telefoongebruik-doven-slechthorenden

Telefoongebruik van doven en slechthorenden: handige tips 

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Kijk maar eens op straat. Hoeveel mensen lopen standaard met hun neus op dit schermpje gedrukt rond?

Het is dan ook een handig apparaat. Met enkele drukken op de knop sta je in verbinding met de rest van de wereld. Je kunt het nieuws checken, je mails bekijken, social media bijhouden en natuurlijk bellen, appen en sms’en.

Voor doven en slechthorenden is dit echter niet altijd zo vanzelfsprekend. Gelukkig bieden telefoonfabrikanten ook steeds meer instellingen aan om het voor hen gemakkelijker te maken. In dit artikel lichten we deze een beetje toe en geven we nog enkele nuttige tips. 

Laat een abonnement achterwege 

Het is een feit dat doven en slechthorenden hun telefoon anders gebruiken. Dat kan ook niet anders. Waar de gemiddelde mens toch regelmatig met zijn oor aan de telefoon hangt, is dat als je doof bent natuurlijk wel anders.

De meeste abonnementen zijn echter gericht op gemiddeld telefoongebruik. Zonde als je hier dus geld aan uitgeeft en er zelfs nauwelijks gebruik van maakt. Daarom raden wij aan om een abonnement achterwege te laten en voor prepaid te kiezen. Met een prepaid kaart betaal je enkel voor hetgeen je ook werkelijk gebruikt. Bovendien zijn de kosten ook gemakkelijker onder controle te houden, want je kunt simpelweg niets meer met je telefoon zodra het tegoed op is. 

Hierbij kun je bijvoorbeeld ook meer investeren in prepaid internet. Dit is waarschijnlijk toch hetgeen dat jij het meest gebruikt. Handig om zo berichtjes te lezen, te versturen en op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws. Aan belminuten heb je veel minder. 

De beste smartphone 

Hoewel telefoonfabrikanten steeds meer rekening houden met doven en slechthorenden, zien we toch dat er nog altijd verschillen zijn tussen de diverse fabrikanten. Zo loopt Apple enorm vooruit in de ontwikkelingen. Zij bieden verschillende instellingen en apps aan die het telefoongebruik voor doven en slechthorenden een stuk gemakkelijker maken.

Zo heeft de iPhone bijvoorbeeld een speciale instelling waardoor je telefoon gaat flitsen zodra er een berichtje binnenkomt. Daarnaast kun je je telefoon zo instellen dat er altijd ondertiteling volgt bij het bekijken van media met geluid. 

Android en Windows lopen nog enorm achter op dit gebied, maar ook zij zijn druk aan het ontwikkelen. De toekomst voor doven en slechthorenden op het gebied van smartphones ziet er dan ook erg rooskleurig uit. 

Handige apps 

Niet alleen de telefoons zelf bieden dus de nodige handige instellingen. Ook zijn er verschillende fijne apps beschikbaar.

Zo is er in de App-store bijvoorbeeld een app beschikbaar die omgevingsgeluiden detecteert. Bijvoorbeeld als de hond blaft, de baby huilt of de deurbel gaat. Op dat moment krijg je een melding via je smartphone binnen. Naast het signaleren van geluiden zijn er ook verschillende apps die het geluid kunnen versterken. Dit is een fijne optie voor slechthorenden.

Geef een reactie