Waar laat je al het speelgoed?

Regelmatig plof ik ’s avonds laat op bed en ontdek ik dat er een Duploblokje of een ander stuk speelgoed tussen de lakens ligt. Mijn dochter ziet ons bed ook niet als een plek om te slapen maar als trampoline op te springen. In ons nieuwe huis straks moet het toch echt anders. We gaan sorteren, wegdoen en maken een speelkamer voor de kids of ze krijgen alles op hun slaapkamer. Waar laten jullie eigenlijk al het speelgoed?

Sorteren en wegdoen

Elke verjaardag en met de feestdagen krijgen de kinderen weer veel speelgoed. Hartstikke leuk maar ze hebben ook al zoveel. Daarom ruim ik 1 keer per maand de speelgoedkist in de woonkamer op. Al het kapotte speelgoed gaat weg, jammer dan. Stuk = stuk. Ook heb ik laatst al afscheid genomen van het zachte babyspeelgoed. Mijn dochter is een peuter en toont geen interesse meer in babyspeelgoed. Ik stopte alles in een doos en maakte er een andere moeder blij mee.

Tip: goed speelgoed wat niet meer wordt gebruikt kun je straks verkopen op de vrijmarkt met Koningsdag. Of schenk het aan een goed doel als je geen zin hebt om het te verkopen. Bijvoorbeeld de Goedzak of het Leger des Heils.

shutterstock_582360775

Opruimen

Wij proberen onze kinderen te leren dat ze eerst het ene speelgoed op moeten ruimen voordat ze ergens anders aan beginnen. Nou gaat dat met de oudste twee aardig goed maar onze peuter heeft nog geen benut van het fenomeen ‘opruimen’.  Het is ook niet prettig als je telkens weer de hele woonkamer  vol rondslingerend speelgoed moet opruimen als je visite krijgt.

Tip: heeft je kindje teveel speelgoed? Deel de hoeveelheid in 2 a 3 dozen en berg 1 of 2 dozen op waar je kindje niet bij kan. Wissel na een maand een doos om, kinderen vinden dan het speelgoed opeens weer leuk alsof het nieuw is en als je minder speelgoed hebt liggen hoef je ook minder op te ruimen.

Op zoek naar opbergmogelijkheden

Wij hebben straks een kamer over en denken erover na om daar een speelkamer in te richten. Een paar handige kasten van Ikea, een logeerbed om boeken op te lezen, een speelmat en dergelijke. Geen speelgoed meer in de woonkamer. Of.. 1 stuk speelgoed per kind beneden in de woonkamer. Want als de kinderen de hele middag boven zijn en wij beneden is ja ook zo wat. Het voordeel van een speelkamer als je de ruimte ervoor hebt is dat je de deur zo achter je dicht trekt dus geen geen rommel in zicht.

Wel speelgoed in de woonkamer? Dan kun je opbergen in een mooie grote kist, een papieren speelgoedzak of kast. Kies iets uit wat bij je inrichting past.

En waar laten jullie eigenlijk al het speelgoed? Ruimen jullie ook wel eens op om plaats te maken voor iets nieuws?

*De foto is van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

3 thoughts on “Waar laat je al het speelgoed?

  1. Ik heb wel een kist met speelgoed in de woonkamer, maar we hebben pas een speelkamer gecreëerd. Daar ligt al het speelgoed. Ze kunnen daar spelen of iets meenemen naar de woonkamer en dan opbergen in de speelkamer. Het is nog niet klaar, maar Deon speelt daar veel met lego. Dan kan niemand eraan komen en geen last van rondslingerend lego in de woonkamer.

  2. Mijn meiden hebben het meeste speelgoed boven en beneden liggen dan de spelletjes en knutselspullen. En nog een kist met buitenspeelgoed in de hal. Ik moet zeggen dat de woonkamer redelijk op orde is de laatste tijd. Maar hun kamers….

Geef een reactie