stoppen-met-de-speen-boek

4 manieren om te stoppen met de speen

Stoppen met de speen is best moeilijk, of niet? Op een gegeven moment heeft je kindje de fopspeen echt niet meer nodig… Het stoppen met de speen kun je op verschillende manieren afleren, zoals met boeken of een beloningssysteem.

Ik vertel jullie in deze blog hoe wij het afleerden bij onze kinderen, andere manieren om te stoppen, en hoe je kans maakt op het Stoppen met Foppen boek van Difrax. Kun jij zo’n boek goed gebruiken?

Stoppen met de speen

Het spenen-tijdperk zijn mijn kinderen alweer voorbij, maar ik kan het mij nog goed herinneren hoe wij de speen afleerden bij onze kinderen. We hadden 1 duimzuiger en 2 spenenkinderen en het duimzuigen was veel lastiger af te leren.

Een tijdje geleden kreeg ik van Difrax een boekenpakketje en hier zat een boek in over het stoppen met de speen. Die hebben wij natuurlijk niet meer nodig omdat onze kinderen geen speen meer gebruiken. Daarom ga ik het boek, t.w.v. 23,50 euro, aan één van jullie weggeven en hoop ook dat het bij een winnaar terecht komt die het goed kan gebruiken.

Een speen is geschikt om je baby te kalmeren en voor zijn of haar zuigbehoefte en biedt troost, maar om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk dat je kindje de gewoonte om te spenen niet te lang aanhoudt. Stoppen zal je kindje niet snel uit zichzelf doen en daarom is het vaak de taak aan de ouders om daarbij te helpen.

Cold turkey stoppen met speen

Je zou ervoor kunnen kiezen om cold turkey te stoppen met de speen. De spenen verzamelen en dan weggooien of kapot maken… Voor de een werkt het wel en voor de ander niet. De spenen kun je kapot knippen. Een kapotte speen is namelijk niet lekker in de mond. Weggooien kan ook…

Wij hadden géén goed gevoel bij deze cold turkey methode maar wilden bij onze dochter toch op een andere manier proberen om cold turkey te stoppen met de speen. Wij hebben onze dochter (toen 2 jaar) gezegd dat ze geen baby meer is en dat ze geen speentjes meer hoeft.

Ze gebruikte de speen ook alleen om in te slapen en niet overdag. Omdat ze toch zuigbehoefte had gaven we haar een Difrax S-Fles met water voor het slapen. De spenen bewaarden we in een doosje voor nood, buiten het zicht van onze dochter. Mocht het na een week proberen niet gaan… Na een week hebben we de fles voor een beker water vervangen en zo was ze al snel van de speen af en ze vroeg er ook nooit meer om.

Spenen weggeven, inleveren of opsturen

Bij het zwembad in ons dorp hebben een ze een spenenboom. Als peuters of kleuters er aan toe zijn om te stoppen met de speen kunnen ze hun speentje inleveren. Dan hangen ze er een kaartje met de naam en datum aan en komt de speen in de boom te hangen. In ruil voor de oude speen krijgen de kinderen een cadeautje. Erg leuk!

Bij mijn oudste hebben we verteld dat als hij zou stoppen met de speen en ze aan Sinterklaas zou geven, hij misschien wel een extra groot cadeau zou krijgen. Het werkte! Hij vond zichzelf met 2,5 jaar oud genoeg om te stoppen en verheugde zich op een groot cadeau. Een beetje omkopen is het wel… #loedermoeder

Beloningssysteem met stickers

Je kunt zelf een kaart maken met vakjes waar je kindje stickers op kan plakken, een soort beloningssysteem wat ouders ook vaak gebruiken voor de zindelijkheidstraining. Een sticker voor elke dag dat je kindje zonder speen kan. Na een week of 10 dagen kan je kindje de kaart inleveren voor een cadeautje.

Speen afleren met een boek

Boeken zijn er ook genoeg om je een handje te helpen op een leuke manier. De Lumies zoeken een speen is een heel mooi kleurrijk verhaal om een paar keer voor te lezen aan je kindje.

De Clavis boekjes zijn ook altijd erg leuk en herkenbaar om voor te lezen aan het peuters. Wij hebben al een paar prentenboekjes uit deze serie en mijn dochter vind ze erg leuk. Ze hebben niet zoveel tekst maar zijn heel herkenbaar, zijn vaak grappig en hebben leuke prints.

Het boek Stoppen met Foppen van Difrax heeft een 15 dagen stappenplan om je kindje van de speen af te helpen. Ook is er in het boek elke dag tijd voor een spelletje of een opdracht en ondertussen geeft Soe Soe de fopspenenfee nog meer handige tips! Op de 15e dag kan de laatste fopspeen worden toegestuurd aan Soe Soe de fopspenenfee en zal Fopmuis, de troost muis (die ook een rol in het verhaal speelt) worden opgestuurd naar je kind.

De winactie is gesloten

11 thoughts on “4 manieren om te stoppen met de speen

  1. Ik doe heel graag mee.
    Bij mijn dochter is het afleren van de speen gelukt met dit boek. We hebben de speen uiteindelijk opgestuurd en Julia heeft een fopmuis gekregen.

    Ik zou dit boek graag aan de kleine van een vriendin willen geven.

  2. Ons meisje is er nu een aantal maandjes van af gelukkig. Mijn nichtje heeft een speen, met dit boek kan ze het vast afleren wanneer ze er aan toe is. Mijn zusje zal het zeker top vinden.

  3. Wauw wat een super leuke actie! We hoopten bij de komst van onze tweede dat Luc zijn speen in zou leveren maar dat was echt geen succes! Nu is hij 3 en vinden we het echt tijd worden! Vooral omdat hij over een paar maanden naar school gaat en al echt een grote jongen is!

  4. Mijn kleindochter heeft na haar zoveelste narcose een terugval gehad. Anders bleef híj al heel netjes in bed. Al wordt ze zondag pas 2. Misschien dat het boek haar kan helpen! Dat zou veel verdriet besparen. Ik duim!

  5. Onze Luc is al zo groot en moet nu e het zonder speen verder. Dat zegt de tandarts ook. Het lukt ons alleen iedere keer dat we het proberen niet.. eindigt steeds in een groot drama dus een leuke manier om hem te helpen kunnen we wel gebruiken!

Geef een reactie