Kinderen-veters-leren-strikken-leuke-manier

Kinderen op een leuke manier leren veters strikken

Al gehoord van veters leren strikken met de konijnenoren techniek? Dit is de meest makkelijkste manier om kinderen veters te leren strikken. Soms leren kleuters in groep 1 of 2 dit ook op school en behalen ze daarna hun strikdiploma. Dan maken ze er een leuk feestje van! Echter doen ze dit niet op alle scholen en daarom verzamelde ik leuke én makkelijke manieren om het veterstrikken thuis onder de knie te krijgen.

Veters leren strikken – op welke leeftijd?

Je kunt natuurlijk wachten tot de kinderen op school leren veters strikken maar daar hoef je niet perse op te wachten. Je kunt het ze zelf ook eenvoudig leren en een schoenstrikdiploma kun je zelf maken of uitprinten om er thuis een feestje van te maken.

Kinderen in groep 1 & 2 hebben meestal een leeftijd van 4,5 of 6 jaar maar nog niet elk kind is er aan toe. Zo heeft mijn zoon bijvoorbeeld moeite met de motoriek. Dan zijn een paar klittenbandschoenen of kinderschoenen met een rits veel fijner en makkelijker om hem zelf aan te laten trekken.

Veters strikken met konijnenoren

Veters strikken met konijnenoren… Dat klinkt grappig of niet? Veters leren strikken moet leuk en makkelijk zijn voor kinderen. Aangezien de konijnenoren methode vaak wordt gebruikt, zou je dit je kindje kunnen leren door samen een paar keer naar onderstaand YouTube filmpje te kijken. Er bestaan zelfs speciale (Engelse) versjes en liedjes om veters te leren strikken. Erg leuk om dit samen te doen!

Hoe werkt veters leren strikken met de konijnenoren techniek? Je kruist de veters over elkaar heen. Dan haal je een veter eronder door en trek je beide veters aan. Dan maak je van de veter aan je rechterhand een lus (konijnenoor) en met de veter aan de linkerhand een lus (konijnenoor). Maak met de konijnenoren zo’n zelfde knoop als in het begin en trek ze strak aan.

Leren strikken met een boek – Ik kan al veterstrikken (Recensie)

Oefenen… oefenen…

Veters strikken kan voor kleine kinderen best moeilijk zijn. Het boek Ik kan al veterstrikken van uitgeverij ImageBooks kan je kindje daarbij helpen. Wij hebben het boekje gekregen om hier een recensie over te schrijven. Het is een kartonnen boekje met een uitneembare schoen zodat je zelf kunt oefenen. Het vrolijke konijntje in het boek leert je strikken en vertelt je in het precies wat je stap voor stap moet doen om veters te leren strikken. Hier staan afbeeldingen bij maar let ook op de oren van de konijn in het boek… Als je alle stappen hebt doorgelopen en op de laatste pagina bent, dan heb je je eigen schoen gestrikt en de oren van het konijn zijn ook gestrikt. Hier moest mijn dochter echt even om lachen. Het konijn heeft de oren in de knoop… *giechel de giechel haha*

Mijn 4 jarige dochter vind het nog te ingewikkeld en snapt het na de eerste lus niet meer en geeft uit frustratie snel op. De techniek van veters strikken die wordt behandelt in dit boek is de normale strikmethode, dus niet de konijnenoren striktechniek die ik hierboven heb besproken. Wij zullen het over een tijdje nog eens proberen met haar.


Mijn zoon van 8 kon nog niet strikken en nu met behulp van het boek dus wel. Het heeft heel erg geholpen dat de veters in twee verschillende kleuren zijn. Zo haal je de veters niet meteen door elkaar tijdens het leren veters strikken. Mijn zoon haalt het schoentje er overigens wel uit tijdens het oefenen omdat dat iets makkelijker gaat… Veterschoenen heeft hij nog niet maar die kunnen we nu dus gerust kopen. Zijn skeelers en schaatsen kan hij al wel zelf strikken nu. 🙂

Veters leren strikken op een leuke en makkelijke manier - Konijnenoren techniek

Op welke manier strik jij je veters? En van wie heb jij het veters strikken geleerd?

*De uitgelichte stockfoto van meisje dat veters strikt is van Shutterstock / AlohaHawaii. Tekst bevat een affiliatie linkje. Voor meer info zie onze disclaimer.

Geef een reactie