Tropical Zoo is de titel van een nieuwe Totum knutselset, en genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2019 voor kinderen van 4-5 jaar. De Tropical Zoo set zat in de goodiebag die ik heb gekregen op het influencersevent en samen met mijn dochter van 4 jaar hebben wij alle diertjes in elkaar gezet. En dat ging nog niet zó makkelijk als ik dacht…
Totum Tropical Zoo
Met deze speelset kunnen op eenvoudige wijze leuke tropische 3D-dieren worden gemaakt. Het lijkt wel een mini dierentuin als alles klaar is. In de bijgeleverde handleiding is te zien, hoe de vierkante kralen neergelegd moeten worden. Vervolgens kunnen de pixelbeads natgespoten worden met het waterspuitje en hechten ze aan elkaar. Een set leuke 3D-figuren om mee te spelen is het resultaat.
Inhoud
- Over 300 pixelbeads in verschillende kleuren
- Waterspuitje
- 5 kartonnen bouwplaatjes
- Plastic
- Instructieboekje met uitleg
- Speelachtergrond ‘Tropical Zoo’
Hoe werkt het?
Je verstuift een kaartje met water en legt de kleuren pixelbeads op de juiste plek, zoals op het kaartje aangegeven. Druk ze stevig tegen elkaar aan want als ze een beetje nat zijn kleven ze nogal snel aan elkaar. Aan de pixelbeads zit een soort lijm dat je pas merkt als het met water in contact komt. Is je plaatje klaar? Verstuif er water op en laat het 60 minuten goed drogen. Als alles goed droog is kun je de diertjes in elkaar zetten. Hier is vaak weer extra water voor nodig om de stukken met elkaar te verbinden.
Genomineerd Speelgoed van het jaar 2019
De mening van de jury:
Een leuke, complete en veilige speelset voor zowel jongens als meisjes. Je bouwt driedimensionaal. Goed voor de fijne motoriek. Veel speelwaarde voor een lage prijs: een leuk verjaardagscadeautje!
Toelichting ontwikkelingspsycholoog:
Met deze knutselset kunnen kinderen eenvoudige 3D dieren maken door plastic blokjes met water aan elkaar te plakken. Op een plaatje wordt aangegeven waar de kralen (kleine kubussen) geplaatst moeten worden. Door eerst het plaatje met een verstuiver nat te maken, plakken de kralen aan elkaar. Vervolgens kan het dier opgepakt worden en kunnen er nog kralen onder of boven op worden geplakt. De set helpt jonge kinderen op weg om knutselwerkjes te maken en bevordert de creativiteit en het plezier in het zelf maken van dingen. De uitleg is eenvoudig en spreekt voor zich. Het vervaardigen van de dieren bevordert de fijne motoriek en de oog-hand coördinatie en tevens de volgehouden aandacht. De inspanningen worden beloond met een leuk eindproduct dat je kunt weg geven en waar je trots op kunt zijn (positieve competentiebeleving).
Wil je deze Totum Tropical Zoo set of ander leuk speelgoed winnen? Je kunt je stem nog uitbrengen tot 3 november 2019. De uitreiking van de Speelgoed van het jaar verkiezing vind plaats op 6 november 2019. Stemmen kan hier.
Onze ervaring
Leuk om te maken en om mee te spelen, maar ik kan het eerder aanbevelen voor kinderen vanaf 6-7 jaar en niet voor kinderen van 4-5 jaar. Wij hebben het eerst geprobeerd met de bijgeleverde plastic sheet over het karton, maar dat bleef tijdens het neerleggen van de pixelbeads steeds maar verschuiven, wat voor veel frustratie zorgde. De plastic sheet hebben wij snel aan de kant gelegd. We hebben alle figuurtjes dus op de kartonnen plaatjes gemaakt en dat was overigens wél goed te doen. De handleiding is voorzien van plaatjes en niet van tekst. Ik kon hieruit ook niet opmaken waarvoor we het plasticsheet anders moesten gebruiken.
Mijn dochter is bijna 5 (dat wordt ze in december) en vond het erg moeilijk om de pixels goed neer te leggen. Het frustreerde haar dat de pixels niet op hun plek bleven en daarom vond ze het niet leuk om verder te gaan. Zonde, maar als ze het echt niet meer wil… zat er één ding op. Mama mocht het afmaken. Ik vond het zelf best leuk om te doen en ja, het is priegelwerk om alle pixels op de goede plek te zetten en te kleven.
Niet alle diertjes bleven staan zoals ik ze namaakte op het plaatje. Daarom heb ik om de poten van de toekan en de flamingo extra pixelbeads geplaatst. Met een bredere poot blijven ze het gewicht van de pixelbeads beter behouden en vallen ze minder snel om.
Er blijven nog een paar pixelbeads over om eventueel zelf iets leuks mee te bedenken. Bedenk wel dat als de figuren klaar zijn om mee te spelen, je ze niet op een net schoongemaakte tafel zet. Als de tafel nog een klein beetje nat of vochtig is dan zetten de beads weer lijm af. Oeps!
Mijn dochter vind het wel héél leuk om met de figuurtjes te spelen. Het bouwen zag ze na de frustratie dat de beads niet op hun plek bleven, dus niet zitten. Daarom zou ik het eerder aanbevelen voor kinderen van 6/7 jaar. Zij hebben vaak iets meer geduld en concentratievermogen.