Stuiterende kinderen, hoe ga jij daar mee om?

Bij ieder feestje of feestdag, en zelfs de dagen voor de vakantie, stuiteren mijn kinderen door het huis. De jongens zijn dagen van te voren al helemaal door het dolle. Nachten aftellen, moeilijk in slaap kunnen vallen en ze zijn drukker als anders.. stuiter de stuiter.. Zijn jullie kinderen de dagen ervoor ook zo hyperactief? Hoe ga jij daar mee om?

Rennen, dansen, vliegen, springen, ratelen, gek doen..

rosenmontag

Spanning is heel normaal

Bij kinderen is het heel normaal dat ze de feestdagen en verjaardagen spannend vinden. De kinderen verwachten soms cadeautjes, lekker eten, gezelligheid en meer. Ze kijken uit naar een leuke dag. Dan is het toch ook niet gek dat de kinderen door het dolle heen zijn en zowel letterlijk als figuurlijk door het huis heen stuiteren. Ze zijn opgewonden en dat is te merken! Papa en mama worden er af en toe een beetje gek van maar come on.. het zijn kinderen, het hoort erbij. Een van onze zoontjes heeft een vorm van ADHD, ze jutten elkaar wel eens op en dat loopt soms een beetje uit de hand.

Vind je het zelf echt stressvol iedere keer dat er een verjaardagsfeestje of feestdag is? Misschien heb je dan iets aan de onderstaande tips.

Tips voor ouders van stuiterende kinderen

 • Vertel niet te vroeg dat je kindje jarig is of dat er een feestje komt. Vooral jongere kinderen die nog geen tijdsbesef hebben in dagen en weken kunnen dan lang onrustig zijn.
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Ga niet als een gek mee stuiteren en blijf zelf rustig.
 • Vier je bijvoorbeeld voor de eerste keer kerst of carnaval dan kun je je kindje voorbereiden met thema boekjes. Deze kun je eventueel lenen uit de bibliotheek.
 • Drukke kinderen moeten hun energie kwijt. Worden ze moeilijk rustig, neem ze dan mee naar buiten. Even een blokje om naar de speeltuin of de kinderboerderij. Als wij als volwassenen stress hebben helpt het immers ook om even iets leuks te doen en je gedachten op zij te zetten.
 • Op tijd naar bed. Kinderen die te weinig slaap hebben kunnen zich vaak moeilijker concentreren en daarom zijn ze vaak drukker.
 • Benoem welk gedrag je liever wilt zien. Dit werkt hier beter. Zeg bijvoorbeeld “ik heb liever dat je op de bank gaat zitten” in plaats van “ga van die bank af te springen!”.

Ik hoop dat jullie misschien iets aan de tips hebben. Heb jij zelf nog aanvullende tips?

 

5 thoughts on “Stuiterende kinderen, hoe ga jij daar mee om?

 1. Uitlaten werkt hier ook het beste. En als het niet buiten kan in verband met het weer, in een indoor speeltuin. Kan ik mooi aan de koffie en zij razen lekker uit.

  Dat wat ze liever zouden doen, die ga ik eens proberen 🙂

 2. Dankjewel voor de tips. Ik heb zelf geen ervaring en kan ze niet aanvullen, maar genoeg stuiterende kinderen om me heen. Mijn kinderen waren juist het tegenovergestelde (ADD/PDD); die móesten ruim van te voren weten wat de plannen waren zodat ze het in konden plannen.

 3. Mijn drie boys moet ik ook echt uitlaten 😉 En Dylan heeft zeker weten ADHD, maar daar weten wij meestal goed mee om te gaan. Hij moet zijn energie gewoon kwijt. En inderdaad benoemen wat je wel wil zien of “voetballen doen we buiten”.

Geef een reactie