Wanneer klaar voor de peuterspeelzaal?

peuterspeelzaal
Jasje: Le Chic | Jurkje: Bpc

In Nederland kunnen kinderen vanaf ongeveer twee jaar kunnen naar de peuterspeelzaal.  Maar waarom kiest de ene ouder om haar kindje met twee jaar naar de peuterspeelzaal te brengen en de ander met drie jaar?

Peuterspeelzaal

De peuterspeelzaal is ontstaan als opstapje naar de basisschool. Omdat kinderen in Nederland tegen de tijd dat ze bijna vier jaar zijn alvast mogen snuffelen op de basisschool is het prettig als je kindje al gewend om even zonder de ouders te zijn en met andere kinderen te spelen. In kleine groepen met ongeveer 10-15 kinderen leren de peuters onder leiding van een gediplomeerde leidster om samen te spelen, te delen en om te gaan met andere kindjes. Meestal breng je je kindje voor twee dagdelen in de week. Dit kunnen twee ochtenden zijn maar ook middagen. Op de groep doen ze vaak leuke activiteiten, werken ze met thema’s, lezen ze voor en knutselen ze vaak leuke dingen samen met de kinderen.

Wennen

Als je peuter al broers of zussen heeft dan gaat het wennen misschien een beetje makkelijker. Er komen thuis wel eens vriendjes spelen en dat ziet je peuter ook. Voor elke peuter is het even wennen in een nieuwe omgeving en met andere mensen en kindjes. Toch tonen de meeste kinderen vaak wel interesse om met andere kinderen te spelen. Een peuterspeelzaal is een pedagogische manier om de kinderen op een speelse manier met elkaar om te leren gaan. Maar het ‘loslaten’ is niet altijd eenvoudig voor de ouders en/of de kinderen. Je brengt je kindje en na afloop haal je je kindje weer op. Dit kan natuurlijk voor wat tranen zorgen bij je kindje maar geloof mij, dit hoort erbij. De één voelt zich snel thuis op de peuterspeelzaal en de ander heeft wat langer nodig om te wennen.

Ieder kindje is anders

Daarom kun jij zelf het beste inschatten of je kindje al toe is aan de peuterspeelzaal. Toont je kindje interesse in andere kinderen? Heeft het meer uitdaging nodig? Heeft er al eens iemand opgepast? Kun je even boodschappen doen terwijl je kindje even bij opa en oma is? Het is natuurlijk geen noodzaak om je kindje met twee jaar al naar de peuterspeelzaal te brengen. Het is ook niet verplicht en er zitten kosten aan verbonden. Dat kan ook een overweging zijn om je kindje pas met drie jaar naar de peuterspeelzaal te brengen. Informeer wel even binnen je gemeente of er wachtlijsten zijn voor de peuterspeelzaal want het zou jammer zijn als er geen plekje meer vrij is. Misschien kun je zelfs een keer met je kindje gaan kijken op een opendag?

In Duitsland heet het de peuterspeelzaal een loslösegruppe. Binnenkort mag ik daar samen met mijn dochtertje een keer komen kijken. Ons buurjongetje waar ze vaker mee speelt zit al in die groep dus het scheelt dat ze er al iemand kent. Ik ben erg benieuwd of ze mee gaat spelen met de andere kindjes. Haar probleem is wel dat ze moeite heeft en huilt als ik weg ga. De groep is hier twee middagen in de week en per middag 3 uurtjes. De kosten hiervan zijn € 40,- per maand dus dat valt reuze mee.

Wanneer mag jouw kindje naar de peuterspeelzaal?

 

10 thoughts on “Wanneer klaar voor de peuterspeelzaal?

  1. Ik heb het met mijn kinderen nooit gedaan. Mijn oudste sprak met 2 zo goed dat ik bang was dat hij achteruit zou gaan. Ik woonde in een achterstandswijk. Waar verder geen Nederlandse kindjes op zaten. Mijn jongste zat al op de opvang. Mijn dochter nu 19 maanden gaat misschien als ze drie jaar is. Ik wil haar nog even bij me houden.

  2. Onze kinderen zijn niet naar een psz gegaan. Delen en wachten leerde ze thuis ook.
    De juf van de oudste zei dat ze het vooral merkte doordat ze hem geen dingen hoefde “af te leren”. Sommige dingen gaan toch net anders dan op de psz. Elke dag bv gaan. En ook de meeste kinderen hebben tijd nodig te wennen aan nieuwe kinderen, juf en school.
    De jongste is door omstandigheden zelfs pas begonnen met ruim 4 op school..

  3. Onze oudste ging met 2,5 en was er ook echt aan toe. De oppas was toen voornamelijk opa en oma en verder geen kindjes. Nu de jongste bijna 2 is ben ik eens gaan nadenken of we hem ook naar de peuterspeelzaal willen doen, maar hij gaat 2 dagen naar de gastouder en dat vind ik nu nog voldoende.

Geef een reactie