appeloogst-wat-te-doen-met-eigen-appels-recepten-tips

Wat te doen met je eigen appeloogst?

Het is weer appelplukseizoen! En misschien heb je wel een mooie appelboom in je tuin staan. Wanneer je appels plukt in je eigen tuin, of die van een ander, heb je vast wel eens nagedacht over wat je met al die appels kunt doen. In dit blog gaan we daarom wat dieper in op de verschillende mogelijkheden die je hebt met je eigen appeloogst. Allereerst kun je natuurlijk gewoon eten van de appels die je hebt geoogst. Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende keuze, maar toch is het niet altijd even makkelijk om hiermee iets origineels te bedenken. Daarom geven we hieronder wat tips.

Het oogsten van de appels

Het is weer appeltijd! Tijd om naar buiten te gaan en je eigen appeloogst binnen te halen. Hier zijn een paar tips over wat je kunt doen met al die appels.

Lekkere recepten met eigen appels maken

1. Appeltaart

Niets is lekkerder dan een heerlijke, verse appeltaart. Met verse appels, rozijn en/of pecannoten. Of het nu gemaakt is met een pakje Koopman appeltaartmix of een recept uit een kookboek, je keuken zal ook een tijdje ruiken naar lekkere appeltaartgeur. Een andere lekkere taart die je kan maken met verse appels is apple crumble. Dit is eigenlijk een soort streuseltaart met appelpartjes.

2. Appelmoes

Appelmoes is niet alleen lekker op brood, maar ook erg verrukkelijk als toevoeging aan ontbijtgranen of yoghurt. Het is makkelijk te maken en je kunt het invriezen voor later gebruik.

3. Appelsap

Vers geperste appelsap is natuurlijk het allerlekkerste. Er zijn speciale sapcentrifuges die ervoor zorgen dat je met weinig werk snel een liter sap kunt maken. Zo handig! Dit scheelt een hoop handwerk en tijd, en de appelsap wordt net zo lekker.

Tip: gebruik de eigengemaakte appelsap ook eens voor een suikervrije mocktail recept.

4. Appelchutney

Appel chutney is een heerlijke toevoeging bij allerlei gerechten, van vlees tot kaas. Het klassieke recept voor appelchutney bevat veel suiker, maar je kunt ook een zoete versie maken met stevia of honing.

5. Appelcompote

Appel compote is lekker op brood, in ontbijtgranen of yoghurt, of als toevoeging aan gerechten. Het is makkelijk te maken en je kunt het ook invriezen voor later gebruik.

6. Gedroogde appels

Gedroogde appels zijn heel erg lekker en makkelijk te maken. Je kunt ze ook invriezen voor later gebruik.

7. Appelstroop

Appelstroop is niet alleen lekker op brood, maar ook erg verrukkelijk als toevoeging aan ontbijtgranen of yoghurt.

8. Chocoladefondue

Verse appeltjes zijn ook erg lekker om in een chocoladefondue of chocoladefontein te dippen.

9. Appelpartjes door het beslag van pannenkoeken, cake of brood

Klein gesneden appelpartjes kun je door vele soorten beslag mengen. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld erg dol op appelpannenkoekjes. Of wat dacht je van een appelbrood of appelcake?

10. Appels poffen

Appels poffen is voor velen een stukje jeugdsentiment. Lekker met een beetje suiker en kaneel!

Bij overvloed aan appels: verkopen of weggeven

Als je een appelboom (of misschien wel meerdere appelbomen) hebt, is het niet ongebruikelijk om te worden overweldigd door de oogst. Wat moet je doen met al die appels? Je kunt ze verkopen, weggeven of er iets mee maken. Je kunt ze bijvoorbeeld verkopen aan een fruitmandenservice, of als zelfbediening op een tafeltje langs de straat. En als je meer appels hebt dan je aankan, kun je er altijd wat weggeven aan vrienden, de school van je kinderen, collega’s, familie of buren. Zij worden vast happy van een portie verse appels!

One thought on “Wat te doen met je eigen appeloogst?

Geef een reactie