Vorstelijk reizen in het Spoorwegmuseum – tentoonstelling

Gisteren waren we bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hier werd de nieuwe tentoonstelling Vorstelijk Reizen feestelijk geopend. Wij waren hierbij aanwezig en mijn kinderen hadden zich verkleed als prinsen en prinses. Benieuwd wat wij er van vonden?

Ik heb het koninklijke leven altijd al interessant gevonden. Een bezoekje aan Paleis Soestdijk willen we dan ook nog graag gaan meemaken. Gisteren kwam ik op uitnodiging naar het Spoorwegmuseum om de opening van Vorstelijk Reizen bij te wonen. En weet je wat? Ik nam mijn kinderen ook mee, ze zijn er immers al bekend mee dat ze bij persvoorstellingen altijd stil moeten zijn als er iemand aan het woord is, en dat doen ze dan ook netjes. En wat kregen we veel leuke reacties op hun kostuums en kroontjes. Andere mensen van de pers wilden graag een foto van ze maken en de kinderen vonden al die belangstelling erg leuk! Kinderen die op de dag van de opening verkleed als prins of prinses kwamen kregen die dag gratis entree.

spoorwegmuseum-vorstelijk-reizen-tentoonstelling
Miniaturen bekijken van de vorstelijke treinen

Terwijl we van een heerlijk ‘high tea’ genieten nemen we alvast een kijkje in de vitrine bij de miniaturen. Mijn kinderen werden even ‘geleend’ voor een paar foto’s en een kort interview voor de krant en even later kwamen de toneelspelers de tentoonstelling na een voorwoord openen. Daarna mochten we een kijkje nemen in de koninklijke wachtkamer. Erg mooi om te zien met veel details.

spoorwegmuseum-toneelstukje-vorstelijk-reizen
Toneelstuk Vorstelijk Reizen

De acteurs van het Spoorwegmuseum kruipen in de huid van koninklijke personages. Zij spelen nieuwe voorstellingen bij Salonrijtuig no.1 van koningin Anna Paulowna. Ook bij de koninklijke wachtkamer is reuring. Er staan twee apparaten tegen de muur. Dit zijn zogenaamde ‘chronoscopes’, waarmee je door de muur heen en terug in de tijd kan kijken. Bezoekers gaan mee terug naar het jaar 1914. In mei van dat jaar brengt koning Christiaan X van Denemarken een staatsbezoek aan het Nederland van koningin Wilhelmina. Door een zenuwachtige stationschef verloopt dit bezoek niet geheel vlekkeloos.

Wij vonden het toneelstuk erg leuk en ook de kinderen moesten wel eens lachen om de grappen van Olaf, de tolk van Anna Paulowna en Willem II. De kostuums van Olaf en Wilhemina zagen er prachtig uit en Olaf zoekt interactie met het publiek. Zo moesten de gasten op de bank allemaal iets opschuiven en moesten we in het Russisch ‘sneeuwvlokje’ roepen.

spoorwegmuseum-utrecht-vorstelijk-reizen-opening

spoorwegmuseum-vorstelijk-reizen-trein

Ook kon je een kijkje nemen in de salonrijtuigen van bijvoorbeeld het gezin van koningin Juliana en prins Bernhard dat met de trein reisden naar Oostenrijkse skidorp Lech. Ook een replica van salonrijtuig no. 1 (SR1), de trein die speciaal voor de weduwe van koning Willem II, Anna Paulowna, werd gebouwd, is te zien. De rijtuigen waren prachtig om te zien en de kinderen waren helemaal onder de indruk dat er zelfs keukens, slaapkamers en andere ruimtes in zaten waar ze bijvoorbeeld bordspelletjes speelden. Er staan bordjes in de rijtuigen waar je informatie op kunt lezen maar het is natuurlijk leuker om naar de geluiden en verhaaltjes in de trein te luisteren.

spoorwegmuseum-kindertrein

spoorwegmuseum-buiten-spelen

Omdat we drie kwartier te vroeg aanwezig waren hadden we nog een beetje tijd om het Spoorwegmuseum verder te bewonderen. De minitrein buiten, de glijbanen en de simulator waren natuurlijk ook wel erg leuk!

Mocht je binnenkort met je kinderen naar het Spoorwegmuseum willen dan heb ik nog een leuke tip. Vanaf 14 tot 22 oktober zijn er de Chuggington Doedagen. Kijk voor meer informatie op de website van het Spoorwegmuseum.

chuggington-doe-dagen-spoorwegmuseum

Ben jij al eens in het Spoorwegmuseum geweest?

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Vorstelijk reizen in het Spoorwegmuseum – tentoonstelling

Geef een reactie