Speelgoedtip: Bouw je eigen wereld en karakters met Qixels

qixels1

Qixels zijn kleine kubussen die je aan elkaar hecht met water. Een beetje het idee van strijkkralen maar dan veel cooler. In deze retro pixel stijl bouw je draken, monsters en nog veel meer! De Qixels zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en vanwege de leuke prijs erg leuk om straks met de komende feestdagen te schenken. Mijn jongens hebben de Qixels Fuse Blaster getest. Kijk je mee?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen zijn wij een ochtendje bij speelgoedbedrijf BOTI geweest. We hebben veel geleerd over het bedrijf en inspiratie opgedaan. Het was erg gezellig en bij afloop mocht ik deze doos Qixels Fuse Blaster meenemen voor een review. Tijdens de meeting konden de jongens spelen met allerlei speelgoed uit het assortiment en ze wilden na afloop ontzettend graag met de Qixels verder want “mama: dit is zo cool!”.

Het figuurtje wat mijn oudste zoon daar gemaakt heeft zijn we vergeten, hij was even verdrietig. Hoe kunnen we dat nu vergeten? Gelukkig konden we het thuis nog eens proberen met deze starterset. En hij vind het zo leuk dat hij Sinterklaas of de Kerstman om een navulsset wil vragen.

qixels2

Motoriek

Mijn jongste zoon is net 6 maar helaas is het niet geschikt voor hem. Niet vanwege de leeftijd maar omdat hij moeite heeft met de fijne motoriek en een concentratiestoornis. Hij heeft het geprobeerd maar raakt snel gefrustreerd omdat het niet lukt. Jammer, maar eigenlijk was het te verwachten. Mijn oudste zoon van 8 heeft alle figuurtjes dus alleen gemaakt.

Hoe werkt het?

Alle qixels zitten per kleur in  zakjes verpakt en kun je in het bijgeleverde sorteerbakje vullen. Wel was een dekseltje op het bakje handig geweest als je niet alle figuurtjes tegelijk wilt maken en het even weg wilt zetten. Er zitten genoeg Qixels in de verpakking om alle 4 figuurtjes op de sjablonen te maken. De eerste reactie van mijn zoon die de Qixels uitpakte was: “2 blauwe maar?”, maar dat zijn natuurlijk speciale Qixels want die hebben een gat waar je wapens aan kunt drukken ;-).

Je legt een sjabloon op een werkblad. De allereerste keer is het misschien even fijn om met twee kleine stukjes plakband het sjabloon even vast te plakken. Als de sjablonen eenmaal gebruikt zijn is dit niet meer nodig want dan blijft het zo ook goed zitten. En als het sjabloon erop zit kun je aan het werk, en dit is leuk werk!

qixels3Bouw je een sjabloon na of maak je een eigen ontwerp? Leg de Qixels op hun plaats en druk ze een klein beetje aan. Als ze er allemaal opzitten en je tevereden bent met het ontwerp dan kun je de Fuse Blaster vullen met water. Spray dan met een afstand van ongeveer 4 cm over de Qixels en laat ze een half uur of langer drogen. Ik vermoed dat mijn zoon iets te veel water heeft gespoten want het drogen duurde hier iets langer.

Op een gegeven moment zie je je ontwerp iets omhoog komen tijdens het drogen. Als de bovenkant droog is kun je het kunstwerk voorzichtig omdraaien en de achterkant nogmaals herhalen. Even een nachtje laten drogen en dan kun je er de volgende dag mee spelen.

qixels5qixels7

Er zitten ook twee displaystandaarden bij. Je klikt ze zo in elkaar en de figuurtjes staan dan erg stevig. Ik vind de haai het leukst. En jullie?

De Qixels Fuse Blaster set zoals wij hem getest hebben kost € 17,99 en is onder andere te koop bij Bol.com, Bartsmit en Intertoys.

Conclusie

Hartstikke leuk! Mits je kindje probleempjes heeft met de fijne motoriek zoals mijn jongste zoon. Het lukte hem echt niet hoe vaak hij het ook probeerde. Dus als hier geen problemen mee zijn dan is het leuk voor de verjaardag, sint, kerst of gewoon zomaar. Mijn oudste zoon vind het bouwen met pixels, een beetje een Minecraft idee, hartstikke leuk en heeft zich al een navulset of uitbreiding gewenst. Cool speelgoed!

6 thoughts on “Speelgoedtip: Bouw je eigen wereld en karakters met Qixels

Geef een reactie