Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn; Financiële onafhankelijkheid. Toch horen we er steeds meer over in de media en ook steeds meer mensen die het (lijken te) bereiken. Maar wat is het nou precies; Financiële onafhankelijkheid? Vroeger leek dit echt iets wat alleen weggelegd was voor miljonairs, maar is dit wel echt het geval? Niet als we de mediaberichten hierover mogen geloven. Wij leggen je in een notendop uit wat financiële onafhankelijkheid is en hoe je het kunt bereiken.
Financiële onafhankelijkheid in een notendop
Financiële onafhankelijkheid komt erop neer dat jij financieel gezien niet meer afhankelijk bent van dagelijks werk om genoeg inkomen te generen. Hiermee bedoelen wij werk bij een werkgever of in de vorm van een bedrijf waar je dagelijks werkzaamheden voor verricht. Het geld komt als het ware bij jou binnen zonder dat je hiervoor iets onderneemt. Dit wil niet zeggen dat je er helemaal niets voor doet, maar de inspanningen vinden niet plaats in de vorm van fysieke arbeid. In plaats hiervan handel je in aandelen of in bijvoorbeeld cryptomunten als bitcoin en cardano.
Om de status van financieel onafhankelijk te bereiken heb je tegenwoordig echter niet meer giga bedragen aan geld nodig, hoeveel iemand hiervoor nodig heeft is heel persoonlijk. De één komt rond met 2000 euro per maand waar de ander toch echt zeker 6000 euro nodig heeft. Maar zodra jij je levensonderhoud kunt bekostigen door middel van een vaste inkomstenstroom zonder hiervoor actief te hoeven werken, dan ben je financieel onafhankelijk.
Actief versus passief inkomen
Dit inkomen wat binnenkomt zonder dat je er actief voor hoeft te werken noemen we ook wel passief inkomen. Met dit passieve inkomen vervolgens je leven bekostigen, noemen we financiële onafhankelijkheid.
Dat passieve inkomen kun je op diverse manieren vergaren. Denk aan inkomstenbronnen als rente op spaargeld, huurinkomsten bij verhuur van vastgoed en dividend op aandelen. Mocht je in korte tijd financieel onafhankelijk willen worden, maar nog weinig vermogen hebben in de vorm van een flinke som geld of vastgoed. Dan kan het aan te raden zijn om voor een iets grotere gok qua investering te gaan om dit toch te bereiken.
Veel mensen hebben de afgelopen jaren gekozen voor investeringen in cryptomunten. Hier kleven wel risico’s aan. Maar wanneer hierin wordt geïnvesteerd met geld wat iemand daadwerkelijk voor langere tijd kan missen, én er wordt op het juiste moment ingestapt? Dan kan hier wel een dikke klapper mee worden gemaakt. Een hele mooie en goede eerste stap richting financiële onafhankelijkheid is daarmee dan gezet.
Kortom, financiële onafhankelijkheid bereiken is dus een kwestie van het opbouwen van een passief inkomen. Dit hoeven geen tienduizenden euro’s per maand te zijn, het gaat erom hoeveel jij nodig hebt om fijn van te kunnen leven en je vaste lasten van te kunnen betalen.
Met een paar goede investeringen in diverse passieve inkomstenbronnen kun je al snel een leuk bedrag per maand vergaren.