Scheepsvaartmuseum-nordhorn-duiker-waterstad

Het Schifffahrtsmuseum in Nordhorn (Duitsland)

De dichtstbijzijnde grote stad van ons dorp is Nordhorn. Laatst had mijn oudste zoon een dagje vrij van school en zochten we online naar iets leuks wat we samen konden gaan doen. Dat werd dus een bezoekje aan het Schifffahrtsmuseum in Nordhorn: het scheepsvaartsmuseum. En we hadden mazzel want de eigenaar gaf ons persoonlijk een rondleiding door het museum. 🙂

Nordhorn ligt dicht bij de grens van Overijssel maar ook vanuit oost Drenthe is een ritje naar Nordhorn goed te doen. Je kunt er leuk winkelen, er is een dierentuin en er zijn vaak leuke dingen te doen. Kort geleden ontdekten wij hier het scheepsvaartmuseum. Een klein pareltje voor de gemeente Nordhorn.

Scheepsvaartmuseum-nordhorn-ingang-entree-review
Entree scheepsvaartmuseum in Nordhorn

Ons bezoekje aan het scheepsvaartmuseum in Nordhorn

Het was even zoeken voordat we er waren want het museum ligt aan een grote drukke straat en je rijdt er snel voorbij. De entree kun je makkelijk herkennen aan het glazen voorpand en de rood-witte vuurtoren. We waren er op een doordeweekse dag en de deur was gesloten en het zag er donker uit. Op internet stond dat het die ochtend geopend was en daarom belden we maar aan. Het zou toch jammer zijn als we voor niets naar Nordhorn reden, mijn zoon had zich immers al verheugd op een bezoekje aan het museum. Al snel kwam er een vrouw die de deur voor ons open deed en snel de lampen liet branden. We bleken op dat moment dus de enige bezoekers te zijn!

Lees ook: het Binnenschifffahrtsmuseum in Duisburg (Duitsland)

Na het betalen bij de receptie en het ophangen van onze jassen kregen we een dik boek met naslagwerk over het museum en de museumstukken. Maar dit boek hebben wij niet gebruikt omdat de eigenaar van het museum met ons een praatje kwam maken en van alles wilde vertellen over de museumstukken.

scheepsvaartmuseum-nordhorn-bibliotheek
Bibliotheek in het museum met boeken over de scheepvaart
schifffahrtsmuseum-nordhorn-review
De meeste modelschepen staan in glazen vitrines. Zo blijven ze mooi en compleet.

Het was erg leuk om de eigenaar te ontmoeten. Hij vertelde vol passie over de museumstukken. Zo heeft hij dus een verzamelstuk op Ebay op de kop kunnen tikken voor maar 1 euro, maar dan moest dan wel 26 euro verzendkosten bijkomen om het naar Duitsland te krijgen. Ook vertelde hij over het leven op het schip van vroeger en wat ze daar vroeger aten en liet hij oud ‘dokters gereedschap’ zien, die vroeger op het schip werden gebruikt. Het was erg interessant om aan te horen.

Het museum is niet groot, maar de verzameling is leuk om te zien. Voor kleine kinderen zou ik het museum niet echt kunnen aanraden. Als zij geen interesse tonen in schepen dan zullen zij zich snel vervelen. Voor kinderen vanaf een jaar of 8 lijkt mij het een leuk museum. Met diverse scholen in de regio werken ze samen voor leuke projecten en rondleidingen.

Het schip ‘Jantje’ bestaat nog en ligt ook midden in de stad dichtbij het busstation in de haven.
Nog even als echte kapiteins op de foto. Schip ahoy!

Handige informatie over het scheepsvaartmuseum in Nordhorn

Het museum is niet zo groot en wij hebben ons hier anderhalf uur prima vermaakt. Het museum is niet zozeer geschikt voor kleine kinderen, mits ze van schepen houden. Het museum is alleen geopend van dinsdag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Volwassenen betalen 3 euro entree en kinderen 1 euro. Neem voor meer informatie even een kijkje op de website van het Schifffahrtmuseum.

Bezoekadres: Lingener Str. 132, 48531 Nordhorn

Ben jij al eens in Nordhorn geweest?

9 thoughts on “Het Schifffahrtsmuseum in Nordhorn (Duitsland)

    1. Het zijn zeer beperkte openingstijden, dat is wel jammer inderdaad. Maar in een vakantie zou het wel kunnen. Ik denk ook dat ze meer bezoekers kunnen trekken als ze in het weekend de deuren zouden openen.

Geef een reactie