Schoolfotograaf fotoshopt de foto’s iets te veel!

De schoolfotograaf is weer geweest. Gisteren moest ik op school de foto’s bekijken en betalen welke ik wilde hebben. Toen ik thuis kwam en de foto’s nog eens goed bekeek viel me iets op. De schoolfotograaf heeft iets te veel zijn best gedaan met fotoshoppen.. Ongevraagd!

 

schoolfoto

Schoolfotograaf

Elk jaar komt hij weer; de schoolfotograaf. Een klassenfoto bestel ik sowieso van alle kids elk jaar. De rest van de foto’s als ik ze mooi genoeg vindt. Het kost natuurlijk best wel wat en zelf maak ik ook al zeg ik het zelf prachtige foto’s! Voor het complete mapje met 5 foto’s en een cd-rom betaal ik €26,90. Doe dat is maal 3 kids? En een mapje gezamenlijke foto’s? Dan zit je zo over de € 100,-!

Fotoshoppen een goed idee?

Nou nee, niet altijd. Dat een fotograaf met fotoshoppen de belichting aanpast vind ik prima, en de foto netjes uitsnijdt. Maar kinderen onherkenbaar maken? Mijn zoon had een klein wondje op zijn neus. Dat heeft hij al een lange tijd en omdat hij het telkens open krabt heelt het ontzettend slecht. Op de foto’s was het wondje foetsie! Ongevraagd..

Iets teveel van het goede

Verder waren andere oneffenheden zoals een beschadigd stukje op zijn kin weg bewerkt. Zijn gezicht is op de foto’s helemaal gaaf. Niks geen vlekje te bekennen. Op de klassenfoto hebben ze niet geretoucheerd zoals ze het benoemen. Daar zie je dus duidelijk de plekken wel. Ik vind het jammer dat de foto’s iets teveel bewerkt zijn. Dat fotografen dit doen bij fotoshoots voor merken en producten snap ik wel, het is reclame en het moet er picobello uitzien. Maar schoolfoto’s? Kom op zeg!

Het zal je maar gebeuren

Vorig jaar was er een moeder ontzettend woedend en verdrietig geworden. Ze herkende haar kind niet eens. Een grote aardbeienvlek hebben ze dus ook mooi even weg gefotoshopped. Deze vlek hoorde gewoon bij haar kindje, en ik geef haar gelijk. Als ik naar de foto’s van mijn zoontje kijk waar zijn huidje er zo gaaf uitziet, dat is natuurlijk niet hoe mijn zoon er normaal uitziet. De foto’s zijn verder mooi, hij staat er zo leuk op met zijn houding en lach! Jammer dat er teveel aan de foto bewerkt is.

Ben jij wel eens ontevreden geweest met de schoolfoto’s?

 

26 Comments

 • Reply Simpel, met een snufje liefde mei 4, 2016 at 6:41 am

  Jammer dat ze zo bewerkt zijn. Ik snap die moeder ook helemaal dat ze zo verdrietig is. Die vlek hoort bij haar kind, door dat weg te halen geef je haar het gevoel dat het kind er dus niet mag zijn zoals ze is. Ik koop de schoolfoto’s nooit. Ik vind ze te duur.

  • Reply VolgMama mei 4, 2016 at 6:50 am

   Inderdaad goed verwoord. Jammer! De foto’s zijn ook prijzig. Jammer eigenlijk dat ze vernietigd worden als je ze niet koopt.

 • Reply Saskia mei 4, 2016 at 6:43 am

  Mijn zoontje mag in juni naar school. Dus volgend schooljaar zal hij op de foto mogen bij de schoolfotograaf. Maar wat bijzonder om te lezen dat de foto’s zo bewerkt worden. Dat had ik van een schoolfotograaf eigenlijk niet verwacht.

  • Reply VolgMama mei 4, 2016 at 6:47 am

   Het zal vast per (school)fotograaf verschillen; de een werkt zo en de ander zo.

 • Reply linda mei 4, 2016 at 6:49 am

  Geen wonder dat ze zo duur zijn als ze alle foto’s moeten fotoshoppen! Wel jammer dat ze dit doen.
  De foto’s die op het KDV gemaakt waren van onze babyboy zijn in elk geval gelykkig niet gefotoshopt!

 • Reply Channa mei 4, 2016 at 6:50 am

  Wat jammer zeg! Als je er om vraagt oké, maar zonder overleg zou ik het ook niet kunnen waarderen!

 • Reply Kim mei 4, 2016 at 7:50 am

  Hier zijn de foto’s echt een stuk goedkoper. Geloof dat we hier voor een volledig mapje 12.50 betaalde (dat is inclusief klassenfoto,pasfoto en zo grotere foto’s) hier wordt ook niks weg gefotoshopt. Maar wel belachelijk dat ze bij dat kindje een aardbeienvlek worden weggehaald. Das gewoon lullig bij ons komt de school fotograaf overigens al op de voorschool. (Daar zit onze jongste nu op gaat komend schooljaar naar de basisschool) mapje van de oudste is ongeveer15euro ook niet zo duur. (Die woont bij mijn vader)

 • Reply Elodie mei 4, 2016 at 8:47 am

  Dat is inderdaad raar joh. Een wondje op je gezicht hoort toch een beetje bij het kind zijn? Kun je later nog om lachen als je dat terug ziet… Kun je de onbewerkte foto’s niet ook aanvragen? (Of vraagt de fotograaf dan weer de volle mep?)

 • Reply Batboy mei 4, 2016 at 9:34 am

  Ik heb ze vanmorgen even vlug bekeken en heb het hele mapje gekocht. Nu ik dit lees zal ik ze eens beter bekijken…

 • Reply Henrike Laning mei 4, 2016 at 11:21 am

  Ik heb een keer gevraagd of ze iets weg konden fotoshoppen en dat kon niet. Ik vind de foto’s lang niet altijd mooi, maar ik koop ze wel altijd. Het is toch een herinnering. Maar met één kind kan dat nog, met drie moet je wel kieskeuriger zijn. Logisch. Ik kan me ook herinneren dat ik heb gelezen dat een moeder erg boos was dat de fotograaf een vlek had weggewerkt. Dat vind ik ook te ver gaan. Als er niet om gevraagd wordt dan moet je eraf blijven.

 • Reply Resaarcle mei 4, 2016 at 11:27 am

  Niet fijn! Ik denk niet dat onze foto’s via photoshop passeerden. Maar ons meisje staat er wel een beetje in een gemaakte houding op. Maar ze hebben toch hun best gedaan, met een speels decor enzo. Ik ben tevree!

 • Reply Malou mei 4, 2016 at 11:57 am

  Ik zou het heel erg vinden als ze dingen als een aardbeienvlek zouden photoshoppen.. En andere dingen zijn wat mij betreft ook niet nodig. Inderdaad zoals je al zegt, als een fotograaf de belichting iets wil veranderen; prima. Maar mijn kind hoeft niet bewerkt te worden.

 • Reply Merel mei 4, 2016 at 12:23 pm

  O dat vind ik echt niet netjes. Zoals iemand anders terecht opmerkte, vandaar die extreme prijzen. Ik vind het eigenlijk niet leuk meer, voor een normale foto en klassenfoto betaal je al 20 euro inclusief verwerkingskosten. Aan de andere kant is het misschien ook mn eigen keus om ze alsnog te bestellen.

  Maar goed los van het geld, je haalt de eigenheid van het kind weg. En zolang ouders daar niet specifiek om vragen, moet je het gewoon laten zitten.

 • Reply Liess mei 4, 2016 at 12:49 pm

  Hier worden ze niet gefotosjopt, maar ben eigenlijk nooit tevreden, mn dochter staat nooit geweldig op de foto terwijl ze een mooie meid is.

 • Reply Simone mei 4, 2016 at 7:42 pm

  Ik zou het ook jammer vinden als mijn kind gephotoshopt zou worden! Even vooraf laten aangeven of je het wel of niet goedkeurt zou de oplossing zijn toch?

 • Reply haia mei 4, 2016 at 8:35 pm

  Ja twee jaar geleden met de klasfoto. T’was echt een mop. De helft van kinderen stond er maar half op ( mijn zoon zat achter een grotere jongen. Stonden voor een lelijke oude kast met een sticker met een verbod om niet te roken. Er was een turnmat gelegd om te zitten, die werd maar voor de helft gebruikt, de helft van de kinderen stond naast de mat. En ’twas niet op 1 April. Deze fotograaf had nog nooit van foto shoppen gehoord.

 • Reply haia mei 4, 2016 at 8:38 pm

  Ik koop ze trouwens niet meer. Te veel geld voor wat het is vind ik.

 • Reply Marushi mei 4, 2016 at 9:11 pm

  Wow! Ik wist niet dat zelfs school fotografen photoshop gebruikte. Beetje overbodig vind ik. -x-

 • Reply Dhini mei 4, 2016 at 9:32 pm

  Ik wist het niet dat schoolfoto`s gefotoshopt is. Wat jammer zeg! Echt niet leuk vind ik dat.
  Die van mij nog niet binnen. Ik ga nu goed kijken of de foto`s gefotoshopt is. Ik hoop het niet. Wat echt prijzig! Ik betaal €10

 • Reply Birgit mei 4, 2016 at 10:25 pm

  Gelukkig gebeurd dat hier niet, lijkt me ook helemaal niet leuk.

 • Reply Nicole mei 5, 2016 at 6:23 am

  Als kind vond ik de schoolfoto’s al vreselijk en vind ze nu nog niets. Maar ik hou dan ook niet van zulke gemaakte en geposeerde foto’s!

 • Reply Ilse van Kreanimo mei 5, 2016 at 7:04 am

  Ik was 33 euro kwijt voor alles (Van de oudste, de oudste dochter en hen twee samen groot en klein in kleur en zwart-wit) dus dat vind ik nog meevallen.

  Maar kom, een wondje photoshoppen?
  Dat vind ik ‘not done’ eerlijk gezegd.
  Dat heeft juist charme, want over tien jaar weet je nog: “Oh ja, dat wondje dat hij telkens…..”

  En wat leer je oudere kinderen op die manier? imperfectie is niet goed? pffff
  Ik zou ze uit protest niet hebben gekocht…

 • Reply Sas mei 7, 2016 at 8:18 pm

  Jammer zeg, dat ze zo bewerkt zijn. Vooral ongevraagd.

 • Reply Nathalie mei 8, 2016 at 8:34 pm

  Niet leuk dat ze zoveel bewerken…. heb het hier nog niet ontdekt!
  Maar eerlijk is eerlijk, ik vind het altijd wel een kostbare aangelegenheid!

 • Reply Fleur januari 31, 2017 at 4:51 pm

  Bij ons is de eerste foto op de creche ook verkeerd uitgesneden waardoor de verhoudingen niet meer klopte en ze een ander vorm hoofd had. Heel jammer, want het origineel hadden ze niet meer en kreeg daarom wel een andere foto, maar daar stond ze veel minder leuk op

 • Reply Jantine september 11, 2017 at 10:21 am

  Het is toch een beetje een trend van deze tijd: alles mooier moeten voordoen (ook op Facebook enzow). Opvallend en een beetje jammer dat het bij de schoolfoto op de basisschool ook al gebeurt.

 • Leave a Reply