zonnebril-schoonmaken-stappenplan-zo-doe-je-dat

Zo houd je jouw zonnebril mooi en schoon

Als je jouw zonnebril in de lente en zomer veelvuldig draagt, is de kans groot dat hij vies wordt. Zo kan er bijvoorbeeld zand aan de glazen blijven plakken. Veel mensen vegen de glazen schoon aan hun kleding, maar dit is niet verstandig. Hierdoor kan er namelijk schade ontstaan. Wil je dit voorkomen? Lees dan verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je jouw zonnebril mooi en schoon houdt.

Spoel je zonnebril regelmatig af met lauwwarm water

Wil je jouw zonnebril dames schoonmaken? Dan denk je misschien dat dit je veel tijd kost. Dit is een misvatting, want het kost je slechts een paar minuten. Je verwijdert de meeste rommel namelijk al door een zonnebril simpelweg af te spoelen onder de kraan. Gebruik hier bij voorkeur lauwwarm water voor. Spoel een zonnebril nooit af met heet water, want dit kan er op den duur voor zorgen dat er schade ontstaat. Het materiaal van de meeste zonnebrillen is namelijk niet bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld barstjes ontstaan in het materiaal waarvan het montuur gemaakt is.  

Pas op met het gebruik van zeep en schoonmaakmiddelen

Zonnebrillen die lange tijd niet schoon zijn gemaakt, worden vaak niet goed schoon door ze alleen af te spoelen onder de kraan. In dat geval kun je terugvallen op zeep en schoonmaakmiddelen. Let er alleen wel goed op waar je jouw zonnebril mee schoonmaakt. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om een zonnebril schoon te maken met spiritus, Glassex of een ander agressief middel. Als je dit wel doet, kunnen de glazen van de bril blijvende schade oplopen. Gebruik je een milde zeep? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Bij een opticien kun je bovendien een speciale schoonmaakspray voor zonnebrillen kopen.

Droog de bril goed af na een schoonmaakbeurt

Omdat je zonnebril nat is als je hem schoongemaakt hebt, droog je hem waarschijnlijk af. Sommige mensen gebruiken hier papieren doekjes of keukenpapier voor, maar dit is niet verstandig. Wanneer je jouw zonnebril hiermee schoonmaakt, kunnen er namelijk pluisjes achterblijven op de glazen. Droog een zonnebril liever af met een zachte doek, zoals een theedoek of microvezeldoekje. Deze doek moet overigens niet alleen zacht zijn, maar ook schoon. Je kunt een zonnebril eventueel ook aan de lucht laten drogen. Het nadeel hiervan is alleen dat het behoorlijk lang kan duren voordat de bril droog is. 

Laat een zonnebril professioneel reinigen

Heb je een dure Oakley zonnebril? Dan vind je het misschien eng om deze zelf schoon te maken. In dat geval kun je er oor voor kiezen om de bril professioneel te laten reinigen. Wie zijn bril professioneel wil reinigen, neemt hem mee naar een opticien. Let op: er zijn vaak kosten verbonden aan het professioneel laten reinigen van een zonnebril.

Lees ook:

Geef een reactie