Zwemlessen onbetaalbaar?!

Het verbaast me dat 65% van de kinderen in Nederland die de basisschool verlaten nog niet zwemveilig zijn volgens de Nederlandse norm. Dat is me nogal wat. De reden? Het zou voor vele ouders te kostbaar zijn. De kosten voor zwemlessen liggen vaak tussen de 750 en 1250 euro. Dat is natuurlijk een enorm bedrag maar het is ontzettend belangrijk dat een kind leert zwemmen want stel je voor dat het kind in het water valt..

Armoede

1 op de 9 kinderen in Nederland leeft in armoede. Deze ouders kunnen grofweg gezegd de zwemlessen gewoon niet betalen. Om deze reden ben ik ook groot voorstander dat schoolzwemmen weer terug komt op alle basisscholen zodat alle kinderen een kans krijgen om te leren zwemmen.

Veiligheidsaspect en sociale impact

“Voor kinderen in armoede is meedoen aan dingen die voor leeftijdsgenoten normaal zijn vaak niet weggelegd. Dat geldt ook voor zoiets vanzelfsprekends als leren zwemmen. Dit kan leiden tot sociale uitsluiting. Want kunnen zwemmen is niet alleen noodzakelijk voor de veiligheid, maar ook belangrijk om erbij te horen.” aldus Jan Wezendonk, directeur Nationaal Fonds Kinderhulp.

Kinderen kunnen onderling soms erg gemeen tegen elkaar zijn. Jammer, maar dit soort dingen gebeuren en heb je niet in de hand. Frustrerend als een kind zich buitengesloten voelt als het door financieel of andere redenen niet kan zwemmen.

“Het halen van een zwemdiploma zou niet afhankelijk moeten zijn van de portemonnee van de ouders of verzorgers. In ons waterrijke Nederland is het vanuit veiligheidsoogpunt een must om te kunnen zwemmen. Daarnaast heeft het ook een groot sociaal aspect. Want hoe vaak gaan kinderen tijdens een partijtje niet lekker zwemmen of spreken kinderen op een zomerse dag bij een meertje af om een frisse duik te nemen?” zegt Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds Nederland.

Mijn zoon van 7 was vorige week door een vriendje uitgenodigd voor een zwemfeestje. Aangezien hij zijn zwemdiploma al heeft behaald durf ik hem wel mee te laten gaan.

Een gulle schenking

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

Op 2 februari ontvingen Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdsportfonds en de KNZB een cheque met een bedrag van wel 500.000 euro van de VriendenLoterij tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Dit bedrag komt ten goede aan hun gezamenlijke project SuperSpetters. Hiermee krijgt een grote groep kinderen die het thuis niet breed heeft, de kans om veilig te leren zwemmen volgens de nieuwe methode SuperSpetters van de KNZB.

Met deze gulle schenking van de VriendenLoterij kunnen maar liefst 11.000 kinderen, die anders niet zouden leren zwemmen, binnen 1 jaar zwemvaardig en zwemveilig worden.

Vinden  jullie  zwemlessen betaalbaar? En op welke leeftijd zijn jullie kinderen begonnen met zwemles?

14 thoughts on “Zwemlessen onbetaalbaar?!

 1. Ik wist niet dat de zwemlessen zo duur zijn. Wel een goede reden om hiervoor alvast voor te sparen. Mijn zoontje zit nog niet op zwemles, hij is nog geen vier jaar dus ik vind hem daar nog iets te jong voor. Maar rond zijn vijfde jaar wil ik wel dat hij gaat leren zwemmen.

 2. Wij hebben de zwemlessen via de bso geregeld. Zij hebben een contract met het zwembad en ik ben verzekerd van 18 maanden zwemles met diploma A,B en C garantie. Hebben ze het niet in die 18 maanden, dan hoeven we ook niks meer te betalen. Goede regeling. Mijn zoon zit nu net 10 maanden op zwemles en mag bijna afzwemmen voor zijn A. Die 18 maanden gaan we wel redden dus.

 3. Hier inmiddels de eerste op zwemles en dat kost €55 Pm. Straks met afzwemmen komt er weer wat bij voor diplomazwemmen, hij is nu bijna een jaar bezig dus kost idd wel veel voor mensen die het niet breed hebben!

 4. Mijn oudste is ook net begonnen met zwemles á 65 euro per 8 weken. Best prijzig inderdaad, maar een goedkoper alternatief is 10km verderop. Niet echt handig dus. Bovendien is ons zwembad gecertificeerd voor de lessen. Met de jongste ga ik nu af en toe Puppyzwemmen ter voorbereiding op het ABC om haar wat meer watervrij te maken. Dat kost 55 euro voor 8 lessen samen met mij. Weet nog niet of ik haar met 4 al op zwemles doe of net als bij haar zus wacht tot ze 4,5 is en meer kracht heeft (dus minder lessen nodig). Kan me goed voorstellen dat mensen het niet kunnen betalen. Er was mij verteld dat je geld terug kon vragen aan je verzekering als het zwembad gecertificeerd is, maar ik bleek niet de juiste verzekering hiervoor te hebben… Zucht… Vanaf volgend jaar wel.

 5. Hier gaan we bijna elke week naar babyzwemmen (Dit zijn we al vanaf 9 weken gaan doen Liam is nu bijna 8 maanden) We hebben een abonnement van 11 lessen voor €50. En dan stroomt hij straks automatisch door naar normale zwemlessen als hij 4 is. Wat daar de kosten van zijn geen idee. Ik denk ongeveer dezelfde prijs.

 6. Onze oudste is met 5,5 gaan zwemmen en haalde in 14 maanden A, B & C. Nu zwemt ze nog altijd maar volgt een wedstrijd training en zwemt (normaal gesproken) wedstrijden. De jongste is met 4 jaar al begonnen met zwemles, ze zag het immers al een poosje bij haar zus, zij doet er echter nadrukkelijk langer over. En heeft is nu in de tijd dat ze voor A mag gaan afzwemmen ergens de komende tijd… na 1,5 jaar zwemles!

  Moet zeggen dat je in Wageningen behoorlijk wat keuze heeft, het zwembad zelf geen zwemles en twee verenigingen. De prijzen verschillen behoorlijk wat dat betreft. Onze meiden zwemmen bij De Rijn, voor de ene betaal ik € 35,– en de ander € 39,– per maand. We betalen dan 10 maanden per jaar.

 7. Wij vallen niet onder die armoede grens, maar ook wij kunnen dit echt niet zo makkelijk ophoesten! En sparen zit er voorlopig ook niet in.. Dat wordt wat. Alhoewel ik zelf ook geen diploma heb wil ik wel dat mijn dochter er eentje minimaal behaald.

 8. Hier ging zoon 1 met 4 jaar op zwemles, achteraf te vroeg. Hij deed er lang over. A en B in 2 en half jaar, maar hij zwemt echt als de beste. Zoon 2 met 5 jaar begonnen. Doet er ook lang over ( ze hebben weer andere talenten zeggen we maar haha). Het is een groot bedrag bijna 40 euro per maand. Maar we gaan door, want wel nodig in waterrijk Nederland

 9. Mijn oudste zoon is met zwemles begonnen toen hij 5 jaar was, maar het schoot helemaal niet op. Inmiddels zijn we ruim 2000 euro verder en heeft hij nog zijn A niet. Dat vind ik eigenlijk niet normaal, maar ja, wat je zegt het is wel nodig. Hopelijk mag hij de volgende ronde afzwemmen!

Geef een reactie