winter, fietsen naar school,

Winter: veilig op de fiets naar school

Fietsen jullie kinderen ook elke dag naar school? In deze wintermaanden is dat natuurlijk niet altijd een pretje. Het is vaak koud en soms glad. Er zijn zelfs momenten waarop je beter de fiets beter thuis kunt laten staan. Ik vertel het jullie allemaal in deze blog en heb een paar goede tips om de winter op de fiets te trotseren.

Fietsen in de sneeuw

Het heeft hier afgelopen weekend al flink gesneeuwd. Zo vaak sneeuwt het niet en de meeste kinderen zijn er blij mee. Spelen in de sneeuw is natuurlijk helemaal het einde; sneeuwpoppen maken, op de slee rijden of een sneeuwballengevecht? Fietsen in de sneeuw is gevaarlijk en niet verstandig.

Wanneer wel en wanneer niet in de winter op de fiets naar school?

Tegen kou kun je je kleden en daarom kun je in de winter best fietsen. Je bent dan actief en het is goed voor je bloedsomloop en spieren. Ook je kinderen kunnen in de winter best een stukje fietsen en ook als het regent. Zodra het gaat sneeuwen, ijzelen of vriezen moet je oppassen want dan kan het glas worden op de weg. Het is daarom af te raden om je kinderen te laten fietsen als er sneeuw op straat en de fietspaden ligt of als het KNMI code oranje of rood uitroepen. Dit betekent dat je beter thuis kunt blijven omdat het op de weg te gevaarlijk is. Neem dit dan ook serieus.

Goed aankleden

Is er geen gladheid op straat? Fietsen maar. Het is belangrijk om de kinderen goed aan te kleden zodat ze het niet al te koud krijgen. Fietsen met een skipak aan gaat best lastig en moet je ook helemaal niet doen. Denk bij het aankleden aan een warme broek of thermo legging, warme schoenen, een fijne jas, een sjaal en handschoenen.

Draag een fietshelm

Een helm is altijd verstandig het hele jaar door. Mocht het onverwachts glad worden dan is het natuurlijk extra gevaarlijk op straat. Voor kinderen zijn er hele leuke fietshelmen te koop met leuke printen. En wist je dat je een fietshelm ook kunt dragen tijden het sleeën en schaatsen?

winter, fietsen, school.

Zorg dat je opvalt met reflectoren

Tijdens de wintermaanden is het vaak ’s ochtends nog donker als je naar school fietst. Zorg dat je kindje een jas en tas met reflectoren heeft zodat ze goed opvallen in het verkeer. Een geel vestje kan natuurlijk ook.

Check regelmatig de fietsverlichting

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, check met regelmaat de fietsverlichting van je eigen fiets en die van de kinderen! Omdat het laat licht wordt en vroeg donker is het belangrijk dat je fietslampen het goed doen anders zien de autobestuurders je niet goed.

De fietsjes vaker onderhouden

Mijn dochter heeft een prachtige meisjesfiets van Fietsenopfietsen.nl maar zij gaat nog niet naar school. Mijn zoon van negen jaar fietst het hele jaar door, bijna elke dag zelfstandig naar school. Als je in de winter fietst heeft je fiets vaker een onderhoudsbeurt nodig. Door strooizout kan je fiets sneller gaan roesten dus is het belangrijk om je fiets en de fietsketting iets vaker schoon te maken en de fietsketting misschien een extra smeerbeurt te geven.

Fietsen jullie ook in de winter?

*Voor dit blog heb ik een product ontvangen. De foto’s komen van Shutterstock.

11 thoughts on “Winter: veilig op de fiets naar school

 1. Gelukkig wonen we heel dichtbij school. Wij gaan altijd lopen. De jongens meestal op de fiets, maar met dit weer gaan we allemaal lopen. Wel dragen ze allemaal een veiligheidsvestje. Een helm hebben we ook, maar die draagt de oudste eigenlijk nooit.

 2. Ikzelf fiets wel gewoon in de winter, behalve als er sneeuw ligt. Ik heb een hele slechte rug en elke verkeerde beweging levert een probleem op, daarom durf ik het met sneeuw niet aan. Onze meiden gaan allebei met een bus naar school.

 3. Wij doen veel op de fiets en zijn nu aan het rondneuzen voor een fiets voor onze zoon die in maart naar school gaat. In onze stad zijn fietspaden en autowegen veelal gescheiden en dat is enorm fijn!

 4. Fietsen is nog steeds niet heel handig hier.
  De oudste kan het, maar is heel ongeconcentreerd op de weg.
  De middelste kan het net.
  De kleinste moet dan op het stoeltje, want de fietskar kan niet aan mijn fiets worden gemaakt!
  Heel vervelend!
  Maar goede tips!

 5. Hey, ik weet dat de blog al 5 jaar oud is. Maar ik lees hem nu net voor de eerste keer.
  Ik zag net dat het heel glad is op de weg. En heb een mamafiets met 1 zitje achterop voor de jongste (4 jaar) en de oudste fietst altijd op zijn eigen stoere blauwe fiets naast mij, maar heeft onwijs veel begeleiding nodig (5,5 autisme en adhd). Daarnaast ben ik ook nog eens 32 weken zwanger… dus toen ik net de gladde weg zag raakte ik in paniek “hoe de f… breng ik de kids nu allebei naar hun eigen school?” Ze gaan beide naar een andere school met enige fietsafstand ertussen ook nog en ik kan amper lopen door mijn bekkeninstabiliteit. Ik denk dat ik moet doorgeven dat ik geen idee heb hoe ik veilig kan reizen met dit weer. Maar dat kan ik natuurlijk niet elke keer doen als het glad is, dus daar moet ik nog wat op bedenken – en geen auto en familie die kan helpen.

  Heb jij een creatief – niet super duur – idee?

Geef een reactie