volwassene-gebit-opknappen-tips

Hoe kun je als volwassene je gebit opknappen?

Het is vandaag de dag bij kinderen op jonge leeftijd al gebruikelijk om goed voor het gebit te zorgen. Zo krijgen veel kinderen een beugel, om vervolgens van een recht gebit te kunnen genieten. Maar wat kun je als volwassene eigenlijk aan je gebit doen, als je hier niet helemaal tevreden over bent? Dit zijn handige tips voor als je als volwassene je gebit opknappen wilt.

Beugel als volwassene

Voor kinderen is het een logische stap om een traditionele beugel te laten zetten, al op een vrij jonge leeftijd. Maar als volwassene wil je misschien niet rondlopen met een slotjesbeugel, die toch behoorlijk zichtbaar is. Wil je toch je gebit rechter laten zetten? Kies dan voor een onzichtbare beugel, om je tanden recht te zetten op een discrete manier.

Zo zijn er geen draden, opvallende beugels of veel bezoeken aan de orthodontist meer nodig voor tandcorrectie. Het corrigeren van de tanden duurt met dit type beugel meestal tussen de vier en negen maanden. De beugel zie je nauwelijks zitten. Daarom is het ideaal om gebruik te maken van deze innovatieve manier van correctie.

Ken je tandproblemen

Ieder gebit is anders. Dat betekent ook dat ieder gebit weer eigen problemen heeft. Het is belangrijk om je tandproblemen te kennen, zodat je weet waar je op kunt letten. Het kan gaan om grotere aanpassingen aan het gebit, zoals scheve tanden volwassenen weer rechtzetten.

Een scheef gebit kan op verschillende manieren ontstaan. De kaken kunnen onvoldoende ruimte hebben voor alle tanden en kiezen, of er is juist teveel ruimte in de mond waardoor spleten ontstaan. Maar scheve tanden kunnen ook aangeboren zijn. Gelukkig is daar iets aan te doen, net zoals aan veel andere mondproblemen.

Andere tandproblemen om op te letten zijn bijvoorbeeld tandbederf (cariës), tanderosie en tandvleesontsteking. Je tandarts zal je hierop wijzen en tips geven over het oplossen van dergelijke problemen. Is bekend dat je gevoelig tandvlees hebt? Dan kun je hier voortaan rekening mee houden, door goed te stoken en de juiste tandpasta te gebruiken. Zo kies je voor gerichte verzorging, passend bij jouw gebit. Voor veel tandproblemen is er een passende oplossing te vinden: hoe groot of klein deze ook is.

Bezoek de tandarts

Dat brengt ons tot het volgende punt: het is belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken. Het is waarschijnlijk niet je hobby, maar laten we eerlijk zijn: niemand staat erom te springen.

Heb je echt last van tandartsangst? Dan is het verstandig om hier vanaf te komen. Geef dit ook duidelijk aan bij de tandarts, zodat er rekening mee kan worden gehouden. Het kan ook helpen om iemand mee te nemen als je naar de tandarts moet, om het minder spannend te maken.

Plan een of twee keer per jaar een afspraak bij de tandarts, om je gebit te controleren. Je kunt je gebit ook direct laten reinigen, want zo blijf je veel problemen voor. Het bezoek aan de tandarts stelt de arts in staat om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en te behandelen. De tandarts kan je ook helpen bij verkleuringen, oude vullingen en meer zaken waar een opknapbeurt bij nodig is.

Schoon gebit

Veel problemen aan een volwassen gebit ontstaan door matige verzorging. Kies er daarom absoluut voor om je gebit goed schoon te houden. Gewoon even snel de tanden poetsen is niet altijd genoeg. Poets met de juiste tandpasta en met een elektrische tandenborstel.

Poets minstens twee minuten, twee maal per dag. Zorg dat je alle hoekjes poetst en dat je de borstel in de juiste houding hebt. Verder is het aan te raden om je tanden te flossen of stoken, om vuil en tandplak nog beter weg te halen. Optioneel kun je mondwater gebruiken, voor een frissere adem en een betere mondhygiëne. Als je een gezond gebit hebt, heeft dit ook weer een positieve invloed op je algehele gezondheid: laat dat een laatste reden zijn om aandacht voor je gebit te hebben.

Onthoud dat het nooit te laat is om te werken aan een gezond en stralend gebit. Laat je adviseren door de tandarts en kies voor gerichte behandeling, passend bij jouw mond en tanden.

Geef een reactie