wanneer-tijd-nieuwe-kinderschoenen-kopen

Wanneer is het tijd om nieuwe kinderschoenen te kopen?

Kinderen groeien als kool, en als ouder ben je voortdurend bezig met het vervangen van kleding en schoenen. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om nieuwe jongens- of meisjes kinderschoenen te kopen?

Te krappe schoenen kunnen schadelijk zijn voor de voeten van je kind, terwijl te grote schoenen struikelgevaren kunnen veroorzaken. Check ook altijd even aan het eind van de schoolvakanties of de gymschoenen nog passen, deze worden namelijk vaak vergeten.

In dit artikel duiken we diep in de tekenen die aangeven dat het tijd is voor een nieuwe schoenmaat en geven we enkele tips over hoe je de perfecte pasvorm kunt vinden.

De groei van kindervoeten

Tussen de geboorte en de leeftijd van vijf jaar kunnen de voeten van een kind ongeveer twee maten per jaar groeien.

Tussen vijf en tien jaar vertraagt deze groei naar ongeveer één maat per jaar.

Met dergelijke snelle groeisnelheden is het geen wonder dat ouders vaak in de war raken over wanneer ze nieuwe schoenen moeten kopen.

Het is algemeen bekend dat jongensvoeten een stuk harder groeien dan die van meisjes. Je zult dus vaker opzoek moeten naar nieuwe jongens kinderschoenen.

Betrek je kind bij het maken van een keuze, zodat hij of zij ze met veel plezier zal dragen. Op een gegeven moment zullen kinderen namelijk hun eigen kledingstijl ontwikkelen en schoenen horen daar ook bij.

Tekenen wanneer het tijd is voor een nieuwe schoenmaat

Vaak zijn er tekenen dat het tijd is voor nieuwe kinderschoenen, probeer deze tekenen te onthouden zodat je op tijd nieuwe schoenen kunt uitzoeken.

Druk op de tenen

Een van de meest voor de hand liggende tekenen is wanneer je merkt dat de tenen van je kind tegen de voorkant van de schoen drukken. Als er geen ruimte meer is tussen de grootste teen en de voorkant van de schoen, is het zeker tijd voor een grotere maat en moet je niet meer wachten met schoenen kopen.

Zichtbare slijtage

Hoewel slijtage ook kan betekenen dat de schoen van slechte kwaliteit is, kan het ook een teken zijn dat de schoen te klein wordt, vooral als je merkt dat de slijtage zich op specifieke drukpunten bevindt.

Klachten van je kind

Kinderen zijn vaak verrassend eerlijk. Als ze zeggen dat hun schoenen knellen of pijn doen, is het tijd om aandacht te besteden en na te gaan of het tijd is voor nieuwe kinderschoenen.

Blaren of eelt

Als je kind blaren krijgt op plaatsen waar de schoen wrijft, of als er eeltvorming is op de tenen of hiel, dan is de schoen waarschijnlijk te klein.

wanneer-nieuwe-kinderschoenen-kopen-tips-advies

Hoe meet je kindervoeten op de juiste manier?

Gebruik een voetmeetinstrument

Een voetmeter kan online worden gekocht en is een handig hulpmiddel voor ouders. Zorg ervoor dat je kind staat tijdens het meten en dat er gewicht op de voet wordt geplaatst.

Maak gebruik van de duimregel

Er moet ongeveer een duimbreedte (1-1,5 cm) ruimte zijn tussen de voorkant van de schoen en de langste teen van je kind.

Breedte is even belangrijk

Zorg ervoor dat je niet alleen de lengte, maar ook de breedte van de voet meet. Sommige kinderen hebben bredere voeten en hebben mogelijk schoenen nodig die specifiek zijn ontworpen voor een bredere pasvorm.

Tips voor het kopen van kinderschoenen

Nu je weet wat de tekenen zijn dat het tijd is voor nieuwe kinderschoenen, hebben we ook nog een paar tips voor je voor het kopen van kinderschoenen.

Koop altijd voor de grotere voet

Het is normaal dat één voet groter is dan de andere. Zorg er altijd voor dat schoenen passen op de grotere voet.

Vermijd het kopen van schoenen ‘om in te groeien’

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een maatje groter te kopen, zodat je kind erin kan groeien, is dit meestal geen goed idee. Te grote schoenen kunnen net zoveel problemen veroorzaken als te kleine schoenen.

Online winkelen

Als je online schoenen koopt, zorg er dan voor dat je een duidelijk retourbeleid hebt. Elk merk en elk model kan anders zijn in maatvoering. Bij Omoda hebben ze veel keus in allerlei soorten en merken kinderschoenen. Ook het retourbeleid is daar prima in orde.

Veel plezier met nieuwe kinderschoenen kopen als het zover is!

Geef een reactie