tips fotoboek maken

Tips waar je op moet letten als je een fotoalbum gaat maken

Staat jullie computer ook vol foto’s waar je nog niets mee hebt gedaan? Eigenlijk ontbreekt mij soms de tijd en zin om een fotoalbum te maken, zo zonde. Als ik er wel tijd en zin voor heb dan wil ik er ook iets heel moois van maken. In dit blog geef ik jullie tips waar je op moet letten als je een fotoalbum gaat maken.

Tip 1: Kies een thema voor je fotoboek

Maak je een fotoalbum over het eerste levensjaar van je kindje of over de vakantie? Een themaboek is vaak overzichtelijker en leuker om later nog eens door te bladeren dan allerlei foto’s door elkaar. Sommige sites hebben zelfs boeken per thema waar je dus alleen nog maar foto’s op de lege plekken hoeft te plaatsen en dat scheelt je weer tijd. Zelf ben ik gemiddeld 1 tot 3 uur bezig om een fotoalbum te maken.

Tip 2: Selecteer de foto’s die je wilt gebruiken

Kijk van te voren in je fotomap op de computer welke foto’s je wilt gebruiken en upload niet de hele map. Als je net als mij meerdere foto’s van één moment maakt dan kan het zijn dat je in het programma net de verkeerde heb geselecteerd, met een wazige foto in het album als resultaat. Het mooiste is ook om de foto’s die een beetje bij elkaar horen zoveel mogelijk samen te plaatsen in een soort van collage.

Tip 3: Kies het formaat van je fotoboek

Heb je veel foto’s? Dan kom je aan een klein boekje snel tekort. Fotoboeken zijn er in verschillende maten en soorten. Bij de meeste fotoboeken kun je er nog extra pagina’s bij bestellen tegen meerprijs. Ook zijn er nog allerlei opties voor een harde of zachte kaft en de papiersoorten.

saal-digital-review-foto-albumpje
Fotoboekje die heb gemaakt bij Saal Digital

Tip 4: Maak het niet te druk

Tegenwoordig kun je van alles toevoegen aan je albums zoals quotes en clip-arts. Dit is wel leuk en ziet er grappig uit maar denk er wel over na of dit toegevoegde waarde is voor je fotoalbum.

Tip 5: Neem de tijd

Waar je ook een fotoalbum maakt, denk niet dat je dit even snel doet. Sla het ontwerp af en toe op. Het is mijzelf een keer overkomen dat een site vastliep en dat ik weer helemaal overnieuw kon beginnen. Dan baal je echt! Controleer je boek na afloop bladzijde voor bladzijde of alles er goed op staat.

Het kleine fotoboekje op de foto’s in dit blog mocht ik van Saal Digital maken. Het is een mooi boekje geworden met harde kaft en de bladzijden zijn afneembaar. Ideaal als kinderen er bijvoorbeeld met plakhandjes aan zitten. Ik ben erg tevreden met het resultaat en ik heb nog een berg foto’s om binnenkort nog meer boekjes te maken.

10 thoughts on “Tips waar je op moet letten als je een fotoalbum gaat maken

  1. Zo waar! Ik word er niet goed van dat ik heel lang bezig ben met een specifieke lay-out en uitkiezen van de foto’s. En dan mis ik er net een. Wil ik de volgorde aanpassen en ben ik ineens alles kwijt of loopt het sowieso in het honderd. Veel frustratie en tijd verder laat ik het er zelfs gewoon bij zitten. Zonde! Dank voor de tips!

Geef een reactie