Slaappatroon van baby’s en kinderen

Je hebt kinderen die een vast slaapritme hebben, veel slapen, je zo in bed kunt leggen, zonder moeite hun oogjes dicht doen en heerlijk de nacht doorslapen. Mijn laatste kindje is absoluut geen voorbeeld van een ideale slaper. Gebroken nachten, geen vast slaappatroon en.. ze slaapt soms met haar oogjes open.

Babyfoon voor het slapen van je baby

Met een babyfoon kun je je kindje in de gaten houden als hij slaapt. Als nieuwe ouder kun je je baby vaak niet zo lang uit het oog missen en om er zeker van te zijn dat je kleintje veilig is terwijl hij slaapt, is het verstandig te investeren in een babyfoon. Goede merken babyfoons zijn bijvoorbeeld Alecto en Philips Avent. Sommige hebben ook camera’s of andere functies zoals kamertemperatuurmeters of slaapliedjes. Een extra oplader is altijd handig als je regelmatig met je kindje op pad gaat.

Wekken voor de voeding

Mijn eerste kind was als baby een echt slaapkopje. Hij sliep eigenlijk al vanaf de eerste dag door en we moesten hem wekken voor de voedingen. Je kon hem zo in bed liggen en ging heerlijk slapen. Of het door de flesvoeding komt dat weet ik niet want mijn andere kinderen die ik met de borst heb gevoed slapen niet zo diep.

Gebroken nachten

Mijn tweede kind sliep veel overdag en ’s nachts werd hij wel drie á vier keer wakker. En dat 3 maanden lang! Gelukkig ging het daarna een stuk beter want als ouders is dit natuurlijk ook erg slopend als je elke nacht een paar keer wakker word.

Met ogen open slapen

Ik had het eerder wel eens bij honden gezien maar had nooit geweten dat baby’s met ogen open konden slapen. Mijn dochter heeft hier (nog steeds) regelmatig last van en het ziet er echt eng uit. Soms een oog, soms beide. Af en toe dan draait de pupil ook weg. Het schijnt vaker voor te komen bij andere kinderen.

Vast slaapritme

Mijn jongens hadden na een half jaar een vast slaapritme. Op een bepaald tijdstip gingen ze naar bed en ik wist hoe laat ze ongeveer wakker zouden worden. Ik vond dit handig en ideaal. Helaas werkt dit bij mijn dochter niet.

Vroege vogels

De afgelopen twee jaar slapen mijn jongens echt niet uit. Voor school moeten ze er doordeweeks vroeg uit en dat ritme zit er in. Dus in het weekend uitslapen? Nee hoor, gewoon wakker tussen 06.00 uur en 07.00 uur. Gelukkig hebben ze de leeftijd dat ze zelf naar beneden kunnen en zichzelf van een boterham en wat drinken voorzien. En natuurlijk mag dan de tv aan zodat papa en mama nog even kunnen blijven liggen.

Opblijven

In het weekend en op feestjes mogen de kinderen opblijven. Soms slapen ze bij elkaar op de kamer. Ze slapen de volgende ochtend niet langer uit omdat ze later naar bed zijn gegaan. Helaas.

Logeren

Af en toe mogen de kids logeren bij de opa’s en oma’s. Dit is altijd een feest! Kunnen papa en mama eens heerlijk uitslapen.. o nee wacht, we hebben nog een dreumes die nog niet uit logeren kan!

Heb jij wel eens iemand gezien die met open ogen sliep?

8 Comments

 • Reply Channa mei 13, 2016 at 5:14 am

  Hier slapen ze beide met hun ogen dicht! En over het algemeen slapen ze inmiddels de nachten door, super fijn!

 • Reply Batboy mei 13, 2016 at 6:33 am

  Nog nooit gezien dat iemand met de ogen open slaapt! Wel apart… Sten slaapt meestal altijd snel en Deon gelukkig ook. Brent heeft nu weer een periode dat hij ‘ s nachts wakker word helaas, maar slaapt wel met zijn ogen dicht…

 • Reply Leonie van Mil mei 13, 2016 at 7:21 am

  Slapen blijft zo’n lastig dingetje. Die van mij is 6 weken. Soms is hij overdags uren achter elkaar wakker en soms slaapt hij uren achter elkaar dat ik hem weer met veel pijn en moeite wakker krijg voor een voeding om daarna vervolgens weer voor uren in slaap te vallen. ’s Nachts slaapt hij gelukkig altijd goed. Hij slaapt niet door, maar valt altijd zelfstandig in slaap. Hoe lang hij overdags ook geslapen heeft.

 • Reply Vlijtig Liesje mei 13, 2016 at 9:45 am

  Nee, echt nog nooit! Het lijkt me een heel apart gezicht!

 • Reply wendy mei 13, 2016 at 9:48 am

  Onze Noor is nu anderhalf en ze sliep als baby altijd super makkelijk maar nu is ze overdag van twee slaapjes naar een aan het gaan en omg! Soms is het drama. ‘sOchtends sliep ze voorheen zeker tot half 8 door en nu tot, uhm, 6 uur. Onze tweede meid is onderweg, ben heel benieuwd hoe dat straks allemaal gaat. Gaap. Haha!

 • Reply Mathiske's mama blog mei 13, 2016 at 3:54 pm

  Ik slaap zelf soms met mn ogen open, mijn dochter ook. Dat ziet er echt akelig uit. Brr

 • Reply Birgit mei 13, 2016 at 6:46 pm

  Demi is echt een uitslaper. Sem is standaard om 7 uur wakker. Maar als ik ze naar bed heb gebracht, hoor je ze ook niet meer.

 • Reply Judith mei 14, 2016 at 6:56 am

  Dat lijkt me een heel apart gezicht zeg. De peuter slaapt hier net een paar weken door, dus ik juich nog niet..

 • Leave a Reply