tropenmuseum-amsterdam-met-kinderen

Dagje uit: Tropen Museum Amsterdam

In het Tropenmuseum kunnen alle kinderen tijdens de zomervakantie deelnemen aan extra activiteiten. Ik ben al vaker met de kinderen naar Amsterdam geweest, maar het Tropenmuseum bezochten wij deze zomer voor het eerst. Alsof het in Nederland nog niet warm genoeg was, gingen we ook met het vliegtuig op reis naar Ziezo Marokko! Hoe dat was, vertellen we jullie graag!

Dat wij gek zijn op uitstapjes met de kinderen, dat weten jullie inmiddels wel. Ik ontving al een tijdje de persberichten voor het Tropen Museum in Amsterdam en kort geleden mocht ik met mijn kinderen langskomen om het museum met eigen ogen te zien. Bovendien was er een coole zomeractiviteit waar mijn jongens echt zin in hadden, namelijk zelf een eigen Squishy maken..

tropenmuseum-met-kinderen-ervaring
Ingang Tropenmuseum Amsterdam
hal-tropen-museum
Prachtige karakteristieke hal midden in het museum

Met het openbaar vervoer naar het Tropenmuseum

Een bekende van ons was al eens in het Tropenmuseum geweest en vertelde ons dat we er rustig een paar uur voor uit konden trekken. Volgens hem was dit één van de mooiste musea in Amsterdam. Wij zijn er met het openbaar vervoer heen geweest en dit was goed te doen. De tramhalte bevind zich op loopafstand van het Tropenmuseum.

Trouwens een leuke tip als je naar het Tropenmuseum wilt gaan, plan het samen met een bezoekje aan de bekende Dappermarkt. De Dappermarkt is maar op 200 meter loopafstand vanaf het museum (straat aan de voorkant van het museum oversteken en doorlopen). Hier kun je goedkope kleren kopen maar ook een lekker visje eten.

tropenmuseum-fashion-cities
Fashion Cities tentoonstelling op de bovenste verdieping

Wat is er allemaal te zien en te doen in het Tropenmuseum?

Toen ik mijn kinderen vertelde dat we naar het Tropenmuseum gingen vroegen ze mij, “wat is dat dan voor een museum? een Tropenmuseum?”. Ze hadden echt geen idee.

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, dat gevestigd is in één van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het is een indrukwekkende rijksmonument uit het jaar 1926 en ligt aan het Oosterpark, in Amsterdam Oost. “De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.”

Ziezo Marokko: met kinderen op familiereis – Review

ziezo-marokko-tropenmuseum
Wij zijn er klaar voor om op reis te gaan naar Ziezo Marokko.

Onze trein naar Amsterdam had vertraging en daarom moesten we een beetje haasten om op tijd in te checken voor onze reis naar Marokko. Gelukkig waren we er net op tijd! Nadat we de buggy onder het trapgat hebben geparkeerd gaan we snel de trap op naar de eerste verdieping. Daar moeten we onze boardingpassen laten zien en de kinderen kregen alle drie een Marokkaans paspoort. De man achter de balie zette een stempel in de paspoorten en we konden plaats nemen bij de gate.

Toen alle passagiers aanwezig waren kon de reis beginnen in het Tropen Junior Museum. We nemen plaats in het vliegtuig en toen we opstegen kregen we een filmpje te zien over Marokkaanse mensen die hun verhaal vertellen. Daarna kwam er nog een gezellig dansje bij en zijn we geland in Marokko. Daar nam Esmaa (Fatima) ons mee naar haar huis. We werden ontvangen met een heerlijke kop Marokkaanse muntthee en ze vertelde ons een verhaal over de thee en de nissen.

Na een warm welkom van Esmaa in Marokko gingen we met de paspoorten op pad om het nissenspel te spelen. Zo leerden we meer over de Marokkaanse cultuur en als je bij alle nissen bent geweest dan kun je bij de opdrachten een antwoordkaart invullen waarmee je een VIP rondleiding door Ziezo Marokko kon winnen.

ziezo-marokko-tropenmuseum-tentoonstelling-kinderen
Groeten uit Marokko!

We hebben anderhalf uur de tijd om rond te kijken in Marokko. We maakten een foto met Marokkaanse hoedjes om naar papa te sturen (die druk aan het werk was) en we speelden het balansspel waarmee we de pakezel volladen met postpakketten. Ook is er een bibliotheek en een speelruimte. Wat mijn jongens vooral heel leuk vonden was de digitale graffiti muur waar je kunt oefenen om Arabisch te schrijven.

Voordat we er erg in hadden moesten we Ziezo Marokko verlaten. Wij vonden het erg leuk om op deze manier meer van de Marokkaanse cultuur te leren. Of we ooit eens in het echt naar Marokko op vakantie willen? Zeker weten!

Zomervakantie activiteiten voor kinderen

diy-squishies
Mijn kinderen maakten hun eigen squishies

Nog tot en met 2 september kun je samen met je kinderen genieten van de extra activiteiten voor kinderen in het Tropenmuseum. Elke vrijdag kun je in Tropenmuseum Junior couscous komen maken en eten, je kan je eigen piñata maken of knutsel een squeezie van je aller dierbaarste ding. Ook kun je vooraf reserveren voor Ziezo Marokko (echt de moeite waard).

De meeste zomeractiviteiten in het Tropenmuseum zijn gratis voor een enkele activiteit vragen ze een eigen bijdrage.

Is het Tropenmuseum leuk en geschikt voor kinderen?

Wat mijn kinderen het leukste van het hele museum vonden? Ziezo Marokko en de zomeractiviteiten, waaronder het knutselen van de squeezies. Gelukkig krijgen ze een schort voor want de stiften gaven erg af. Ze hebben er de hele terugweg in de trein mee gespeeld.

Omdat wij eerst naar Ziezo Marokko zijn geweest en daarna meteen de squeezies hebben gemaakt, hebben wij na 2,5 uur, de rest van het museum in vogelvlucht bekeken. Mijn kinderen vonden het leuk om overal de koptelefoons op hun hoofd te zetten en naar de verhalen van de mensen te luisteren. Ook de jurken van kledingontwerpers over de hele wereld waren mooi en bijzonder om te zien.

tropenmuseum-amsterdam-met-kinderen

Praktische informatie

Bezoekadres Tropenmuseum: Linneausstraat 2, 1092 CK Amsterdam.

Entreeprijzen onder voorbehoud (2018): baby’s en kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar het museum, kinderen van 4 tot 18 jaar betalen 8 euro en volwassenen betalen 15 euro. Soms kun je museumkaarten met korting kopen via Groupon. Kijk voor de openingstijden en overige informatie op de website van het Tropenmuseum.

  • Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Het museum is buggyproof (er is een lift aanwezig) maar je mag je buggy of kinderwagen ook onder toezicht onder de trap stellen.
  • Sommige activiteiten zoals Ziezo Marokko, dien je vooraf telefonisch of online een plaatsje te reserveren.
  • Verschoonruimte aanwezig voor baby’s en peuters.
  • Restaurant en winkel in het museum.

Ook andere leuke musea in Amsterdam met kinderen bezoeken? Lees hier onze andere reviews en verslagen van kindvriendelijke museums in Amsterdam:

Heb jij al zin gekregen om het Tropenmuseum te bezoeken? En wat is jouw favoriete museum in de hoofdstad?

5 thoughts on “Dagje uit: Tropen Museum Amsterdam

Geef een reactie