thuiswerken-met-kids-kinderen-tips

Thuiswerken met kids? Zo pak je dat aan!

Als we eerlijk zijn, thuiswerken klinkt als muziek in de oren, toch? Lekker in je pyjama achter de laptop kruipen terwijl de koffie pruttelt. Maar voeg kids toe aan die mix en het wordt een hele andere symfonie. Eentje die meer lijkt op een rockconcert waarbij je zelf zowel de leadzanger als de roadie bent. Hoe overleef je deze chaos van thuiswerken met kids? Hier wat tips om niet gillend gek te worden.

Creëer je eigen plek

Allereerst, claim je territorium. Nee, ik heb het niet over het markeren van je plek zoals huisdieren doen. Ik bedoel dat je een specifieke werkplek moet inrichten die alleen van jou is. Dit kan een uitdaging zijn met rondrennende mini-mensjes die denken dat elke vierkante centimeter huis hun speeldomein is. Maar geloof me, het is nodig.

Jouw plek hoeft niet groot te zijn; een hoekje van de eetkamer of zelfs een omgetoverde kast kan al voldoende zijn. Het allerbelangrijkste is dat iedereen in huis weet: dit is mama’s domein.

Routine is de sleutel tot het succes

Kinderen gedijen op routine net zoals plantjes op zonlicht en water. Het geeft ze houvast en jouw dag structuur. Start met een duidelijk schema wie wanneer wat doet. Bijvoorbeeld: na ontbijt is leestijd, dan knutseluurtje gevolgd door buitenspelen (weer of geen weer).

Wees flexibel maar consequent. Als er iets tussenkomt, prima, maar probeer zoveel mogelijk aan het schema te houden. Zo weten jouw kids wat ze kunnen verwachten en wanneer jij ongestoord kunt werken.

Grensverleggend werken

Hier komt www.havic-kantoormeubelen.nl/ om de hoek kijken voor als je echt serieus aan de slag wilt gaan met jouw werkplek thuis. Een fatsoenlijke stoel die rugklachten voorkomt of een bureau dat op precies de juiste hoogte staat maakt alle verschil van wereld.

Investeren in goed meubilair is niet alleen beter voor je gezondheid; het helpt ook om mentaal in ‘werkmodus’ te komen zodra je gaat zitten.

Pauzes zijn belangrijk

Nu heb ik het niet over pauzes om even snel wasgoed weg te werken of iets anders huishoudelijks – nee, echte pauzes voor jouzelf én voor quality time met de kids.

Zorg ervoor dat er momenten zijn waarop werk even helemaal verdwijnt uit beeld en focus volledig bij hen ligt. Al is het maar 15 minuten samen dansen op jullie favoriete nummers of samen koekjes bakken.

Blijf communiceren

Zelfs als alles perfect lijkt, kunnen dagen nog steeds sneller ontsporen dan je kunt zeggen “Ik ben even bezig”. Het is belangrijk om te communiceren met je partner over wie wanneer verantwoordelijk is voor ‘kindertijd’, maar ook met collega’s over je beschikbaarheid.

Het instellen van duidelijke grenzen over wanneer je wel en niet bereikbaar bent kan veel misverstanden voorkomen.

Afsluitende gedachte

Het balanceren tussen werk en privéleven onder dezelfde dakpannen kan voelen alsof je continu jongleert met hete aardappels – spannend maar riskant. Toch hoeft dit geen mission impossible te zijn als je bewapend bent met goede planningsvaardigheden en flexibiliteit (ja daar hebben we hem weer).

Vergeet niet af en toe stil te staan bij kleine successen; elke dag zonder gemorste melk over laptop of kleurpotlood markeringen op belangrijke documenten mag gevierd worden! En hey, zelfs als alles eens in duigen valt (wat gaat gebeuren), herinner dan: morgen is er weer een nieuwe dag voller mogelijkheden!

Geef een reactie