Gastblog | Moeke Nijn over wiegendood

Moeke Nijn is een oud klasgenoot en vriendin van mij. Toen we veel met elkaar optrokken luisterden we samen naar de muziek van 5ive en hadden we het helemaal niet over kinderen maar over dieren, orka’s en katten. Die goede ouwe tijd 😉 Na de basisschool zijn we elkaar uit het oog verloren en twee jaar geleden liepen we elkaar opeens zowat tegen het lijf in de binnenstad van Enschede. Ik wist op dat moment nog niet over het verhaal van Anne.. Via Facebook hielden we contact en zodoende kwam ik erachter dat Anne nu een ster is. Zelf heb ik een kindje in de zwangerschap verloren dus samen varen we met tranen over zee en steunden we elkaar soms met berichtjes in de zwangerschappen die volgden.

Het is goed dat er aandacht aan dit onderwerp word besteed. Veel mensen weten niet wat wiegendood nu precies inhoud. Moeke Nijn legt uit wat wiegendood is en verteld ze in het kort wat ze meegemaakt heeft en wat voor impact dat op haar leven heeft..

“Dag schatje, mama is vanavond weer thuis”.

Nog een kus voor papa en ik trek de deur achter me dicht. Einde van de middag staat de deur open, ik ren naar binnen. Ambulance medewerkers en politie agenten lopen door mijn huis. Mijn vriend zit met een zombie blik op de bank en mijn dochter? Mijn dochter ligt levenloos in de armen van een grote brede ambulance verpleegkundige die een traantje weg pikt.

Anne

anneduim

Het is als een enge film die geen ouder wil zien. Anne was mijn prachtige 8 weken oude dochter. Ze was gezond en vrolijk. Een pittige dame met een goed gevoel voor humor (voorbeeld: plassen als de luier net weg was). Ze had nog een hele leven voor haar. Niemand heeft dit ooit zien aankomen, maar wie ziet wiegendood nu aankomen? Ze was een buikslaapster dat wel. Met het gemak tilde ze haar hooft van links naar rechts en nog geen 2 weken voor haar overlijden is het haar zelfs gelukt van buik naar rug te draaien. Ze was zo sterk, zo veel kracht voor zo`n klein hummeltje.

De dag dat het gebeurde was het ruim 30 graden, veel te warm voor een baby, ze lag alleen in romper. De combinatie van op haar buik slapen (anders was het krijsen en verging de wereld) en de hitte werd haar te veel. De prikkel om in te ademen is nooit bij haar longen gekomen, haar leven stopte.

Wiegendood
Maar wat is wiegendood? Het houd in dat een kindje plotseling overlijd zonder enige oorzaak. Er is geen virus, bacterie en geen verstikking (wat toch vaak veel mensen denken). In het Engels heet het ook sudden infant death syndrome. Tot ongeveer 1 jaar heb je het meeste risico, tussen de 1 en 2 is het al heel veel minder. Maar het komt ook voor (heel zelden) bij kinderen tot 5 jaar.
Wiegendood is niet te voorkomen, wel kun je de kansen verkleinen. Het is algemeen bekend dat buikslapen een groot risico factor is. Maar ook warmte is een factor. Dus kleed je kindje niet te warm, hou de kamer op ongeveer 18 graden. Wij hebben afgelopen zomer tijdens de hittegolf constant een ventilator op Wout gehad.
Samen slapen is ook een risico (heb het niet over co-sleeping). Het gevaar hierbij zijn dekens, een zacht matras, kussen of te dicht bij je kleintje liggen. Samen slapen kan natuurlijk! Maar hou de veiligheidspunten goed in de gaten.
Roken (actief roken) tijdens de zwangerschap is ook een bewezen factor. Dit omdat het een ongunstige invloed op de zuurstofvoorziening, groei en vermoedelijk ook longfuncties van je kind. Na de geboorte kan het opgroeien in een rokerige omgeving de groei en werking van de longen nadelig beïnvloeden.
Zo zijn er nog meer factoren, als advies geef ik je mee lees je in!

Valse hoop.
Ik moet gewoon even wat kwijt, toen ik zwanger was van Wout onze 2de wonder kreeg ik constant de vraag of ik een alarm matje zou nemen. En nee deze heb ik niet genomen. Waarom niet? Deze matjes registreren niet de ademhaling (wat veel ouders denken) maar beweging. Tijdelijke onderbreking van de ademhaling is bij jonge baby`s niet ongewoon. Beweging alleen is bij baby’s geen betrouwbare indicator voor de ademhaling. In bepaalde gevallen van belemmering maakt een baby wel de ademhalingsbeweging, maar zonder te ademen. Als dan het alarm afgaat zal dat te laat zijn. Vals alarm veroorzaakt schrik en onrust. De apparaten geven, zo blijkt uit een vergelijkende test met volwaardige monitoren, vaak alleen maar vals alarm. Geluid of trillen moeten de baby wekken. Dat verstoort het slaappatroon en dat kan op zich risico scheppen.

Wout

anne
Onze 2de wonder. Ik raakte 8 maanden na de geboorte en 6 maanden na het overleiden van Anne opnieuw zwanger. Als een echt cadeautje kwam Wout op 5 december 2014 als gezonde baby in ons leven. De eerste weken waren spannend, hij lag ook naast ons in een wieg. Toen Wout 7 weken en 5 dagen oud was heeft hij zijn middagslaapje tegen mij aan gedaan. Toen hij wakker werd waren we over een grens. Nu is hij een vrolijke ondeugende dreumes. We gaan vaak op bezoek bij Anne, bij haar grafje heeft hij altijd veel plezier. En dit moet ook! Broer en zus moeten lol hebben. Elke keer een bijzonder moment als Wout lachend tegen over de steen van Anne zit, ik voel me dan als moeder heel rijk.

X moeke

Ken jij ook iemand die wiegendood heeft meegemaakt?

Of heb jij een vraag aan Moeke Nijn?

4 thoughts on “Gastblog | Moeke Nijn over wiegendood

  1. Jeetje, brok in mijn keel. Wat verschrikkelijk om je kindje te moeten verliezen. Heel goed dat er aandacht besteed wordt aan dit onderwerp.

  2. Wat een afschuwelijk verhaal, ik heb het met kippenvel op mijn armen zitten lezen. Goed dat dit onderwerp uit de taboesfeer wordt gehaald!

Comments are closed.