volendam uitjes voor en met kinderen

10 tips om te doen in Volendam met kinderen

Volendam is één van de mooiste vissersdorpen aan het IJsselmeer, in de provincie Noord-Holland. Het is ook zeker de moeite waard om met kinderen te bezoeken, als daguitstap of voor een minivakantie met Roompot Marinapark Volendam als uitvalsbasis. Vanaf daar loop je namelijk zo over de Dijk het gezellige havenstadje in. Ben je opzoek naar wat je zoal kunt doen in Volendam met kinderen, dan ben je hier op de juiste plek! Deze zomervakantie verbleven wij twee nachten in het Roompot Marinapark, en we hebben 10 leuke uitjes & activiteiten voor Volendam met kinderen voor jullie verzameld in dit blog.

1. Kinderspeurtocht voor het hele gezin

Volendam wat te doen met kinderen - 10 leuke uitjes en activiteiten

Tijdens een kinder speurtocht door de stad, kom je langs de mooiste en ook vaak historische plekken in Volendam. Bij het kantoor van Rent & Event aan de Haven 45 in Volendam, zijn speciale gezinsspeurtochten te koop en zeker geschikt wanneer je veel van Volendam in één dag wilt zien. Ze zijn gericht op families met kinderen tot ongeveer 14 jaar. Wij vinden het een leuke en originele manier om Volendam te ontdekken!

Tip: kijk ook eens bij doorkijkjes van steegjes. Je komt echt hele mooie Instagramwaardige plekken tegen!

2. Verse stroopwafels proeven bij Woltje’s Backerij

Volendam met kinderen - Woltjes Backerij - stroopw

Je loopt er niet snel voorbij tijdens een wandeling over de Dijk; de kans is namelijk groot dat de geur van versgebakken stroopwafels je bij Woltje’s Backerij naar binnen lokt. Binnen in de bakkerij zit een (gratis te bezoeken) Droste chocolade museum verstopt. Het is niet heel groot, maar je komt hier meer te weten over het verhaal van Droste en er is een plekje waar kinderen met Oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen, zoals sjoelen. Wij hebben uiteraard ook een wafel met topping geproefd. Een leuk uitje voor echte lekkerbekjes!

3. Museumschip Halve Maen

Volendam museumschip halve maen

Een piratenschip, dat denken kinderen wanneer ze dit bijzondere schip in de Volendamse haven zien liggen… Het is alleen geen echt piratenschip maar een fraaie replica van een VOC schip uit de 17e eeuw. De Halve Maen is nu te bezoeken als “museumschip vol verhalen” en ook interessant met kinderen vanaf een jaar of 10.

4. Foto’s laten maken in Volendamse klederdracht

Het leukste souvenir uit Volendam blijft een foto in traditionele Volendamse klederdracht. Leuk voor stelletjes maar zeker ook voor ouder(s) met kinderen. Ook voor de kleintjes zijn er authentieke kostuums; compleet met Volendams kostuum, een hul, houten klompen, vissersbroek en accessoires.

5. Recreatiegebied Slobbeland

Volendammers komen er zelf al jaren, maar ook als toerist is dit een heerlijke plek om te vertoeven op een zomerse dag aan het IJsselmeer. Je vind hier een buitenbad met grote groene ligweide en leuke speeltoestellen.

6. Naar Marken varen met Markenexpress

Volendam boot naar Marken - Marken

Door met de Markenexpress naar schiereiland Marken – en weer terug naar Volendam te varen, kun je van twee mooie historische vissersplaatsen genieten. Dwaal door de steegjes en straten, zoek geocaches of neem je fiets mee om van de omliggende natuur te genieten. Het kleine kijkhuisje van Sijtje Boes, direct tegenover de uitstapplaats, vonden wij ook heel bijzonder. Daar hebben wij gehoord dat mede dankzij Sijtje, Marken een toeristische plekpleister is geworden. Vanaf het bovendek op de Markenexpress heb je tijdens het varen het mooiste uitzicht op beide havenstadjes. Vergeet je camera niet!

7. Kaasmarkt in Edam

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kun je op woensdagochtenden de kaasmarkt in Edam bezoeken. Dit ligt op steenworp afstand van Volendam. Wij hebben de kaasmarkt helaas gemist maar het schijnt echt een spektakel te zijn om de kaasdragers te zien lopen. Check voor de zekerheid de actuele informatie op kaasmarktedam.nl

8. Volendams Museum

Volendams museum met kind

Het Volendams Museum heeft een vaste expositie over de Volendamse klederdracht en historisch interieur, en toont Volendam uit de tijd tussen 1850 en 1950. Mijn zevenjarige dochter herkende de hul meteen, die ze even daarvoor op had tijdens de fotoshoot in Volendamse klederdracht. Het Oud-Hollandse snoepwinkeltje en werelds enigste sigarenbandjes huisje lieten veel indruk op ons achter. Er is ook een plekje in het museum waar kinderen kunnen kleuren en knutselen.

9. Wandelen langs de jachthaven

Veel kinderen vinden het leuk om naar bootjes te kijken. Een wandeling langs de jachthaven is dan ook erg leuk. Bewonder daar hoe bootjes en zeilschepen in- en uitvaren. Mooi om te zien en het is een gratis uitje! Op de pier van jachthaven Marina Volendam is een leuk speelbadje voor de kleinste gasten.

10. Relaxen aan het strandje in Volendam

volendam strand beach met kinderen

Aan het einde van de haven ligt een stuk zandstrand. Neem je picknick-to-go, badkleding, strandspeelgoed en parasol mee voor een paar relaxte uurtjes aan het water met je kinderen.

Tips voor Volendam met kinderen

Heb jij al zin gekregen in een dagje uit (of vakantie) naar Volendam met kinderen? Plan je uitjes vooraf en koop je tickets alvast online via Rent & Event. Je voorkomt zo lange wachtrijen bij de kassa’s van activiteiten en uitjes, waardoor je meer tijd hebt om van het havenstadje te genieten. Je kunt hier ook terecht voor het huren van fietsen, e-bikes, fatbikes, elektrische scooters of een tandem in Volendam. En bij de fotoshoot in Volendamse klederdracht zijn zij de goedkoopste aanbieder.

Verder kun je altijd een lekker vers visje eten bij één van de restaurants op de Dijk en de Cheesefactory is ook een gratis uitje in Volendam, en wel leuk met kinderen.

Geef een reactie