dan dat op de verpakking staat) en daarmee kun je beter inschatten of het bij je kindje past. Dit keer ga ik jullie meer vertellen over de programmeerspellen van Clementoni.

Kinderen leren programmeren met spellen

Je hoort en leest er steeds vaker over. Men leert kinderen spelenderwijs programmeren. Het is niet alleen leerzaam maar ook goed voor hun ontwikkeling. Daarom worden programmeerspellen en robots voor kinderen ook steeds populairder, om thuis mee te spelen maar ook voor in de klas. Kinderen leren op een andere manier denken om hun doelen in het spel te behalen.

STEM speelgoed

Op de verpakking staat linksonder het label STEM. De andere twee spellen uit de Clementoni Coding Lab Serie; MIND Designer Robot en Robomaker zijn ook voorzien van het internationale STEM label. Hiervoor ben ik online even gaan uitzoeken wat dat betekend. Ik had er immers nog niet eerder over gehoord. Wat is STEM speelgoed? STEM (afkortingen van Science, Technology, Engineering, Mathematics) is een internationale benaming/label om alle technische producten, speelgoed en onderwijs op de kaart te brengen. Een initiatief om kinderen en studenten kennis te leren maken met technisch speelgoed (en producten) op het oog voor hun studiekeuze later. Want techneuten hebben we in de toekomst zeker nodig alle beroepssectoren. Daar hebben ze wat aan voor later en ze willen kinderen laten inzien dat programmeren meer dan leuk is.

Speelgoed van het jaar

Leuk weetje: het spel De Sprekende Educatieve Robot is vorig jaar genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2017 en dit jaar de MIND Designer Robot voor de Speelgoed van het jaar verkiezing 2018. Dit verklapt dus eigenlijk al dat het goed speelgoed is ook al hebben zij de prijs niet gewonnen. Al het speelgoed die voor deze verkiezingen zijn genomineerd, zijn getest en besproken met een deskundige vakjury.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=OSpI2kQ-b9U[/embedyt]

DOC Talking Robot van Clementoni

De Clementoni DOC Talking Robot oftewel de Sprekende of Pratende Educatieve Robot DOC in het Nederlands, is een spel waarbij je kindje gaat leren programmeren en tegelijkertijd heeft het spel meerdere doelen. Het ontwikkelt het logische denkvermogen en stimuleert de ruimtelijke oriëntatie. Tijd om het speelgoed te testen met mijn kinderen zijn 3 (bijna 4), net 8 jaar en 10 jaar.

Mijn kinderen waren blij toen ze de doos van het spel zagen. Toch was het een ander spel dan ze eerst dachten. Ze herkenden de robot van een één of ander event waar we afgelopen zomer zijn geweest. Ze mochten toen eens wat tekenen en dan reed de robot over hun getekende lijnen heen. Dit bleek dus om de MIND Designer Robot te gaan en hij lijkt er wel een beetje op, maar dit is wel een andere game uit de Coding Lab Serie.

Inhoud van het spel

In de verpakking van het spel zit het volgende inbegrepen;

 • DOC Sprekende Educatieve Robot (Werkt op 3 x AA batterijen, niet inbegrepen).
 • 26 speelkaarten, 8 blauwe en 18 rode
 • 16 dubbelzijdige richtingskaarten
 • Grote dubbelzijdige mat, bestaande uit 12 kartonnen puzzelstukken (94 x 68 cm)
 • Handleiding met speluitleg

De materialen voelen stevig en kwalitatief aan. DOC, de robot is ongeveer 12 cm hoog en 9 cm breed. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er geen batterijen bij het spel inbegrepen zitten. Nu hebben de meeste mensen wel AA batterijen in huis maar als je het spel cadeau geeft, is het toch verstandig om er een setje batterijen bij te doen zodat de kinderen er ook direct mee kunnen spelen.

DOC-Pratende-educatie-robot-ervaring-review

clementoni-coding-lab-speelgoed-review

Onze ervaring met DOC Sprekende Educatieve Robot

Samen met mijn kinderen bouwden we met grote puzzelstukken de speelmat in elkaar. Dit deden we eerst op de eettafel maar tijdens het spelen kwamen we er snel achter dat je dit beter op de grond kunt doen. Als je namelijk een foutje maakt met het programmeren dan kan DOC zo de tafel afrijden als je even niet oplet. 😉

Speelmogelijkheden met het spel

De speelmat kun je aan twee zijden gebruiken. 1 kant is wat makkelijker en leuk om mee te beginnen, de andere kant heeft obstakels die je moet zien te vermijden met DOC. De robot heeft achter op zijn hoofd een mogelijkheid om hem in 4 standen of moeilijkheidsgraden te zetten; OFF, Free, Edu en Game. In de Free modus kun je zelf programmeren om hem uit te testen. Zo kun je zelf bepalen waar je DOC heen wilt sturen. Dit is de makkelijkste manier om je kinderen het spel een beetje uit te leggen. Bij de Edu modus geeft DOC steeds aan waar hij zelf heen wil en de Game modus gebruik je in combinatie met de speelkaarten.

Wat we erg grappig vonden is dat DOC ook geinige dingen zegt. DOC heeft een leuk stemmetje en zijn ogen lichten af en toe op tijdens het spelen. Als je bijvoorbeeld een tijdje niets doet zegt DOC dat zijn microchip zich een beetje verveelt. Waar je rekening mee moet houden in de Edu en Game modus, is dat als het te lang duurt, de DOC weer vraagt om opnieuw op het starthokje te beginnen. Dit vond mijn zoon van 8 soms wel een beetje vervelend omdat hij nog wel eens moeite en tijd nodig heeft met denken. De gebruiksaanwijzing die er bij zit is volledig en bevat veel tekst en plaatjes met een duidelijke uitleg. Wel verstandig om even door te lezen voordat je gaat beginnen. De aanbevolen leeftijd is 4-7 jaar maar voor kinderen tot 10 jaar is het zeker nog leuk. En zelfs deze mama speelt graag mee!

clementoni-doc-talking-robot-review-winactie-2018

Onze conclusie

Wij vinden het een leuk en leerzaam spel en het is hier zeker een blijver! Voor mijn dochter van bijna 4 is het nog een beetje te ingewikkeld in de Edu- en Game modus maar ze vindt het leuk om samen met haar grote broers mee te kijken. Ik zou het speelgoed daarom eerder aanraden voor kinderen vanaf 5 jaar. Mijn 8 jarige zoon vermaakt zich prima met de Edu modus en mijn oudste speelt het liefst met DOC op de tweede speelmat in de Game modus. Wij hebben het spel nu al een dikke maand in huis en er wordt nog wekelijks mee gespeeld. Het blijft een uitdagend spel voor mijn kinderen en dat is precies wat ze nodig hebben. En mochten ze er een keer mee uitgespeeld raken, dan haal je een rol behang van zolder of een ander groot vel papier. Je kunt dan zelf hokjes van 15 bij 15 cm tekenen en invullen. Zo maak je samen je eigen spel. 😉

Het Clementoni spel DOC Sprekende Educatieve Robot is te koop in speelgoedwinkels en online bij Bol.com of Intertoys voor een adviesprijs van € 34,99.

Win een spel uit de Clementoni Coding Lab Serie

Het spel die wij mochten testen heb ik voor deze review gekregen. Aan jullie mogen we de andere twee programmeerspelletjes uit de Coding Lab serie verloten. Het gaat dus om de spellen MIND Designer 6-10 jaar (staat hier hoog op het verlanglijstje), en Robomaker vanaf 10 jaar.

 • Volg Volgmama op Facebook en like het bericht.
 • Deel het bericht openbaar en geef aan welk spel je voorkeur heeft.
 • Vrienden taggen zouden we erg waarderen.

De winnaars ontvangen op 3 december een bericht en dienen binnen 48 uur te reageren om hun prijs in ontvangst te nemen. Veel succes!

Danielle Gouverneur wint de MIND Designer Robot en Tamara Stoc de Robomaker. Gefeliciteerd!

23 thoughts on “Clementoni programmeerspellen voor kinderen vanaf 4 jaar – Review + winactie!

 1. Thuis hoor is steeds : ‘ Nee mam dat is saai, niet cool.’ Blijkbaar zijn alle oude spellen in huis niet cool en zelfs ouderwets.. Nou dat kunnen ze van Mind designer zeker niet zeggen! Hopelijk maken we eens kansje!

 2. Ze zijn beide erg leuk! De Robomaker zou ik wel op school willen hebben. Maar ik doe graag mee voor de Mind Designer want ik denk dat dit ook erg leuk en geschikt is voor mijn zoontje en zijn papa. Hier houden ze wel van. Spannend!

 3. Graag doe ik mee voor de Mind Designer, omdat mijn kleinkinderen alle vijf nog in die leeftijdsgroep zitten.
  Samen gezellig spelletjes doen, daar ben ik altijd voor.
  Ik heb alleen geen facebook(om privéredenen), maar volg op Bloglovin en heb daar geliked en geloved.
  Hoop ondanks dat mee te mogen doen.

 4. Jaaa!

  Ik ken namelijk een jongen met een droom,
  Net zo zoet als taart met slagroom,

  En voor zijn verjaardag had hij wel wat wensen,
  Maar ook bij sinterklaas moesten wij die jammer genoeg begrenzen.

  En laatst zei hij me: ‘Lieve mam, ik heb een ambitie,’
  En ik schreef het meteen op als notitie,

  ‘Ooit zal ik het ook kunnen, dat programmeren,
  Maar op school mag ik nu alleen maar het schoolse leren.’

  Wees maar gerust, dacht ik, en nu weet ik het heel erg zeker;
  Wat hij nodig heeft is de ROBOMAKER!

  Xxxx

 5. Jeej, Wat een leuke actie?? ‘Dit is niet zomaar een spel mama, dit is vet cool!’
  Haha nou hopelijk mag ik mijn mannetje verrassen met de mind designer! ? Schatje je bent zo lief geweest dit jaar,mama doet haar best voor je?

 6. Goedemorgen ten eerste gefeliciteerd? meid wat leuk zeg jeeehhh?? blij voor jou 2000 volgers ?via facebook ?

  Gisteren had ik echt heel veel vrienden uitgenodigd? via facebook als Jessica Jill John leidner?

  Én volg je op alle kanalen Instagram?? jou blog ?uiteraard?en instagram ??ik doe dolgraag mee voor mijn dochtertje die over 2 maanden 5 jaar word samen zouden wij deze spelletje dolgraag willen winnen mijn voorkeur is toch wel mind desigr robot graag de pratende robot geweldig

  Én nu Nathalie hup naar de 3000likes
  Veel liefs en fijne fesstdagen?

 7. Proefjes, techniek en ICT. Mijn dochter is er dol op. Super leuk want vroeger was techniek meer iets voor jongens. Aangezien ze ook vrij creatief is gok ik erop dat de mind designer de voorkeur heeft

Geef een reactie