Een van de mooiste kindertradities in Nederland is het geloof in Sinterklaas. Maar er komt een moment dat je kind ouder wordt en begint te vragen of Sinterklaas wel echt is. Dit kan voor ouders een moeilijk onderwerp zijn. Hoe en vooral wanneer vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? In dit artikel geef ik je enkele handvatten om dit gevoelige gesprek over het “geheim van Sinterklaas” te voeren.
Het belang van magie in de kindertijd
Voordat je haastig het geheim onthult, is het goed om te begrijpen waarom het geloof in Sinterklaas zo speciaal is. Voor kinderen staat deze periode symbool voor magie, verwondering en het pure geloof in het onmogelijke. Dit soort fantasieën draagt bij aan hun creativiteit en hun vermogen om de wereld op een speelse manier te bekijken.
Let op signalen van twijfel
Meestal beginnen kinderen tussen de 6 en 9 jaar vragen te stellen over het bestaan van Sinterklaas. Hier zijn enkele signalen dat je kind misschien klaar is om het te weten:
- Ze stellen logische vragen zoals, “Hoe kan Sinterklaas in één nacht zoveel huizen bezoeken?”
- Ze horen van klasgenootjes dat Sinterklaas niet echt is.
- Ze merken inconsistenties op in het verhaal of in de manier waarop cadeaus worden gegeven.
Kies het juiste moment
Wacht niet tot je kind zich bedrogen voelt of gepest wordt op school omdat het nog gelooft. Maar haast je ook niet. Als je kind begint te twijfelen, kun je het onderwerp voorzichtig aansnijden.
Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?
Eenmaal besloten om het gesprek te voeren en je weet wanneer je wilt vertellen dat Sinterklaas niet bestaat, volg dan deze stappen voor een zachte overgang:
- Creëer een veilige omgeving: Zorg dat je ergens rustig zit waar je kind zich op zijn gemak voelt.
- Wees eerlijk: Gebruik eenvoudige en eerlijke taal. Zeg bijvoorbeeld: “Weet je, Sinterklaas is een prachtig verhaal dat wij als ouders delen om kinderen blij te maken.”
- Vertel over de historische Sinterklaas: Geef ze wat achtergrond. Leg uit dat Sinterklaas is gebaseerd op een echte persoon, Sint Nicolaas, die lang geleden leefde en bekend stond om zijn vriendelijkheid.
- Leg de traditie uit: Benadruk dat het vieren van Sinterklaas niet alleen gaat om het krijgen van cadeaus, maar om het gevoel van geven, delen en samenzijn.
De reactie van je kind
Bereid je voor op verschillende reacties. Sommige kinderen zijn misschien opgelucht, anderen voelen zich bedrogen of verdrietig. Het is belangrijk om hun gevoelens te erkennen en te bespreken.
Betrek ze bij de traditie
Nu je kind het geheim kent, kun je het betrekken bij de festiviteiten op een nieuwe manier. Misschien kunnen ze helpen met het kiezen of inpakken van cadeautjes of het plannen van verrassingen voor jongere broertjes of zusjes.
Vraag discretie om het geheim van Sinterklaas te bewaren
Herinner je kind eraan dat andere kinderen nog wel geloven en dat het belangrijk is om het geheim van Sinterklaas te bewaren.
Bied troost
Ook al is Sinterklaas niet echt, de liefde, zorg en aandacht die je als ouders geeft tijdens deze periode zijn dat wel. Benadruk dat de vreugde en het samenzijn echte gevoelens zijn die we elk jaar met elkaar delen.
Maak het gesprek onderdeel van een groter geheel
Gebruik dit moment om met je kind te praten over andere overgangsrituelen en groeimomenten. Het is een mooie kans om te praten over opgroeien, verandering en de vele andere ‘geheimen’ die ze nog zullen ontdekken.
Lees ook: