tips, zindelijk-kind

Tips: zindelijk worden, hoe en wanneer?

Ik ken kindjes die al vroeg zindelijk zijn voor hun tweede jaar. Mijn jongens zijn na 3 jaar zindelijk geworden en mijn meisje kijkt er nog niet naar om. Ik vertel jullie hoe mijn jongens zindelijk werden en deel jullie een paar tips.

Het is natuurlijk erg prettig als je kindje voor zijn of haar vierde verjaardag zindelijk is. Als je kindje naar school gaat en dan nog verschoont moet worden is dat niet prettig voor de leraren.

Don’t push it!

Je kunt het zo mooi maken als je wilt maar als je kindje er nog niet aan toe is dan hebben al die trucjes geen zin. Je merkt op een gegeven moment dat je kindje het vies begint te vinden als hij in zijn luier heeft gepoept. Of je kindje komt je luiers brengen of vraagt zelf om een schone luier.

Potje of verkleiner?

Ik had voor mijn oudste zoon destijds een potje gekocht bij de Ikea omdat ze daar erg goedkoop waren. Maar de keus is reus aan potjes en bovendien moet je je afvragen of je je kindje wilt leren om op het potje te plassen of meteen op de grote mensen wc met een verkleiner. Een potje is namelijk niet zo fris om schoon te maken, jak!

Samen een potje of verkleiner uitzoeken.

Mijn zoontje wilde  in het begin niets van het potje weten. Ik probeerde hem erop te zetten in de hoop dat hij er wat op zou doen. Voor de tv, met een boekje of een stuk speelgoed in de hand, het mocht allemaal niet helpen. Toen zag ik een potje van Cars in de aanbieding waar muziek in zat. Als je het hendeltje overhaalde dan hoorde je een racende auto. Ook zat er een zachte zitting op en een deksel zodat je het ook als opstapje kan gebruiken. Daar wilde hij dus wel op zitten en af en toe lagen er een paar druppels in. Ik zeg niet dat jullie ook zo’n potje moeten kopen maar misschien is het handig om samen met je kindje een potje uit te zoeken die hij of zij leuk vind.

Beloningssysteem

Mijn jongens waren binnen één week dag en nacht zindelijk. Ik maakte hokjes op een vel papier en kocht bij de Action een velletje met stickers. Bij elk plasje mocht hij een sticker plakken en bij een volle kaart een klein cadeautje uitzoeken. De stickers plakken motiveerde hem om elke keer weer op het potje te gaan zitten. Complimentjes motiveren ook!

Boekjes lezen

zindelijk worden boek

Er zijn verschillende boekjes te koop of in de bieb te leen die kunnen helpen om je kindje zindelijk te maken. Ik heb hier twee boekjes liggen over dit onderwerp die ik binnenkort met mijn dochter ga lezen. Eentje is van de Lummies die ik heb gewonnen bij Leila op haar blog en onlangs ontving ik van Difrax ter ere van de kinderboekenweek ‘Het droge broeken boek‘ en 4 andere leuke boekjes. De boeken van Difrax kun je in de webshop van Difrax bestellen maar je kunt ze ook gratis downloaden.

Dit waren mijn tips voor de zindelijkheidstraining. Een oefenbroekje hielp hier niet en let er natuurlijk wel op als je aan de training begint om een berg onderbroekjes in te slaan voor als het mis gaat 😉

Op welke leeftijd werden jullie kinderen zindelijk? Heb jij nog een gouden tip?

*De uitgelichte foto is van Shutterstock.

Bewaren

11 thoughts on “Tips: zindelijk worden, hoe en wanneer?

  1. Hier waren ze vlak voor hun derde zindelijk. Mijn gouden tip is doorzetten. Ik hoor vaak verhalen van ouders die het een dag proberen en dan zeggen dat er toch nog veel ongelukjes waren en hop de luier weer omdeden. Je moet als ouder er ook wat tijd en energie in stoppen.

  2. Hier ging het bij beide kinderen erg vlot.
    Rond 2 jaar gestart met zindelijkheidstraining en op 2,5 jaar waren ze allebei droog (ook ’s nachts!)

    In België gaan kinderen vanaf 2,5 jaar naar school, en zindelijk zijn is één van de vereisten.
    Ook in het kinderdagverblijf starten ze dus vanaf 2 jaar met de zindelijkheidstraining en vooral in groep gaat dat erg goed 🙂

Geef een reactie