Veiligheidsmuseum PIT

Veiligheidsmuseum PIT in Almere: alles over de brandweer, politie en ambulance!

Review – Deze kerstvakantie brachten wij een bezoekje aan het Veiligheidsmuseum PIT in Almere. Hier kon je buiten een rondje schaatsen en binnen opwarmen met wat lekkers, een bezoekje nemen aan het museum én de tijdelijke LEGO tentoonstelling. Benieuwd wat wij er van vonden?

Omdat Almere voor ons bijna 2 uurtjes rijden is combineerden wij dit museum met een gezellig bezoek bij vrienden van ons, die in Lelystad wonen. Vanaf daar was het slechts 20 minuten rijden naar het Veiligheidsmuseum PIT wat overigens in hartje Almere licht, dichtbij de Mediamarkt. Parkeren kun je dan het makkelijkst in de parkeergarage eronder voor €2,- per uur.

*sinds 21 november 2021 is PIT permanent gesloten. Ontzettend jammer! Wij laten dit artikel op Volgmama.nl staan omdat veel mensen herinneringen aan dit museum hebben, en hier zo nog iets over kunnen lezen.

Veiligheidsmuseum PIT

Ik had al eens eerder over het PIT museum gehoord en daarom het was erg leuk dat wij een uitnodiging ontvingen om in de kerstvakantie langs te komen. We waren er nog nooit eerder geweest en mijn jongens zijn gek op alles met sirenes en lichtjes. Mijn oudste zoon gaat vanaf april dit jaar bij de vrijwillige jeugdbrandweer en daarom was het voor hem ook erg leuk om weer even in de ‘oude’ brandweerwagens te kijken.

Veiligheidsmuseum PIT Almere verkleden
In het museum mag je je verkleden als politieagent, brandweer of ambulancepersoneel
veiligheidsmuseum brandweer
Even kijken hoe het gasmasker werkt in de brandweerwagen

PIT is het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland, waar je de wereld van de politie, brandweer en ambulance kan beleven. PIT is geen afkorting maar het museum is vernoemd naar de blauwe zwaailichten van politie, brandweer en ambulance. In het museum vind je een historische collectie en veel interactieve games. Kinderen kunnen hun skelterrijbewijs halen en kijk hoe onze toekomst er qua hulpverlening uit gaat zien.

Onze ervaring bij het PIT Veiligheidsmuseum

Bij de kassa konden de kinderen een leuke speurtocht ophalen waardoor je nog over de veiligheidsdiensten te weten komt. Mijn dochter wilde zich graag verkleden als politieagente in de verkleedhoek en liep het hele museum door met een politiehesje en een hoed. Echt geweldig!

Er stonden mooie pronkstukken in het museum die echt de moeite waard zijn om goed te bekijken. Mijn kinderen vonden het erg cool dat ze in sommige wagens mochten zitten en de gekleurde zwaailichten en andere lampjes vonden ze erg leuk.

PIT

De activiteiten vonden ze erg leuk en bij de skelterbaan waren ze niet weg te krijgen. Voor alles moet een eerste keer zijn en hier worden ze ook geflitst 😉

Het museum is leuk voor kinderen die interesse hebben in de brandweer, politie of ambulance en vanaf een jaar of 5 is het denk ik pas echt leuk om alles ook goed uit te leggen en te begrijpen. Wat ik zelf heel indrukwekkend vond waren de feiten die je daar leest over huishoudelijk geweld, ik geloof als ik het goed heb onthouden dat dit in één van de 11 gezinnen voorkomt. En hoe de toekomst er waarschijnlijk uit zal zien, lopen we straks allemaal met een chip in ons lichaam met alle medische gegevens zodat de artsen overal ter wereld onze gegevens gelijk kunnen scannen? Komen er blusrobots en hebben we straks echt verplicht sproeisystemen in huis nodig? Wie het weet mag het zeggen.

Lego Veiligheidsmuseum

lego tentoonstelling

De LEGO tentoonstelling was erg leuk en ik hoorde dat sommige bezoekers speciaal voor de LEGO tentoonstelling kwamen kijken. In deze incidentencity gaat er van alles mis en moeten er brandjes worden geblust en staan de politieagenten klaar. Erg leuk om te zien dat je met LEGO zoveel kunt nabouwen. Er branden lichtjes in de stad, je ziet de zwaailichten en een draaiende carrousel. Een brandweerkazerne mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Tijd om buiten te schaatsen hadden we helaas niet meer en daarom doen we dat nog een ander keertje. De schaatsbaan en de LEGO tentoonstelling waren extra activiteiten voor de kerstvakantie. Wie weet komt er nog eens zo’n mooie tentoonstelling.

Wij vonden het een leuk museum, niet te groot en daarom erg overzichtelijk.

Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis, van 4 t/m 12 jaar betaal je €6,50 entree en vanaf 13 jaar €9,50. (Prijzen 2018) Kijk voor meer informatie en activiteiten op de website van het veiligheidsmuseum.

Ben jij al eens bij het PIT veiligheidsmuseum geweest? Vinden jullie de brandweer, politie of ambulance interessant?

One thought on “Veiligheidsmuseum PIT in Almere: alles over de brandweer, politie en ambulance!

Geef een reactie