De Zwarte Cross, onmeunig mooi en ook leuk voor kinderen!

Vandaag is het alweer de laatste dag van de Zwarte Cross 2017. Kinderen tot 1.40 meter mogen gratis mee naar binnen en daarom nam ik mijn zoontje mee. Het was zoals ze in de Achterhoek zeggen “onmeunig” mooi. Voor de kinderen was er een heus Blagen Paradijs en nog veel meer.. 

Je hebt vast al eens iets gehoord over de Zwarte Cross. Dit is het grootste en mooiste festival waar ik tot nu toe ooit ben geweest en meteen het eerste festival voor mijn zoon van 6 jaar. De slogan van de 21e editie van de Zwarte Cross luidt: Vaak bu-j te bang! Om de Zwarte Cross te bezoeken reden we naar Lichtenvoorde, een klein dorp in de Achterhoek. Muziek, theater, motor cross, stunts, lekker eten en drinken, het kan allemaal op de Zwarte Cross.

Vaak bu-j te bang, waar slaat dat nou weer op?

Vrij vertaald betekent onze slogan zoveel als: ‘maak je toch geen zorgen’, ‘spring eens in het diepe’ of ‘no guts, no glory!’ “Vaak bu-j te bang!” is in het Oosten van het land een veelgehoorde reactie op onmatig overwegen, verkrampt risicomijden of het tentoonspreiden van een chronisch gebrek aan lef. Niemand is ooit beter geworden van over analyseren, dingen kapot relativeren of alsmaar cirkel-redeneren. De Zwarte Cross promoveert dit magische mantra tot de slogan van de editie van 2017 en hoopt dat het zal uitgroeien tot de lijfspreuk van alle duizenden Zwarte Crossers. Vaak bu-j te bang!

zwartecross1

img_7835

zwartecross

Tante Rikie

Wie al eens op de Zwarte Cross is geweest kent Tante Rikie wel. Ook al heb je haar misschien nog nooit in het echt gezien. Tante Rikie is de festivaldirectrice van de Zwarte Cross en je komt haar overal op het festival op de logo’s tegen.

zwartecross6

Vrolijk, positief, lief, uitbundig, eenvoudig, gezellig, een beetje maf, grappig, gastvrij voor alles en iedereen, Achterhoeks en sympathiek. Dat zijn de woorden die Tante Rikie het best beschrijven. Ook wat betreft het programma op de Zwarte Cross pakt Tante Rikie het helemaal op haar eigen wijze aan: “Ik heb een gruwelijke hekkel an hokjes. Doar zit bi-j mien thuus de kuukens in! Ik boek gewoon wat ik mooi vind: muziek, theater, ik bun dol op crossen, stunts en spektakel en ik vind het prachtig als de kinderen ook een mooie dag kunt hebben. De Zwarte Cross is het leven zoals ik het zie!”

Het Blagen Paradijs

zwartecross4

Wat is er te doen voor de kinderen op de Zwarte Cross?

En omdat kinderen ook van harte welkom zijn op de Zwarte Cross is er een waar Blagenparadijs opgezet. Hier kun je een armbandje halen waar je je telefoonnummer op kunt schrijven zodat er geen kinderen kwijt raken. Je weet het immers nooit op zo’n druk festival met duizenden bezoekers. In het Blagen paradijs was er een meet en greet met Dikkie Dik, konden de kinderen geschminkt worden, quad rijden op mini quads, springen op springkussens, knutselen en kleuren, in een draaimolen en ook was er een circustent waar een jonge man aan het jongleren was.

Het festival is niet echt geschikt voor baby’s en peuters, maar ik denk dat kinderen vanaf een jaar of 4 het hier heel leuk zullen hebben. Mijn zoontje van 6 heeft de dag van zijn leven gehad. Niet alleen in het Blagen Paradijs maar ook daarbuiten!

zwartecross3

zwartecross7

zwartecross8

Highlights van de Zwarte Cross

Een van de hoogtepunten naast het Blagen Paradijs, vonden we toch wel de echte motor cross en de United Color Race. Dat laatste was erg leuk en hier deden ook wagens mee in de zwaargewichtklasse. Het leek wel carnaval! Prachtig versierde wagens en overal vloog gekleurd poeder de lucht in. We hebben veel gelachen om sommige teksten op de wagens. Een beetje gek?, hartstikke gek! “Zonder smering gaat alles naar de t…..” en een ijscowagen met hele vieze smaakjes ijs haha. Dansers  op wagens en een ballenbak op wielen. Waar zie je dat nou? Op de Zwarte Cross natuurlijk!

zwartecross2

Met kinderen naar de Zwarte Cross

Wij zijn een hele middag geweest. Voor ons was dit de eerste keer maar zeker niet de laatste keer. We vinden het jammer dat we niet alles konden zien. Dus als je vandaag gaat, ga vroeg en trek er de hele dag voor uit! Tot ’s avonds laat kun je feesten! En twijfel je nog of je je kinderen mee wilt? Gewoon doen! Let wel op: kinderen tot 1.40 m hebben gratis toegang, voor grotere kinderen moet je online tickets kopen.

Voor mijn zoontje kochten we nog een leuk shirt van de munten die we over hadden. Zijn maat was er niet meer dus dan maar twee maten groter. Dan kan hij het shirt nog lang dragen!

Mocht je geen kaarten hebben voor vandaag, dan kun je vast de datums van de Zwarte Cross 2018 noteren in je agenda. De dagen voor volgend jaar zijn 12,13,14 en 15 juli 2018. Kijk voor meer info op www.zwartecross.nl

Ben jij al eens op de Zwarte Cross geweest? En zou jij kinderen meenemen naar een festival?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

10 thoughts on “De Zwarte Cross, onmeunig mooi en ook leuk voor kinderen!

  1. Wauw, klinkt cool. Ik ben nog nooit op de Zwarte Cross geweest maar wil er echt nog eens heen. Ik woon immers sinds twee maanden in de Achterhoek. Bijzoder dat ze rekening houden met kinderen. Dat had ik niet verwacht.

Geef een reactie