de-4-cadeautjes-regel

De 4 cadeautjes regel voor verjaardag en feestdagen; zin of onzin?

Kennen jullie The 4 Gifts Rule / de 4 Cadeautjes regel voor verjaardag- en feestdagen al? Nu een van onze kinderen weer bijna jarig is, wil ik dit graag een keer toepassen. Wat de betekenis van de 4 cadeautjes regel is, leg ik jullie graag uit met een aantal voorbeelden.

Al die cadeautjes op een kinderverjaardag, met sinterklaas, pakjesavond of kerst… er lijkt geen eind aan te komen. Soms is het allemaal best wel veel wat de kinderen aan cadeaus krijgen. Dat is erg leuk voor de kids, maar vaak niet nodig. Vraag jij je na zo’n dag wel eens af waar je het nieuw gekregen speelgoed allemaal moet laten? Mocht je willen minimaliseren met speelgoed of cadeaus, dan is dit een prettig begin.

De 4 cadeautjes regel

Toen ik afgelopen maand een top 10 lijstje met cadeautips voor de eerste verjaardag van een jongen deelde, kreeg ik een reactie van een lezeres die helemaal fan is van The 4 Gifts Rule oftewel De 4 cadeautjes regel die ze al jaren toepast. Dat maakte mij erg nieuwsgierig. Ze legde mij uit wat de 4 cadeautjes regel betekent en wat het voor haar betekende. Echt zoveel respect. Zelfs met weinig inkomen is deze regel redelijk goed toe te passen. Kijk bijvoorbeeld eens een keer rond bij de kringloop, de weggeefhoek of op Marktplaats. Soms heb je zelfs het geluk dat je splinternieuw speelgoed of een boek voor een prikkie kunt kopen… maar met tweedehands is natuurlijk ook niks mis mee. Dat zijn juist de duurzame verjaardagscadeaus. 😉

Wat betekent de 4 cadeautjes regel?

Betekenis van de The 4 Gifts Rule:

  • Something they want.
  • Something they need.
  • Something to wear.
  • Something to read.

Letterlijk vertaald naar het Nederlands is de betekenis van de 4 cadeautjes regel:

  • Iets wat ze héél graag willen hebben.
  • Iets dat ze nodig hebben.
  • Iets om te dragen.
  • Iets om te lezen.

De 4 cadeautjes regel zijn dus 4 verschillende typen cadeautjes. Zo voorkom je dus een overload aan alleen speelgoed.

Hoe werkt de 4 cadeautjes regel?

Je kindje krijgt dus voor zijn verjaardag, sinterklaas of kerst 4 cadeaus. 4 cadeautjes zijn niet zoveel en daarom is het juist de bedoeling om hier goed over na te denken. Zo kom je vaak tot persoonlijke en hele leuke cadeaus.

Iets kopen wat ze graag willen hebben

Praat hierover met het kind. Wat wil hij of zij héél graag hebben voor de verjaardag? Ga samen op pad om te kijken in speelgoedwinkels of kijk online naar een leuk cadeau. Misschien heeft je kindje al een wens, dat kan natuurlijk ook. Wenst je kind een Nintendo Switch console of een ander duur cadeau zoals een skelter of crossfiets, dan zou je de kosten misschien kunnen delen met opa’s en oma’s of ander bezoek.

Iets kopen wat kinderen nodig hebben

Hebben ze een nieuwe lunchbox nodig omdat de oude niet meer goed is? Koop dan een gave lunchset. Misschien wel een leuke met naam of spreuk? Of een sporttas met naam? Een klok omdat je kindje net heeft leren klok kijken?

Iets kopen om te dragen

Nou vind ik persoonlijk ondergoed wat afgezaagd om cadeau te geven op een kinderverjaardag, met sinterklaas of kerst. Sorry! Welk kind staat er nu te springen om een nieuwe onderbroek? Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een nieuwe winterjas? Een mooie trui met zijn of haar favoriete Disney held? Iets van de laatste kindermode trends?

Geef iets om te lezen

Boeken zijn altijd een goed idee. Weer of geen weer, je kunt bijna overal gaan lezen. Denk eens aan een abonnement op de Kidsweek, nu heel voordelig met 10 nummers voor 10 euro (dat automatisch stopt) of aan een leuk prentenboek, zoekboek, informatief boek, stripboek… Voor elke leeftijd en persoonlijkheid is er wel iets leuks om te lezen.

Mijn ervaringen met de 4 cadeautjes regel

Volgende maand ga ik voor het eerst de 4 cadeautjes regel toepassen bij de verjaardag van mijn zoon. Benieuwd hoe dat uitpakt? Ik zal jullie er binnenkort over vertellen.

4 cadeautjes regel toepassen bij kinderen verjaardag, zo werkt het, ervaringen, tips

Wat vinden jullie van de 4 cadeautjes regel? Heb jij hier ervaring mee?

Kerst 2020Kerst 2020

*De uitgelichte foto van mensen met 4 cadeaus is van Shutterstock / Dean Drobot. Dit blog bevat affiliatie linkjes. Voor meer info zie onze disclaimer.

Geef een reactie