oude-kinderboeken-hergebruiken-duurzaam-tips

Wat te doen met oude kinderboeken? 6 duurzame tips!

Kinderboeken zijn vaak geliefde bezittingen die ons terugvoeren naar onze jeugd, maar na verloop van tijd kunnen ze zich opstapelen en ruimte in beslag nemen in ons huis. Zo zul je misschien ook als iedere ouder een hoop kinderboeken hebben liggen waar je kinderen inmiddels te oud voor zijn. Ben je benieuwd wat je kunt doen met die oude kinderboeken die niet langer worden gelezen?

Even reëel: je kunt niet alles in huis eeuwig bewaren. Dat is ook niet fijn, want voor je het weet verandert je huis in een onoverzichtelijk pakhuis. Bekijk je gebruikte kinderboeken eens stuk voor stuk en bewaar alleen de voor jouw dierbare kinderboeken, zeker als je van plan bent om te ontspullen. Een opgeruimd huis geeft vaak een opgeruimd hoofd zeggen ze toch?

Voor de oude kinderboeken die je niet wilt bewaren, hebben we 6 duurzame tips! Gelukkig zijn er genoeg creatieve en duurzame manieren om ze nieuw leven in te blazen of om de oude kinderboeken te hergebruiken. Hier zijn enkele ideeën om je te helpen:

1. Oude kinderboeken doneren aan een lokaal goed doel of bibliotheek

Een van de beste manieren om oude kinderboeken opnieuw te gebruiken, is door ze te doneren aan een lokaal goed doel of (school)bibliotheek. Er zijn ook mini-biebs waar je ze (anoniem) tweedehandse kinderboeken in kunt zetten of bekijk deze blog “minibieb DIY” om er zelf een te maken. Op deze manier kunnen andere kinderen van deze boeken genieten en kan de liefde voor lezen worden gestimuleerd. Zoek naar organisaties bij jou in de buurt die boekendonaties accepteren en breng ze een bezoek.

2. Boekenruil organiseren

Het organiseren van een boekenruilfeestje is een leuke en sociale manier om je oude kinderboeken te delen en tegelijkertijd nieuwe te krijgen. Nodig vrienden, familie en buren uit om hun ongebruikte boeken mee te nemen en moedig iedereen aan om te ruilen. Op deze manier kunnen kinderen nieuwe verhalen ontdekken zonder dat er extra kosten aan verbonden zijn.

3. Maak een kunstproject van je oude kinderboeken

Geef je oude kinderboeken een nieuw leven door ze te gebruiken voor creatieve kunstprojecten. Knip illustraties uit en gebruik ze voor collages of maak unieke boekenleggers. Je kunt zelfs de pagina’s recyclen tot papieren bloemen of origami figuren. Laat je verbeelding de vrije loop en zie wat voor prachtige creaties je kunt maken.

4. Gebruikte kinderboeken online verkopen

Als je oude kinderboeken nog in goede staat verkeren, overweeg dan om ze online te verkopen. Platforms zoals eBay, Vinted, Marktplaats of Bol.com bieden een gemakkelijke manier om je boeken aan geïnteresseerde kopers te verkopen. Zorg ervoor dat je een goede beschrijving en duidelijke foto’s toevoegt om de verkoop te stimuleren.

5. Gebruik ze als decoratie in huis

Oude kinderboeken kunnen ook dienen als decoratieve elementen in je huis. Stapel ze op een plank om een kleurrijke en speelse uitstraling te creëren, of plaats ze strategisch in een kamer als decoratieve accenten. Je kunt ook pagina’s uit de boeken gebruiken om ingelijste kunstwerken te maken voor een unieke en persoonlijke touch.

6. Herlees ze met je eigen kinderen

Last but not least, waarom zou je niet gewoon opnieuw genieten van je oude kinderboeken door ze voor te lezen aan je eigen kinderen? Het delen van verhalen die je zelf hebt gelezen toen je jonger was, kan een geweldige manier zijn om herinneringen op te halen en een band te creëren met je kinderen. Bovendien kunnen ze nieuwe favorieten ontdekken die generaties lang meegaan.

Kortom, er zijn veel manieren om oude kinderboeken op een duurzame en creatieve manier opnieuw te gebruiken. Of je ze nu doneert, ruilt, verkoopt of gebruikt voor kunstprojecten, deze geliefde verhalen verdienen een tweede leven. Dus ga aan de slag en geef je oude kinderboeken de aandacht die ze verdienen!

Geef een reactie