kinderen-schaken-leren-het-verhaal-van-koning-schaak-megableu-spel-review-ervaringen

Getest: Koning Schaak – Speelgoed van het Jaar 2022

Koning Schaak is een spel dat voor de Speelgoed van Jaar 2022 verkiezing een prijs heeft gewonnen in de categorie: Wetenschap en educatie STEAM. Met een sprookjesboek, -figuren en een echt schaakbord leren kinderen (al vanaf 3 jaar) stap voor stap hoe het schaakspel werkt. Zonder enige schaakervaring, maar met grote interesse om het te leren, mochten wij Koning Schaak testen. Ik schreef er een review over in dit blog.

Koning Schaak; kinderen op spelenderwijze manier leren schaken

De makers van Koning Schaak probeerden 12 jaar geleden een kind te leren schaken door alle zetten uit te leggen. Het kind werd nieuwsgierig en vroeg ‘Waarom?’ Om dit beter uit te leggen is er een leuk sprookje geschreven over Koning Trippel. De dwaze Koning Trippel leeft in een kussenkasteel en is bang is voor alles! Bijen, bomen, stinkkaas en zelfs zijn eigen knieën. Als hij beweegt, trilt zijn hand, kraakt zijn been en zet hij per beurt één bang stapje. Door deze uitleg vragen kinderen niet meer waarom Koning Trippel maar een stapje kan zetten, ze pakken hem op en verplaatsen hem één stapje per beurt.
 
Door dit leuke sprookje worden de regels van het schaken eenvoudig uitgelegd. Elk schaakstuk heeft een geïllustreerd verhaal over hoe dat stuk graag beweegt. Om deze sprookjes tot leven te brengen, hebben de makers gewone schaakstukken met een handigheidje gemaakt. In elk schaakstuk kan een eigen sprookjesfiguur geplaatst worden. Op die manier kunnen kinderen de sprookjes visueel met het schaakbord verbinden en begrijpen hoe de stukken bewegen. Nadat de kinderen naar de sprookjes hebben geluisterd, kunnen ze volledige schaakpartijen spelen.

Verpakking en inhoud

koning-schaak-spel-inhoud-ervaringen-review

Het verhaal van Koning Schaak bevat een speelbord met 2 speelzijden: één sprookjesachtige schaakzijde met de sprookjesfiguren en een gewone schaakzijde voor een normaal schaakspel. Inhoud: 32 personages; 1 verhalenboek met schaakinstructies, 30 minigame-fiches, 2-in-1 schaakbord, 2 opbergzakken voor schaakstukken, en spelregels.

Review; onze ervaring met het Koning Schaak spel

De dames in ons gezin, waren tot voor korte tijd, de enige zonder schaakervaring. Daar kwam sinds een paar weken verandering in met het verhaal van Koning Schaak! Op je 7e kun je leren schaken, maar ook op je 36e! Het maakt niet uit hoe oud je bent, schaken kan iedereen leren. Mijn man en zoontjes van 12 & 14 jaar schaken met regelmaat op de camping. En ook vaak op donkere dagen in de winter, komt het schaakbord sneller tevoorschijn. Ik keek weleens mee, maar vond het spel er super complex uitzien. Zij hebben het schaken enige jaren geleden van opa geleerd en zelf weten ze niet goed, hoe ze het mij en mijn dochter konden uitleggen. Toen ik een bericht over Koning Schaak kreeg, was ik dan ook erg benieuwd! Dit is toch een fantastische manier om het schaken onder de knie te krijgen?

koning-schaak-spel-schaken-kinderen

En dat is het ook. In 8 verhalen (met een vleugje humor geschreven) en met minigames leer je de basis van het schaken. Het viel ons op dat in elk verhaaltje de “regels” meerdere keren worden herhaald. Dat leest wat apart, maar zo vergeet je minder snel wat een schaakstuk wel of niet mag doen. Soms zelfs met korte rijmpjes erbij die je dan na moet zeggen. Verwacht niet, dat je kind in een middag al het schaken met Koning Schaak onder de knie heeft. Het kost tijd en geduld! Maar het is ontzettend leuk!

koning-schaak-leren-schaken-kinderen

Mijn dochter van 7 jaar was erg geïnteresseerd in de verhaaltjes en de minigames. Maar elke keer na een half uur luisteren en spelen, werd haar concentratieboog steeds minder. We besloten dan ook om alles op te ruimen en pakten het spel op een later tijdstip of op een andere dag weer om verder te gaan. Voordat we verder gingen met het verhaal besprak ik eerst of ze nog wist wat de regels bij de vorige minigames waren. Desnoods kun je de laatste minigame nog een keer herhalen voordat je verder gaat met het boek. Dat werkt hier prima. Wij zijn nu door het boekje heen en kunnen zeggen dat we kunnen schaken. Jippie, ode aan Koning Schaak! Nu we de schaakregels kennen, kunnen we dus ook met anderen het normale schaakspel spelen. Al is het in stappen vooruit denken, iets wat we nog beter onder de knie moeten krijgen. 😉

Hoewel het dus meerdere dagen (dan verwacht) heeft geduurd om het schaken te leren, kunnen wij ons niet voorstellen dat er een nog leukere manier is om het schaken onder de knie te krijgen, dan met Koning Schaak.

Winnaar Speelgoed van het Jaar verkiezing 2022

Koning Schaak neemt je mee op een sprookjesavontuur en laat zelfs de allerkleinsten op een eenvoudige manier kennismaken met de wondere wereld van schaken. Dit avontuur is de Nederlandse vakjury ook niet onopgemerkt gebleven en daarom is Het verhaal van Koning Schaak verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2022. De jury heeft zijn stem laten gelden en nu is het aan jullie. Naast de jury-prijs is er namelijk ook een Gouden publieksprijs te winnen! Ben jij net zo’n fan van Het verhaal van Koning Schaak, stem dan nog tot en met 30 oktober via de Speelgoed van het Jaar website mee, en maak kans op leuke prijzen! 

Bekijk hier alle overige Speelgoed van het Jaar 2022 winnaars.

Geef een reactie