Terras of balkon zomerklaar maken

Zo maak je jouw terras of balkon in 1 dag zomerklaar

Het seizoen is weer aangebroken om te genieten van het buitenleven, en daarom gaan we onze balkons en terrassen weer klaarmaken voor de zomer. Als je eenmaal lekker zit, heb je waarschijnlijk geen zin meer om op te staan, dus klaren we deze klus in één dag tijd. De tips en inspiratie om er een buitenpaleisje van te maken vind je hier!

Eerst een grote schoonmaak

Een net balkon of terras geeft rust en overzicht. Daarom beginnen we met een schone lei. Ruim onnodige spulletjes op en maak de boel lekker schoon. Heb je al een tuinset? Haal die tevoorschijn en neem de boel af met een sopje. Als je buitenvloer last heeft van hardnekkig vuil, krijg je die met een hogedrukreiniger weer mooi. Zo niet, dan is de bezem voldoende.

De basis

Voordat we de inrichting onder handen nemen beginnen we met de basis. Voor de vloer zijn er allerlei makkelijke, stijlvolle opties. Houten vloertegels zijn daar een fijn voorbeeld van. Die zijn overigens ook niet zo duur! Deze zijn eenvoudig te plaatsen op de bestaande ondergrond van je terras. Je hoeft niks te zwaar te sjouwen of weg te gooien. Is hout niet jouw ding? Dan kun je ook nog kiezen uit kunststof en verschillende soorten steen.
Dan is er de overdekking: op een tropisch hete dag is wat beschutting namelijk geen overbodige luxe. Voor balkons en terrassen zijn er compacte luifels en priëlen, maar als dat voor jou iets te veel van het goede is kun je altijd nog voorde balkonparasol gaan. Die zijn meer rechthoekig van vorm en sluiten vooral op balkons fijn aan.

tuin-trends-2019

Een sfeervolle zithoek

We gaan verder met een gezellige plek om te zitten. Een paar stoelen en een schattige tafel vormen hiervoor al een goed begin. Heb je op jouw balkon maar weinig plek voor een tafel? Een balkonbar is dan echt een uitkomst! Je hangt deze aan de reling van je balkon en hebt vervolgens over de hele lengte plek om van alles neer te zetten.

Om de zithoek op jouw balkon of terras leven in te blazen voeg je zachte, leuke kussens toe. Die zijn er in eindeloos veel soorten, maten, patroontjes en designs, dus leef je uit! Meestal zeggen ze ‘less is more’, maar in het geval van kussens lijkt dat andersom het geval te zijn. 

Planten

Je hebt nu een fijne basis en een zithoek; tijd om de boel verder aan te kleden. Daar zijn planten meer dan ideaal voor. Je kunt voor de klassieke planten in potten gaan, maar er zijn meer leuke ideeën. Vooral bij weinig ruimte zijn hangplantjes bijvoorbeeld leuk, of maak een verticaal tuintje. Dat is een soort hangend tuintje aan de muur of aan je balkon.

Nog een leuke planten tip die ook nog eens praktisch is: begin een kruidentuintje! Dat kan in verticale vorm, gewoon in potjes of in brede bloembakken. Je vrolijkt je balkon of terras er mee op en hebt altijd heerlijke, verse kruiden bij de hand. Klinkt dat niet als een top combinatie?

Verlichting

Op een zwoele zomeravond wil je niet in het donker zitten, en met sfeervolle verlichting maak je al helemaal een magisch plekje van je balkon of terras. Een probleempje met buitenverlichting is dat je vaak geen stopcontact hebt. Gelukkig zijn daar meer dan genoeg oplossingen voor!

Zo heb je LED snoerverlichting en andere leuke lampjes die op batterijen werken. Lampionnen brengen ook een heel warme sfeer met zich mee, en wat dacht je van kaarsen? Die hebben natuurlijk geen enkele bron van stroom nodig. Stop de kaarsen in een mooie lantaarn zodat je balkon of terras veilig is en de kaarsen niet uit kunnen waaien.

Extra accessoires

Je bent al goed op weg met jouw zomerse buitenplek. Met de laatste kers op de taart maak je het helemaal af! Denk aan een lekker kleedje voor een frissere avond, handige bijzettafeltjes, een vakkenkastje voor jouw spulletjes, een voetenbankje en nog veel meer…

Je kunt natuurlijk ook items die binnenshuis ongebruikt zijn buiten een tweede leven geven, zoals een oude spiegel, een lege lijst, een mooie schaal of iets anders. Buiten staan ze minstens net zo leuk en zo staat het je binnen niet meer in de weg. Maak er misschien zelfs een leuk DIY project van: je kunt er alle kanten mee uit.

Er zijn zelfs barbecue opties voor op het balkon. Een speciale balkon barbecue is rechthoekig en hangt aan de reling. Een compacte kogelbarbecue kun je ook combineren met een balkonbar. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt. 

Al met al zijn er zo veel mogelijkheden voor een heerlijk, zomerklaar balkon of terras en soms krijg je wat leuke ideetjes ingefluisterd. Thanks voor de tips Paarshuis! Met alle inspiratie die je nu hebt opgedaan kun je lekker aan de slag. Heb jij ook zo’n zin in de zomer?

*De uitgelichte sfeerfoto met terras is van Photographee – Shutterstock

Geef een reactie